Reklama

Reklama

Den patriotů

  • USA Patriots Day (více)
Trailer 1

VOD (1)

Působivý akční thriller podle skutečných událostí, které následovaly po bombovém útoku na bostonském maratonu 2013. Policejní seržant Tommy Saunders (Mark Wahlberg) se spojuje s odvážnými přeživšími, záchranáři a vyšetřovateli v závodu o čas - musí vypátrat atentátníky dřív, než znovu udeří. Film v režii Petere Berga (Deepwater Horizon: Moře v plamenech) vzdává poctu všem, kteří v Bostonu projevili odvahu a sílu tváří v tvář tragédii a nepřízni osudu. (Magic Box)

(více)

Videa (8)

Trailer 1

Recenze (341)

AppleCore 

všechny recenze uživatele

Nečekaná pecka, která bez kýče a potosu jede vstříc svýmu konci takovým tempem, že ačkoliv vám na hodinkách uběhnou dvě hodiny, pocitově to připadá jak pár minut! Perfektní skloubení autentických záběrů s filmovou rekonstrukcí, skutečně působící postavy, parádní soundtrack, sebejistá režie a masakrální pouliční přestřelka, která tu nebyla od dob Heatu - to všechno podtrhuje onen strhující hon za pomatenejma zmrdama, který ve jménu Aláha nestydatě vybuchují v davech a myslí si, že mění budoucnost vesmíru! ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Podle předpokladů. Po filmařské stránce Peter Berg nezklamal. Výbuchy na maratonu a následný zmatek zfilmoval tak, že se Vám bude tajit dech. Vysloveně, jak kdybyste na místě byli Vy spolu s kameramanem. Jenže tady veškerá pozitiva filmu končí. Tedy v případě, že nemáte rádi americkou hysterii a důraz pro patriotismus. Ono je to ale koneckonců patrné už z názvu filmu, takže počítejte s tím, že Amerika je jedinečná a ve filmu je řada postav, která ji jedinečnou samozřejmě vytváří. ()

Reklama

kingik 

všechny recenze uživatele

Mark Wahlberg ztvárnil hrdinného policistu Tommyho Saunderse, který měl zrovinka službu na výročním bostonském maratonu, když to tam na jaře léta páně Mohamedova 2013 teroristicky prásklo. Že jste o něm nikdy neslyšeli?! Ani jste nemohli, seržant Saunders je totiž smyšlená postava, na rozdíl od těch ostatních. Postava vytvořená jen pro účely filmu, po vzoru všech reálných a extrémně ctnostných bostonských policistů, co říkají fuj pornu, souloži i análním hrátkám. A tak nám režisér Peter Berg předkládá svoji verzi teroristického útoku, který spáchali bratři v muslimském triku značky Tsarnaev. A začíná zostra a syrově. Hned to zkraje bouchne, kamera dokumentaristickým stylem snímá chaos, zakrvácená těla a oddělené končetiny. Sekvence zcela kulantní. Pak trochu oddech, následují bezprostřední reakce obou stran, do vyšetřování se vloží FBI vedené šéfem v adekvátním podání Kevina Bacona, hned na to vidíme dva mladé teroristy, jak vidí zprávy z toho místa u sebe doma a dostávají choutky na double, jejich příštím poutním místem bude New York, tam už ale nedojedou. Pak zase trochu keců, ale stále snesitelných. Pak se film přelije do své druhé poloviny, v níž teroristé si vyjdou na rande s mladým studujícím Číňanem, kterého v jeho luxusním voze unesou. To byla celkem napínavá sekvence. A pak přijde ještě důrazné pokárání od hrdinných poldů z Watertownu, za což svoji gáži shrábl ve filmu zcela nadbytečný J.K.Simmons. Pak dojezd, ten už byl slabší oproti předchozímu dění. To nejpříšernější ale teprve jen následovalo. Film má dvě hodiny, krátký zrovna není, přesto to režisérovi přišlo málo a napadlo ho, že ještě nehovořili o svých dojmech autentičtí přeživší. Postavil je tedy před kameru a dal prostor patetickým žvástům o vítězství lásky nad zlým muslimským spermatem a kdesi cosi. Prostě tím úplně zkazil příznivý dojem a hned jsem srazil body. Úplně stačilo nechat popisek, kdo natáhl brka a stačilo. Ty emoční fujtablové výlevy si prostě přeskočte, až do míst, kde se píše, co se stalo s teroristy a tak. Veskrze je film působivý i realisticky vyvedený. Nebývale si zakládá na orientaci v místě a čase. Co chvíli je vidět popiska s přesnými údaji. Akční sekvence jsou hutné, kamera vynalézavá, herecké výkony ideální. Kdyby se Peter Berg v závěru nepokálel dojetím, mohl oslavovat i jubilejní desítku ode mě. Evidentně vždy ze spolupráce Wahlberg/Berg vzejde něco (za)jímavého. 8/10 ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Film "Útok na maratón: Teror v Bostone" je dobre, kvalitne natočený akčný thriller, ktorý v roku 2016 zrežíroval Peter Berg. Ale položme si otázku, o čom vlastne je tento snímok. Je to pocta americkým policajtom, ktorí dokázali vypátrať a spacifikovať dvoch šialených teroristov? Je to spomienka na nevinné obete, ktoré prišli o život pri tomto zákernom teroristickom útoku? Alebo je to memento pred tým, že fanatickí vyznavači koránu, ktorí sa pod maskou utečencov infiltrovali do spoločnosti sú ako bujnejúca rakovina, ktorá nenápadne rozširuje svoje metastázy s cieľom zahubiť, zničiť, zabiť svojho hostiteľa? Zamyslite sa nad tým, priateľia. **** ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Iste bola to obrovská tragédia. A celý proces honby za páchateľmi je spravený formálne bezchybne. Či už sa jedná o únos Číňana alebo o prestrelku na pokojnej ulici. Berg sa snaží zrekonštruovať najsilnejšie momenty. A z preživších sa snaží spraviť hodnoverné a komplexné postavy. Preto tu figuruje toľko mien. Ale nejakého hrdinu tu nemáme. Všetko je to kolektívna snaha o dopadnutie. Občas zažiari Wahlberg, občas J.K. Simmons a takto ideme stále dopredu. Tým, že základný kameň je samotná udalosť, zabúdame na hĺbku postáv, vzájomné vzťahy a nejaký presah voči divákovi. Je to natočené pekne ale necítiť z toho žiadnu silnejšiu emóciu. A keď už príde je príliš vykonštruovaná než, aby skutočne ulahodila. Na taký ľudský príbeh o neľudskom čine je tam toho, čoho sa chystiť, trestuhodne málo. Veľa hercov je tu skrátka len tak do počtu. Bergovi chýba osobitosť režiséra s myšlienkou. Ťahá svoje filmy posledného obdobia smerom ku konzumentovi, ktorý nepotrebuje rozmýšľať. Stačí ak tam dá nálepku - Toto sa naozaj stalo. Mne to ale akosi nestačí. Dokonca aj Ross s Reznorom sú tu akýsi nevýrazní. ()

Galerie (54)

Zajímavosti (27)

  • Obyvatelé Bostonu si tak moc chtěli zahrát v komparzu, že při castingu vytvořili frontu dlouhou přes 400 metrů. (Dr Lizal)
  • Název filmu se objeví až před závěrečnými titulky. (griph)
  • Scéna dopadení a zatčení Dzhokhara Tsarnaeva (Alex Wolff) byla natočena v den druhého výročí jeho skutečného dopadení. (Dr Lizal)

Reklama

Reklama