Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Známá televizní a rozhlasová hlasatelka ztratila svého jediného syna Vladimíra, populárního moderátora a herce. Další osudy hrdinů 13. komnaty ve speciální sérii k 10. výročí pořadu. Legendární hlasatelka a herečka, která se narodila 7. července 1928 v Praze, ke strastem a ztrátám, jež ve svém bezmála osmaosmdesátiletém životě zažila, prožívá už tři roky nejstrašnější zkušenost, která se v životě matky může přihodit: ztratila svého jediného syna Vladimíra Čecha (6. 7. 1951 Praha – 22. 3. 2013), herce, moderátora a bývalého politika, syna herce téhož jména. Vystudoval pražskou DAMU a hrál v Divadle Petra Bezruče v Ostravě, ve Slezském divadle v Opavě, Státním divadle Ostrava, v Divadle v Českém Těšíně, Státním divadle Oldřicha Stibora v Olomouci i ve Východočeském divadle v Pardubicích. Hostoval v pražském Činoherním klubu, hrál v Činoherním studiu v Ústí nad Labem, pražském Divadle Rokoko a Středočeském divadle Kladno. Od roku 1999 byl hercem na volné noze a pak členem souboru MDP. V letech 1990–1992 působil jako poslanec České národní rady.

Populární herec zemřel ve svých jedenašedesáti letech po dlouhé nemoci. Podlehl rakovině, tzv. Lynchovu syndromu, ke kterému se přidal zápal plic. Nejvíce se zapsal do povědomí diváků jako moderátor televizní soutěže Chcete být milionářem?, kterou uváděl do roku 2003. Po letech tak navázal na úspěchy své matky, když televizní rolničku pro nejpopulárnějšího moderátora získal dokonce i v době, kdy už soutěž neuváděl. I on však byl stejně jako jeho matka na vrcholu kariéry stažen z obrazovky, z populární soutěže, aniž mu někdo objasnil důvod.

Záznamy mnoha dílů této soutěže jsou nedílnou součástí současného Hedina života; prostřednictvím televizních repríz může opakovaně sdílet čas se svým synem, kterého má díky televizním reprízám několikrát denně „naživo" u sebe doma, nejen na mnoha fotografiích a ve vzpomínkách. Měla se synem velice vřelý a krásný vztah, chovali k sobě vzájemnou úctu. Od jeho sedmi let se o něj Heda starala sama, neboť se s Vladimírovým otcem rozvedla. Syna jí dnes připomínají čtyři vnoučata ze dvou jeho manželství.

Ještě nedávno Heda usilovně pracovala, namlouvala knihy pro nevidomé. Její charakteristický sametový hlas neztrácí na síle, je stejně příjemný a výrazný jako před lety. Přiznává, že mnoho kamarádů z její generace už jí nezbylo, úctyhodný věk, kterého se navzdory vážným chorobám, jež v životě prodělala, dožila, není dán každému. Není to tak dávno, co Heda chodila na dlouhé procházky Prahou, zejména kolem svého rodného domu na Malé Straně. Zdravotní obtíže jí nyní nedovolí pohybovat se tak, jak by chtěla, ale životní elán ji neopouští. Jak sama říká, přežila už hodně těžkostí, z nichž některé nám prozradila ve své první 13. komnatě, jako tragickou smrt svého otce, nucenou smrt strýce, svou těžkou nemoc a zvláště potupný vyhazov ze své milované práce hlasatelky v Československé televizi za svůj postoj k sovětské okupaci. Krása, elegance, hrdost a šarm ji neopouštějí ani dnes. S hlavou vztyčenou a nezdolností sobě vlastní čelí všemu, co jí život přináší. A je vděčná za to, že díky televizní obrazovce, díky níž sama kdysi dělala společnost mnoha divákům, může stále sdílet svou přítomnost se svým synem. (Česká televize)

(více)

Recenze (3)

otík 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jedna z těch méně zajímavých komnat. Ne že by život paní Čechové nebyl zajímavý, ale vše je natočeno v takové pohodě s usmívající se starší paní, že drama života v podobě úmrtí syna se nekoná. Na druhou stranu je obdivuhodné, jak se s touto ztrátou dokázala vypořádat. Hudební režie: Eva Javůrková ()

Galerie (6)

Reklama

Reklama