Reklama

Reklama

Temná záře nad horami

(festivalový název) (TV film)
  • Západní Německo Gasherbrum - Der leuchtende Berg (více)

Obsahy(1)

V roce 1984 se Werner Herzog účastnil výpravy známého horolezce a cestovatele Reinholda Messnera, který se za doprovodu Hanse Kammerlandera rozhodl zdolat osmitisícové vrcholy Gasherbrum I a Gasherbrum II. Malý štáb doprovázel oba muže těsně před úspěšný výstup na vrchol, z něhož však ve filmu spatříme jen několik záběrů pořízených Messnerovou ruční kamerou. Tvůrci nenatočili klasický horolezecký snímek, který by divákům zprostředkoval obrazy napínavé akce. Snažili se přiblížit spíše momentální psychické rozpoložení horolezeckých profesionálů. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (4)

movie 

všechny recenze uživatele

Werner Herzog se vydá s horolezcem Reinholdem Messnerem do Pakistánu, kde se Messner pokouší dobýt hory Gasherbrum 1 a 2, obě v jednom kuse. Událost samotná je pro Herzoga pomíjivá (Messner: "Pokud se do 14 dnů nevrátíme, už nás nechoďte hledat, jsme mrtvi"), z výstupu je tu pár záběru, které navíc pořídil Messner. Herzog se soustředí hlavně na psychiku horolezců a jejich motivaci a důvody k opakovaným a nebezpečným výstupům. Odpovědi jsou pak mnohdy zajímavé. Netradiční dokument. Tradiční Herzog. 70% ()

Pafl 

všechny recenze uživatele

Setkání dvou maniaků: Herzog a Messner spolu vyrazili na hory ! V typicky znervózňujících záběrech se Messner snaží vysvětlit svůj vztah k horám a v jednu chvíli se rozpláče při vzpomínce na svého bratra - to je okamžik, kdy bychom si strašně přáli, aby tu kameru někdo vypnul. Ale nevypne. Maličtí lidé a obrovské hory, k tomu hraje samozřejmě hudba Popol Vuh. Další krásný Herzogův dokument. ()

rivah 

všechny recenze uživatele

Herzog zpovídá dva horolezce o jejich lezecké vášni v severním Pálistánu před a při výstupu na horu Gasherbrum I a II.(70%) ()

Reklama

Reklama