Reklama

Reklama

Den patriotů

  • USA Patriots Day (více)
Trailer 3

VOD (1)

Působivý akční thriller podle skutečných událostí, které následovaly po bombovém útoku na bostonském maratonu 2013. Policejní seržant Tommy Saunders (Mark Wahlberg) se spojuje s odvážnými přeživšími, záchranáři a vyšetřovateli v závodu o čas - musí vypátrat atentátníky dřív, než znovu udeří. Film v režii Petere Berga (Deepwater Horizon: Moře v plamenech) vzdává poctu všem, kteří v Bostonu projevili odvahu a sílu tváří v tvář tragédii a nepřízni osudu. (Magic Box)

(více)

Videa (8)

Trailer 3

Recenze (341)

POMO 

všechny recenze uživatele

Po kľudnom úvode, kedy sa schyluje k výbuchu, sa to rozbehne v napínavú honičku na atentátnikov, respektíve ich snahu o únik. Nechcem preháňať, ale mali sme tu od Mannovho Heat tak strhujúcu autentickú pouličnú prestrelku? Berg rekonštruuje prelínaním dokumentárnych reálnych záberov s thrillerovou žánrovkou a či už prifarbuje alebo nie, výsledok je super. Akurát vyvážený vo vykreslení postáv, rozprávačskej dynamiky i znesiteľnosti patriotických vsuviek. Miestami som bol prikovaný do sedačky. ()

verbal odpad!

všechny recenze uživatele

Je Den pakokotů, a než první rachitický Keňan dochrastí do cíle maratonu, kde pojde na podvýživu, rozlehne se Bostonem strašlivé bum! Podle tohohle je to pomalu bestiálnější masakr, než když jim muslimáci parkli Boeingy do WTF, a ten maraton prý svou proslulostí už dávno zastínil i Feidippidův poklus do Athén … NOTYPYČO! Věděli jste, že při sesuvech půdy zařve ročně v Guatemale kolem 300 lidí? A neštěkne po nich ani pes. Ale když kousek na sever amatérští síajej tenoristé Džochar s Dudájevem rozmrdají prskavkovou bombou matičkama 3, slovy tři!!!, pojídače horkých psů, a to ještě podle všeho úplnou náhodou, naservírují nám světospásní soudruzi do kin odporně patetickou tryznu skoro o národní genocidě. Xblití! Empatie je príma věc, ovšem mediální silou ždímaná píár močovina zlo. Pak se stává i u nás, že tuhle hapá letadlo s pár vymatlanýma pukama a klaka slaboduchých loutek na Staromáku do kamer lká, jako by jim pochcípaly vlastní mámy. Ale škoda. Ta demagogická reklamní rekonstrukce jinak docela odsejpá, je slušně zdramatizovaná a má opravdu kulantní přestřelku, ale posledních dvacet minut to pohřbí pod takovým nánosem žluklých hlenů, kýčovitého hnisu a smradlavých tendenčních zvratků, že pro ten odpad musí jeden hrábnout hodně hluboko do žumpy. ()

Reklama

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Podle předpokladů. Po filmařské stránce Peter Berg nezklamal. Výbuchy na maratonu a následný zmatek zfilmoval tak, že se Vám bude tajit dech. Vysloveně, jak kdybyste na místě byli Vy spolu s kameramanem. Jenže tady veškerá pozitiva filmu končí. Tedy v případě, že nemáte rádi americkou hysterii a důraz pro patriotismus. Ono je to ale koneckonců patrné už z názvu filmu, takže počítejte s tím, že Amerika je jedinečná a ve filmu je řada postav, která ji jedinečnou samozřejmě vytváří. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Točit tyhle pocty je dost ošemetná, svazující, pro spoustu lidí naprosto zbytečná záležitost. Tohle dopadlo jakž takž. První půlhodina včetně atentátu mně přišla dost otravná a vypadalo to na prázdně patetickou nudu, postupně už lepší, spolu s průběhem vyšetřování, dramatickým útěkem a (hlavně) pouliční přestřelkou s policií. A chápu nutnost ústředního hrdiny, ale největší problém tady toho filmu byl Wahlberg - nejen, že se ta postava (fiktivní) zázračně připletla ke všemu zásadnímu, což dělá z diváků debily, ale taky je Marky v téhle opakované poloze národního hrdiny už těžce iritující a kazí finální emoce. ()

mzss1 

všechny recenze uživatele

|84%| Konečně kvalitní Bergrův film. Bergrovi jsem nikdy moc na chuť nepřišel, tak jsem rád, že aspoň toto dílko je vydařené. Filmový počin, který je natočen podle skutečné události. Délka snímku je dlouhá a já se nenudil ani na minutu. Jak už tomu bylo v úvodu, tak i postupně během celého filmu jsme tu poznávali veškeré i vedlejší postavy, které měly postupem času v příběhu nějaký smysl – s tím jsem problém neměl. Mark Wahlberg tu nemá úplně nejvíc prostoru, což vůbec nevadí. Sehrál opět slušný herecký výkon, ale byli tu i jiní herci, kteří ztvárnili zajímavé postavy. Třeba Kevin Bacon – jeho role mu padla jako ulitá. O akci tu nejde. Na začátku tu máme pár výbuchů – scény působí trochu obyčejně, ale přesto reálně. Následují scény těžce zraněných a i pár mrtvých lidí – to vše je natočeno skvěle a reálně v tom ohledu, že jsem to vnímal naživo. Snímek má opravdu slušný a rozmanitý scénář. Třeba scéna, kdy atentátníci unesli čínského občana, mě bavila – bylo to prostě pravé napětí. Tempo to má vcelku svižné, furt se něco děje – je tu cítit naléhavá a vážná atmosféra oné atentátnické situace. Dlouhá přestřelka spojená s výbuchy od domácích výbušnin atentátníků byla přímo fantastická. Byla natočena skvěle, reálně a intenzivně. Hudba byla obstojná. Úplné finále bylo už obyčejnější, přesto přijatelné. Nevím, něco bych možná doladil, abych dal plný počet. Možná to chtělo trochu víc zvýšit emoce, přidat nějakou zapamatovatelnější scénu, ale to jsou detaily. Určitě jsem tento vydařený snímek neviděl naposled. Berg mě mile překvapil. ()

Galerie (54)

Zajímavosti (27)

  • Celosvětová premiéra proběhla 17. listopadu 2016 na AFI Fest v Los Angeles. (BMW12)
  • Mark Wahlberg byl nejprve proti filmu a roli odmítal. Roli přijal až po přečtení scénáře. (Dr Lizal)

Reklama

Reklama