Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Když byl Lyndon B. Johnson zvolen prezidentem USA, budoucnost vypadala zářivě. Inaugurační ples, kde své vítězství slavil spolu s manželkou Bird, rodinou, příbuznými i spolupracovníky, z nichž někteří k němu přešli z kabinetu jeho zavražděného předchůdce J. F. Kennedyho, byl uspořádán ve velkolepém texaském stylu. Ale čtyři roky, které Johnsona v prezidentské funkci čekaly, mu nepřinesly slávu ale hlavně problémy s válkou ve Vietnamu. V roce 1965 už bylo jasné, že jihovietnamská armáda na poražení Vietkongu nestačí a že potřebuje podporu. Johnson se snažil najít způsob jak co nejrychleji a nejefektivněji zvítězit ve válečném konfliktu, který sám nezačal, a pod vlivem poradců se přiklonil ke strategii eskalace vietnamské války. Ta však byla ve svých důsledcích tragická... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (19)

swn 

všechny recenze uživatele

Príbeh Lyndon B. Johnsona, ktorého vnútropolitické politické ciele sa do značnej miery utopili v chaose a hneve, za ktoré bol sám zodpovedný. Je veľmi jednoduché vykresliť ho ako obeť manipulácie poradcov a vojnových štváčov. Zodpovednosť za všetky zlé aj dobré rozhodnutia ležala na jeho pleciach. Či bol vojnovým štváčom aj on? Na to film odpoveď nedáva, aj keď ho vykresľuje tak, že na pár mŕtvych civilistoch hore dole mu až tak veľmi nezáležalo. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Politický thriller, ktorý nenudí a objasní toho veľa o vojne vo Vietname. O tom, čo sa dialo v pozadí, aké možnosti a pohnútky vtedajšia americká vláda mala. Prezident Johnson je tu vylíčený dosť ako dobrák, ktorý je v rukách svojich poradvo a iných lobbystov. Tak je tomu asi doteraz. Keď odstránite z tohto diela miestami sa objavujúci americký patriotizmus, film naozaj obohatí o informácie. ()

Reklama

Lacike 

všechny recenze uživatele

Zaujimavy a hviezdne obsadeny film o zakulisi vojny vo Vietname. Ma len jednu chybu. Ze od divaka vyzaduje aspon urcite znalosti o tejto udalosti. Ja som sa miestami stracal v deji a vdaka tomu som sa trochu nudil. Ale na druhej strane som sa dozvedel kopec novych informacii, takze kto ma slabost pre politicke filmy a orientuje sa v tejto tematike, tak bude nadseny. 6/10. ()

romanz123 

všechny recenze uživatele

Tento film zaujme především tím, že se na válku ve Vietnamu nedívá očima vojáků, válečných veteránů nebo protiválečných aktivistů, ale očima prezidenta Lyndona B. Johnsona. A je opravdu zajímavé sledovat, jak se vyvíjí jeho pohled i názory jeho poradců. Jinak zpracování je na TV film na velmi solidní úrovni a pochvalu si zaslouží ústřední herecké trio Michael Gambon, Donald Sutherland, Alec Baldwin. Pokud bych měl naopak něco vytknout, pak snad jen to, že místy to působí trochu příliš rozvláčně. ()

darwin 

všechny recenze uživatele

Výborné televizní drama nabízející pohled do presidentury Lyndona B. Johnsona. Snímek stojí na scénáři a hereckých výkonech. Excelují především Michael Gambon jako president Johnson, bodrý chlapík z Texasu; Donald Sutherland jako zkušený diplomat Clifford a Alec Baldwin coby akademicky chladný ministr obrany McNamara. Také ostatní herci odvádějí kvalitní výkony. Path to War ukazuje presidenta Johnsona v trochu jiném světle, než jsou lidé zvyklí. Liberálové mají tendenci vidět Johnsona jako válečného štváče. Johnson přitom válku ve Vietnamu nechtěl a jeho presidentské cíle a reformy - volební právo, zdravotní péče a školství upadly v zapomnění. Film tak umně vykresluje eskalující atmosféru kolem války ve Vietnamu a tlak jeho poradců a vojenských kruhů na americké zapojení do války. Johnson je tak vehnán do situace, kdy mu nic jiného de facto nezbývá a USA do války zapojí. Stejně jako do války ve Vietnamu je Johnson dotlačen i k podpisu volebního zákona, který garantoval větší práva černochům. Ve filmu také potěší ukázka Johnsonových osobních averzí vůči "nevděčnému" Martinu L. Kingovi a "levičáckému beatnikovi" Bobbymu Kennedymu. Nepotěší naopak vyobrazení guvernéra Alabamy George C. Wallace (Gary Sinise) jako ustrašeného provinčního politika. ()

Galerie (3)

Zajímavosti (2)

  • Ve filmu se v menší roli objeví Gary Sinise jakožto alabamský guvernér George Wallace. Sinise ztvárnil tutéž postavu coby hlavní roli o několik let dříve v životopisném snímku George Wallace (1997), který rovněž režíroval John Frankenheimer. (Rimland)

Související novinky

Zemřel herec Michael Gambon

Zemřel herec Michael Gambon

28.09.2023

Přichází smutné zprávy jak pro kouzelnický svět Harryho Pottera, tak i pro svět filmu celkově. Ve věku dvaaosmdesáti let totiž ve čtvrtek 28. září odešel oblíbený a talentovaný britsko-irský herec,… (více)

Reklama

Reklama