Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Má myslet jako vrah, ale musí jednat jako detektiv... Matt Lee Whitlock je řadu let úspěšným šéfem policie v přístavním městečku Banyan Key na Floridě. Každodenní tvrdou prací se snaží získat trvalý respekt mezi kolegy i obyvateli. A protože má právě před rozvodem se ženou Alexou, tajně si užívá s milenkou, vdanou Ann Merai Harisonovou. Jejich milostné dobrodružství je však brzy nečekaně narušeno zprávou lékaře, že Ann je vážně nemocná a nezbývá jí příliš mnoho dnů dalšího života. Pod dojmem této vážné okolnosti, vždy zásadový Matt udělá několik velkých chyb. O pár dní později pak policie nalezne dům Ann v plamenech. Vše nasvědčuje, že v nich Ann i s manželem nejspíše našli smrt. A také je zřejmé, že nešlo o náhodu. Obyvatelé městečka jsou šokováni dvojnásobnou brutální vraždou, kterou se Matt chystá vyšetřovat. Jeho svět se přitom začne rychle hroutit. Postupně vycházejí na povrch skutečnosti naznačující, že hlavním podezřelým je právě on... Akční kriminální příběh natočil zkušený hollywoodský režisér Carl Franklin. Ten vsadil zejména na přesvědčivost hereckého výkonu Denzela Washingtona, kterému svěřil hlavní roli. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (193)

manonfire 

všechny recenze uživatele

Film který se tváří skromně a nízkorozpočtově, nicméně se jedná o velmi nadprůměrný thriller se třemi velkými zbraněmi. Denzel Washington, originální nápad, a tempo, které je místy tak mistrně vybroušené, že by mělo sloužit jako vzor většině filmařů. Denzel ve druhé polovině filmu skutečně málem pojde od nervů a psychického vysílení. Konec je, jak to tak bývá, krapet přitažený, ale na hollywoodské poměry ještě poměrně solidní. A mimochodem, o tom, že se akční scéna dá udělat levně, nemegalomansky a přitom naprosto strhujícím způsobem, Vás přesvědčí skvostná balkónovka. 80% ()

Luqi 

všechny recenze uživatele

Naložená Tatrovka - chvíľu to trvalo, kým sa to rozbehlo, ale potom sa to celkom slušne valilo a valilo. Teda to celkom svižné tempo si dokáže udržať pozornosť diváka (takmer) až do konca, napriek tomu, že ide o klasický, predvídateľný príbeh. Jediné, čo ma prekvapilo bol ten úplne, ale úplne zbytočný a zbabraný záver. ()

Reklama

Jordan 

všechny recenze uživatele

len tak si prepínam telku . . . a zrazu vidím Denzela - čo je samozrejme dôvod, aby som minimálne v prepínaní na chvíľu prestal (o chvíľu sa objavila aj Eva Mendes, čo tento dôvod ešte viac "odôvodnila") . . . lenže po chvíli som zistil, že som od prepnutia na ďalší program natrvalo upustil, dokonca som "upustil" aj ovládač a zapozeral sa . . . pretože, ak už nič iné, tak "tempo" tohto krimithrilleru a to, čo chudák spotený denzel s chladnou hlavou predvádza, minimálne to ma dokázalo príjemne pripútať na skoro dve hodiny k obrazovke; a to na solídny krimithriller stačí, ó áno, podľa mňa áno! ()

castor 

všechny recenze uživatele

Skutečně překvapení!! Žánrově nevyhraněný (tu kriminální thriller, tam vztahové, psychologické drama) snímek nám představuje šerifa Matta, který si v práci rád přihne a tu a tam obtáhne vdanou bývalou spolužačku. Ta záhy potřebuje k léčbě rakoviny nemalý balík peněz, přičemž city omámený Matt nelení a z policejního sejfu jí půjčí peněžní důkaz. Z klidného fleku v ospalém městečku se však brzy ocitá v solidním průšvihu (s dvěma mrtvými těly), do kterého začnou brzy zapadat další a další otazníky. V hitchcockovském schématu vystavěný thriller nám tak (po rozvleklé expozici) nabízí rafinovanou zápletku, v lecčems připomínající jiné filmové kousky, nicméně vykalkulovaná hra si drží slušné tempo a když uvěříte, že takhle nějak by to mohlo dopadnout, z výsledku se budete docela tetelit blahem. Matt, motajíc se do vlastních lží, musí být stále o krok napřed, vždy musí mít adekvátní výmluvu, omluvu i ten správný papír do faxu. Prozrazení jej ohrožuje ze všech stran (ještěže sousedka má černocha jako černocha), přičemž sám vede dvojí vyšetřování. Dramaturgický model místy skutečně klouže po divákově (ne)věrohodnosti, takže záleží jen na něm, zda-li na otřepanou hru s kočkou a myší přistoupí. Jsme ale přece ve filmu. A ten jednoduchými příklepy přece jen dokáže diváka dostat do sedadel. Matt navíc kmitá na několika frontách, bezvýchodnou situaci mu neusnadňuje ani (už skoro) exmanželka Alex (mimořádně krásná a hlavně snesitelná Eva Mendes), která je k případu povolána. Polda na scestí Denzel Washington, ať je jakoukoli hereckou jistotou, už ale nezachrání matné tvůrčí snažení v závěru s vratkou logikou, kdy už toho bylo vážně přespříliš. Každopádně hutná atmosféra (režisér Carl Franklin si s Washingtonem střihnul mysteriózní drama Devil in a Blue Dress) i dějové hrátky leccos vynahradí.. Slušných 70%. ()

mzss1 

všechny recenze uživatele

(20%) To jsem teda pěkně naletěl. Je možné, že to tak krutým hodnocením asi trochu přeháním, nicméně já si nemohu pomoci. PRESUMPCE VINY je sračka ve všech ohledech. Tu 1* dávám zřejmě adekvátně a ani nevím přesně za co. Ani herecké obsazení to nesehrálo moc valně včetně mého oblíbence Denzela Washingtona, který se jednak do téhle role moc nehodil, tak proto mě ani jako herec zde neuchvátil. Podobně jako nevýrazná Eva Mendes, která to zde též zrovna moc nevytrhla. Saana Lathan, to už byla, co se týče herectví čirá hrůza, tak přehrávající a falešné scény jsem dlouho neviděl. Film jako celek ani nefunguje. Úplně jsem zíral, že cca 1/3 se věnuje přiblbému milostnému trojúhelníku, kdy se Denzel chová jako idiot. 2/3 je dějově neuvěřitelně chaotická až jsem se v tom ztrácel, i když jsem ve finále aspoň 80% toho pochopil. Na mě to vůbec nepůsobilo jako thriller, krimi apod… - prostě nijak. Poslední 3/3 se tempem trochu rozběhne do nudného finále, které obsahuje dvě menší pointy. Ta první je tak tak obstojná, ale ta druhá už je docela trapná a nelogická. Tenhle snímek se nemá brát vážně ? Má to být pojato s nadhledem a příjemnou atmosférou Floridy ? Já nevím, ale ať už to vezmu kolem a kolem, celé to bylo silně nepovedené. I filmová hudba mi zde moc neseděla – taková nevýrazná, nevhodně zvolená. Divím se, že to má nadprůměrné hodnocení, asi jsem fakt divné stvoření, ale co se dá dělat. ()

Galerie (59)

Zajímavosti (12)

  • Slavnostní premiéra se odehrála v září 2003 na Mezinárodním filmovém festivalu v Torontu, kde se promítala rozšířená 114-minutová verze. Do kin doputovala Presumpce viny 3. října 2003. (imro)
  • Během prvního víkendu (3. – 5. 10. 2003) nasbírala Presumpce viny 16,2 mil. dolarů a celkově si z kin odnesla téměř 41 milionů. (imro)

Reklama

Reklama