Reklama

Reklama

Můj milovaný nepřítel

  • Německo Mein liebster Feind - Klaus Kinski (více)

Obsahy(1)

Dokumentární film pojednávající o vztahu geniálního šílence Klause Kinskiho a jeho dvorního režiséra Wernera Herzoga. Vztah dvojice mužů, jejichž filmy Aquirre hněv boží, Fitzcarraldo či Woyzeck patří k tomu nejlepšímu, co v evropské kinematografii 70. a 80. let vzniklo, mužů, kteří se spolu dokázali dotknout filmového nebe a zároveň se upřímně nenávidět. (Visions of Light)

(více)

Recenze (35)

UncleG 

všechny recenze uživatele

Vynikající zpověď o naprosto zničujícím vztahu mezi režisérem a jeho dvorním hercem. Přátelství s patologickými symptomy, které postupem času vyvrcholilo v láskyplnou nenávist. Možná ne oboustranou, protože si nejsem jistý, jestli byl Kinský s to cítit pozitivní emoce. Celkově: Spousta zajímavých a nových informací o Ďáblovi s částečně lidskou tváří a způsobu, jakým terorizoval a ničil svoje okolí. Překvapuje mě, že byl Herzog vůči němu schopen nějakého citu. A tom je tenhle film fascinující. ()

Ghoulman 

všechny recenze uživatele

Zábavný dokument o jednom báječném přátelství Wernera Herzoga a Klause Kinského, které bylo plné... hm... sprostých německých nadávek, vzájemného ponižování se a pravidelného vyhrožování si zastřelením?! Jo, tak tohle je ta pravá večerní pohodička. Tedy samozřejmě, že výše uvedené konstatování platí pouze v případě, že tyto dva pány sledujete zavrtáni v pohovce s vychlazenou kolou v jedné a pytlíkem buráků v druhé ruce. Jakože proti jejich talentům nemohu namítnou ani zbla, avšak kdo by chtěl v realitě trávit volné chvilky s člověkem, který doslova snědl svoji vlastní botu (Herzog), nebo s Klausem Kinským? (U druhého muže jméno postačí - výčet jeho abnormalit by byl totiž ve své rozsáhlosti natolik abnormální, že by i pisatele (v tomto případě mě) nakonec připravil o rozum). PS: Snězení Herzogovi vlastní boty bylo též zfilmováno. Tento báječný snímek nese název „Werner Herzog jí svou botu“. Mimochodem vřele doporučuji. Chuťové pohárky to možná příliš nenaladí, zato vás zde Herzog přesvědčí o některých svých (jiných než kulinářských) kvalitách – jako o vydatném smyslu pro humor, či pro čest... ()

Reklama

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Klaus Kinski je prvotřídní herecký psycholog. To, co předváděl ve vztahu s Wernerem Herzogem, to zřejmě nepředvede už žádný jiný herec ve vztahu k režisérovi. Tento dokument doporučuji všem, kteří mají rádi filmy, aby viděli, jak se herec třeba může chovat. Nabídky indiánů, odkop ultra jedovatého hada nebo brutální výjevy na Wernera jsou to nejhorší, co si představit ani nedovedete, a co mají s profesionalitou pramálo společného. O to strašidelnější je duševní klid Wernera Herzoga, ze kterého vyzařuje víc strachu, jak z uřvaného Kinskiho. Věřte, že byste nechtěli dělat komparz ve filmu, kde hraje Kinski. Věřte, že v horším případě byste to přežili. ()

Dellamorte 

všechny recenze uživatele

Tak , ako Wernera , tak aj Kinskeho si vysoko vážim a cením si ich poctivú filmársku prácu. Som si vedomá posolstva tohto dokumentu , ako aj jeho faktami podložený odkaz , no chýbali Mi tie autentické zábery z natáčania a vyrazenie dverí do Jeho súkromia ( napr . Jeho vzťah k dcére bol totiž viac ako odvážny ). Na to ale režisér nemá právo...neva. Ako výpoveď o človeku , ktorý toho napáchal na " place " aj v súkromí dosť - je to slušná dokumentárna filmárčina. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Nemám najmenšie pochybnosti o tom, že Klaus Kinski je regulérny blázon. Nakoniec vo filmovom svete nie je ani zďaleka osamotený. Videl som niekoľko filmov, v ktorých hral, ale nepociťujem potrebu vidieť ho v autentických záberoch z nakrúcania, pretože vo filmoch bol jeho prejav tlmený úlohou, ktorú mal stvárniť, ale v prestávkach medzi nakrúcaniami a v civilnom živote bol neznesiteľný. Preto si myslím, že tento film ani nemusel byť nakrútený, pretože ničím neprispieva k lepšiemu poznaniu filmového sveta a jeho protagonistov, nanajvýš k poznaniu sveta maniaka Kinského. A o ten vôbec nestojím. To nemá s umením nič spoločné. Na to sú iné zariadenia, ako ateliéry a iní špecialisti, ako Werner Herzog. ()

Galerie (21)

Reklama

Reklama