Reklama

Reklama

Den patriotů

  • USA Patriots Day (více)
Trailer 4

VOD (1)

Působivý akční thriller podle skutečných událostí, které následovaly po bombovém útoku na bostonském maratonu 2013. Policejní seržant Tommy Saunders (Mark Wahlberg) se spojuje s odvážnými přeživšími, záchranáři a vyšetřovateli v závodu o čas - musí vypátrat atentátníky dřív, než znovu udeří. Film v režii Petere Berga (Deepwater Horizon: Moře v plamenech) vzdává poctu všem, kteří v Bostonu projevili odvahu a sílu tváří v tvář tragédii a nepřízni osudu. (Magic Box)

(více)

Videa (8)

Trailer 4

Recenze (340)

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $45miliónovTržby USA $31,886,361Tržby Celosvetovo $52,461,361Tržby za predaj Blu-ray v USA $4,889,758Tržby za predaj DVD v USA $3,881,319║ Režisér Peter Berg naďalej prekvapuje, konečne sa naučil zdatne režírovať. Po Deepwater Horizon tu máme od neho ďalší drsný bonbónik podľa skutočných udalostí. Je to takmer taký polodokument. Využíva vo filme aj skutočné zábery a výborne dramatizuje dané situácie, má to gradáciu a hustú atmosféru. Herecky to tiež povie svoje. Veľká spokojnosť a normálne sa teším čo ponúkne ďalej. /90%/ ()

hansel97 

všechny recenze uživatele

Přemrštěné hrdinský kousek snažící se vypudit z diváka (rozumě Američana) každou slzu hrdinstvím hlavních postav, samozřejmě největších patriotů pod sluncem. Patosu je přespříliš i na tuto odporně dlouhou stopáž, jedinou funkční věcí jsou akční scény a ani ve výkonech to na tuhle celkem slušnou sestavu není žádná hitparáda. Přesně takhle by se rekonstrukce teroristických činů točit neměly. ()

Reklama

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Velmi slušně a realisticky zvládnutá akce (atentát, útěk, pátrání), děsně rutinní osnova (jeden typizovaný policista, který je u všeho) a dost mělkých (ne)filozofických řečí, patosu a sentimentu. Přitom ten někdy tvůrci zvládají na výbornou (bezejmenný strážník stojící na stráži u přikryté mrtvolky) a tak jen zbytečně to v některých scénách srážejí přílišným tlačením na pilu. SHRNUTÍ: Jak bychom se zachovali? Doufám, že se to nikdy nedozvíme. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Ako niekto trefne napísal P. Berg je skvelý po technickej stránke, ale ako rozprávač príbehov je skôr primerný. Asi preto ma prvá polovica filmu až tak nezaujala, prišiel atentát a stále si vravím, čo na tom filme všetci vidia. Keď som jedným okom skontrolobval zostávajúci čas, zistil som, že do konca zostáva viac ako hodina a tušil som, že to pravé ešte len príde. A to fakt prišlo! Zaujímavé to začína byť až po atentáte, prehľadávanie ulíc, pátranie, pouličné prestrelky a hádazanie po domácky vyrobenýcch bômb. Medzi Bergom a Wahlbergom asi preskočila iskra, spolupracujú často, ale tu sa mi Mark nehodil. Tie typicky americké kecy po atentáte, kde manželke hovorí čo videl, ma fakt otravovali. Viac scén tu zaváňalo americkým štandardom -"patriotizmus a súdržnosť američanov za každú cenu". Celkovo slušný film, ale mohol byť výnimočný. Stačilo vymeniť Wahlberga, ubrať z patriotizmu a prvú polovicu o čosi viac oživiť. 80%. ()

Ouwen 

všechny recenze uživatele

SPOILERY: Samotná přestřelka rozhodně více než solidní, ale takové Hříšnici a Svatí z pohledu taktiky, přehlednosti, logičnosti a detailů si pořád u mě udržuje korunku pro nejlepší filmové přestřelky na plátně s plným realismem a citem pro detail, spolu s ozvučením. Protože po pěti minutách přijede policejní boss, kterého jako jediného napadne nějak obejít nepřítele z boku a překvapit ho. Takže vlastně na tom celá přestřelka padá. Naneštěstí se v závěru přidá několik scén, které mi kazí výsledný dojem z filmu. Předně fat ass bitch na střeše spolu s FBI odstřelovači, co má hustý hlášky, uhlazený rozhovor s manželkou atentátníka co vyzní do ztracena a zejména "emocionální" projev Wahlberga o tom jak jeho žena nemůže mít děti, protože to téměř nesouviselo s dějem. Mě nevadí, že jeho postava je fiktivní a trošku na sílu je zde vyzobrazen nějaký hrdina v popředí. Protože dokud se věnuje své práci a případu, nemám s ničim takovým problém. Ale rozhodně nechci, aby režisér na něm stavěl celou tu strukturu a tlačil ho víc a víc do popředí, protože se zůčastní všeho zásadního co se tam děje. Na druhou stranu jeho šokovanej výraz, nebo rozhovor doma se svojí ženou, kde se sesypal ve mě emoce už vyvolal, protože to působilo lidsky a přirozeně. Exploze jsou zvládnutý prvotřídně, technická stránka je prostě áčková, jen mám problém s kamerou. K tomu, abych sledoval realisticky působící film, nepotřebuju aby se všude houpala, sledovat to 130 minut je na bolehlav. Tento prvek však zapadá do následného atentátu - všude chaos, nářek obětí, potrhaný asfalt, krev, končetiny, minimální orientace a celková stavba před atentátem je perfektně zvládnutá, že divák napjatě vyhlíží onen útok. Samozřejmě to ve mě vyvolalo zhnusení. Nevim, co vede ty lidi k tomu dělat takový věci, je to strašný. Špičková pětiminutovka v autě s mladým asijským hochem je vygradovaná do extrému, senzační vyustění a fantastická minimalistická hudba rohložená po celým filmu. Já se jinak bavil solidně, závěr mi však přišel trošku slabší. Po dlouhé době mě potěšil Kevin Slanina. Jeho vyšetřování jsem si užíval každým záběrem, veškerá rekonstrukce, vychytávky a tak podobně...Deepwater mě však bavil víc. ()

Galerie (54)

Zajímavosti (27)

  • Film se natáčel souběžně se snímkem Stronger (2017), který také pojednává o bombovém útoku na bostonský maraton. (Dr Lizal)
  • Jeden z policistů mluví do telefonu iPhone 5s. K bombovému útoku došlo dne 15. 4. 2013, tedy 5 měsíců před tím, než byl iPhone 5s vypuštěn na trh. (Dr Lizal)
  • Scénář k filmu je mixem dvou původních scénářů, první z nich se nazýval „Patriots Day“, který byl faktickým dramatem. Druhý scénář s názvem „Boston Strong“ byl akčním thrillerem, který se měl odehrávat na pozadí Bostonského útoku (Caaslav)

Reklama

Reklama