Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dva bratři na maloměstě, Máté a Joci, propadnou kouzlu charismatického Janose, který zakládá místní domobranu a oběma imponuje svou až otcovskou rolí. Pro oba bratry najednou nastává zlom, protože poprvé v životě mají pocit, že někam patří. Nevinná skupina starající se o bezpečí celého sousedství, se ale záhy mění v radikální bojůvku se silně pravicovým nádechem. Když Máté odmítne krýt rasisticky motivovaný útok, stává se najednou sám nepřítelem smečky i svého bratra. Spíš než jen studii rostoucího rasismu natočila Krisztina Goda psychologickou studii manipulace a ovládání. (Dny evropského filmu)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (3)

BOURQUE 

všechny recenze uživatele

Príbeh nie je nový, filmy s podobným dejom nájdeme niekoľko. Vďaka hercom a dobrým balansom medzi pomalými a dynamickými scénami, maďarská verzia funguje veľmi dobre a obsahuje takmer všetky kúsky toho, čo ľudia ako János Ács (mimochodom bravúrne zahraný Ivánom Fenyő) potrebujú k tomu, aby na prvý pohľad „nevinne“ sa dostali k moci. Manipulácia a využite schopnosti ovládania ľudí, ktorí sa nachádzajú v situácii „bez východiska“. Zo začiatku to vypadá tak, že fakt „pracujú“ pre dobro spoločnosti, avšak časom sa preukáže ich skutočný tvár. Film nie je prehnane dlhý, všetky tie scény majú čo povedať. Film určite má nedostatky, avšak z celkového pohľadu sa to podarilo K. Goda natočiť tak, aby vedela osloviť každého. Záver ma trošku prekvapil – očakával som vyvrcholenie v inom množstve, v inej forme a z iného pohľadu. Osobné hodnotenie: 81% (****) ()

EKLEKTIK 

všechny recenze uživatele

"Vrhneme se na ně ze dvou stran." Toto sociální drama, v němž se neuvěřitelným způsobem střetla bílá síla a černý humor je sice plné i krvavých pouličních bitek, ovšem jeho úplně absurdní, ale zároveň naprosto přesvědčivý příběh vypráví o tom, že rodina je někdy silnější než parta, avšak slabší než zlo, většinou vnímané jako dobro. ()

Reklama

tenista57 

všechny recenze uživatele

Maďarské drama o všudypřítomném náckovství je vysoce aktuální, když si vzpomeneme na ty všechny Konvičky, Okamury, Kotleby a další. Je pravda, že děj filmu se lehce podobá ději filmu Kult hákového kříže, ale přesto stojí za zhlédnutí. Slabinu filmu vidím hlavně v tom, jak se novému policejnímu šéfovi podaří velice rychle a lehce dostat sociálně narušenou mládež do tělocvičny a zcela obrátit jejich životní styl. Druhá polovina filmu má ale velký spád a ukazuje, jak jsou lidé náchylní řešit určité problémy černobíle a dát hlasy náckovi, který vytvoří v městě systém domobrany, sníží kriminalitu a nakonec vyhrává i místní volby s nadpolovičním počtem hlasů. Dostává se k moci demokratickou cestou přesně tak, jako se to ve 30.letech minulého století podařilo Adolfu Hitlerovi. Mrazí z toho! ()

Galerie (27)

Reklama

Reklama