Reklama

Reklama

Blair Witch: 20 let poté

  • USA Blair Witch (více)
Trailer 2

20 let po záhadném zmizení Heather Donahue a jejího filmového štábu v burkittsvillských lesích se její bratr vydává na místo činu. Spolu se skupinou přátel je odhodlaný zjistit, co se tenkrát skutečně stalo. Jenže jejich výprava od začátku nejde podle plánů. Atmosféra houstne, ve tmě někdo čeká a z lesa není podle všeho úniku... (Magic Box)

(více)

Videa (9)

Trailer 2

Recenze (265)

Marceloo 

všechny recenze uživatele

Dlhé roky po zmiznutí Heather z prvého filmu o čarodejnici z Blair sa nájde videopáska so zábermi z udalostí, ktoré sa vtedy odohrali. Na túto nahrávku narazí jej brat, ktorého toto video uistí v teórii, že aj napriek mnohým neúspešným pátracím akciám je jeho sestra stále nažive. Dá dokopy tím kamarátov, zabezpečia techniku a s pomocou miestneho chlapa sa vydávajú do lesa, v ktorom sa jeho sestra stratila. Na mieste ich však namiesto dojemného stretnutia so stratenou sestrou čaká najhrôzostrašnejší zážitok ich mladých životov. - Marketing mal tento horor zvládnutý perfektne, ale rovnako ako v mojich očiach nepodarený horor The Witch, ktorý mal podobný ošial na hororovej scéne a tým pádom sa dostal aj do rúk mnohých divákov, v ktorých nemal čo robiť, sa to vo finále premenilo na neuspokojivý projekt. Zodpovednosť nenesie Adam Wingard, ktorého práca je pre mňa ako vždy uspokojivá, ale skôr aspekty, ktoré sú u hororového Found Footage subžánru najdôležitejšie. A to práca s kamerou a herci. Nemyslím si, že bolo dobrou volbou dať do rúk kameru neskúsenému postaršiemu pánovi, keďže bolo cielovou skupinou hlavne mladé publikum a využívalo sa množstvo modernej techniky. A herci sú tým najslabším článkom tohto hororu. Otravnej škriekajúcej Heather sa samozrejme nevyrovnajú, ale u tohto hororového subžánru si divák jednoducho potrebuje vytvoriť mierny vzťah k postavám, keďže sleduje všetko z prvého pohladu, a to sa u postáv v Blair Witch takmer vôbec nedalo. Na všetko sa išlo až príliš rýchlo a aj keď tu bolo nočných scén vela a snaha o vystrašenie diváka sa nedá poprieť, bolo mi v podstate úplne jedno, kto zomrie a kto prežije. Páčilo sa mi, že tvorcovia ukázali tentokrát aj zábery na les zhora, pretože u prvého projektu mnoho ludí kritizovalo to, že sa všetko odohrávalo na okraji lesa v riedkom poraste. Taktiež som rád, že som sa dozvedel nové informácie o čarodejnici, ktoré sú prínosné aj pre objasnenie niektorých nejasností z prvého projektu. Som spokojný aj s intenzívnym vyvrcholením, ktoré však kvôli spomenutým problémom s hercami nepôsobí až tak výrazne, ako by malo. Jedná sa u mňa teda o mierne sklamanie, pretože tak ambiciózny projekt by mal s touto zaujímavou hororovou tématikou pracovať ovela profesionálnejšie. + herečka z From Dusk Till Dawn: The Series ()

Lucasion 

všechny recenze uživatele

Trvalo mi skoro tři roky než jsem dokoukal "celou sérii". Divíte se mi? Asi ne co? Není divu, já nikdy nebyl fanoušek tohoto fenoménu a po tomhle filmu kroutím hlavou ještě silněji. Ano, to co fungovalo před více než dvaceti lety - budiž. Může to vystrašit někoho ještě dnes? Stěží. Tenhle film je Záhada Blair Witch 2.0 a je vtipné, že se jmenuje dvacet let poté, ale je to vlastně jen sedmnáct. No budiž, matiku asi český distributor neumí. Faktem ale je, že vracet se na místo činu a očekávat, že diváci opět budou hltat třepotající se kameru, rádoby střihy, děsivé zvuky, hádající se páry a brečení do kamery... To snad ne. Nevím moc na co tvůrci cílí, protože si nejsem jistý, jestli je fanouškovská základna tak velká... A hlavně si myslím, že mnoho věcí ve filmu nemohou odpustit ani skalní fanoušci. Finále dejme tomu, že děsí. Koho by taky neděsil hnusný barák plný dřeva a potvorou, kterou díky kameře nevidíte. Já vám nevím, tohle byl celých devadesát minut omyl. (29 %) ()

Reklama

Korbitch 

všechny recenze uživatele

Je to skoro 20 let, co jsem ještě v tehdejším sečském Flamengu viděl Blair Witch, který mě strachy paralizoval. Dvojku jsem s radostí vynechal, takže k tomuhle jsem se chvíli přemlouval. A výsledek? Rozhodně povedený sequel. T2 opět potvrdil, že se hodí leda tak na statistiku. O ostatních zoufalcích raději ani nemluvit. ()

Pítrs85 odpad!

všechny recenze uživatele

Myslel jsem si, že to bude zbytečný, hloupý a trapný rímejk, znásilňující ve všech směrech lepší originál z roku '99. Po zhlédnutí musím napsat, že to je zbytečný, hloupý a trapný rímejk, znásilňující ve všech směrech lepší originál z roku '99. Njn, na legendy se nešahá. A ty, Myricku a Sanchezi, přestaňte produkovat takovéhle sračky a raději natočte sequel/prequel/anything o Rustinu Parrovi nebo aspoň o Coffin Rock. ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Navzdory mé averzi k sequelům se mi to hodně líbilo, protože mi to přišlo vážně hodně strašidelné (já mám rád i jedničku, u které osobně umírám strachy, a zde tomu nebylo jinak). Na jedničku to navazuje hodně nenásilně (člověk ji navíc vlastně vůbec nemusí znát - pokud tedy někdo takový existuje - aby si užil pokračování), dokonce mi přišlo, že je to v podstatě to samé, jen přenesené z devadesátek do současnosti - postavy jsou tím pádem vybavené mobilními telefony, vysílačkami, GPS navigací a dronem, ale stejně jim to není nic platné a film postupně spěje ke svému předem očekávanému závěru - přesto mi ta předvídatelnost nijak nevadila (podobně jako třeba skutečnost, že byl do jedné z rolí nově obsazen herec tmavé pleti, jak si doba žádá - obsazení je tak jako tak nevalné; víc mi vadilo, že si film nenajde čas, aby více popsal svoje postavy - tvrdím, že v takovém případě si k nim pak člověk nemůže vytvořit vztah a je mu jedno, jestli přežijou, když o nich v podstatě nic neví - a když se navíc občas chovají jak idioti, kteří lezou tam, kam by normální člověk ani nepáchnul, byť zrovna zde mi ta míra debility nepřišla až tak do nebe volající, jako v jiných hororech podobného typu (dalším zastoupeným klišé jsou baterky, které ve filmu samozřejmě zhasínají zrovna v té nejblbější chvíli - nemůže jednou někdo konečně natočit horor, kde budou v nočních scénách baterky fungovat úplně normálně? (podobně otravným klišé jsou motory aut, které nechtějí nastartovat zrovna ve chvíli, kdy je potřeba se s autem urgentně někam přemístit). Od Adama Wingarda mě už kdysi nadchnul jeho starší snímek The Guest, a možná i proto jsem byl k nové Blair Witch hodně vstřícný a mávnul rukou nad jejími nedostatky - ten závěr ve strašidelném domě je naprosté psycho a už kvůli němu ten film stojí za pozornost, ať už si o jeho postavách a věrohodnosti jejich chování můžete myslet co chcete. ()

Galerie (61)

Zajímavosti (9)

  • Název filmu se objeví až před závěrečnými titulky. (griph)

Související novinky

Záhada Blair Witch má pokračování

Záhada Blair Witch má pokračování

24.07.2016

Jestli jste se těšili na zářijový horor The Woods, ode dneška se na něj budete těšit ještě trochu víc - z nového filmu Adama Wingarda (The Guest) se totiž vyklubalo pokračování Záhady Blair Witch.… (více)

Reklama

Reklama