Reklama

Reklama

Romeo a Julie

(divadelní záznam)

Obsahy(1)

Příběh hrdinů Shakespearovy tragédie v baletu Sergeje Prokofjeva, který na scéně Národního divadla nastudoval choreograf a režisér Petr Zuska. Oba představitelé titulních rolí Marta Drastíková a Ondřej Vinklát získali za své výkony Ceny Thálie. Balet Romeo a Julie Sergeje Prokofjeva patří k vůbec nejzásadnějším dílům svého žánru. Není bez zajímavosti, že světovou premiéru měl právě v Čechách, a to 30. prosince 1938 v Národním divadle v Brně. Poslední zpracování této světoznámé látky je dílem šéfa baletu Národního divadla v Praze Petra Zusky, který se ovšem jako inscenátor vydal poměrně daleko od základní osy příběhu. Důvod věčného sváru mezi rody Monteků a Kapuletů není v původní Shakespearově tragédii blíže určen. Petr Zuska si tento základní aspekt dovolí v rámci inscenace pojmenovat jako věčný konflikt mužského a ženského principu, dvou polarit vzájemně vždy oscilujících na hraně přitažlivosti i nevyhnutelného antagonismu. Konflikt rácia a iracionálna, dobrých plánů a nekontrolovatelného následného zmaru. Konflikt mezi člověkem a Bohem je „červenou nití" celého představení jako faktor tzv. druhého plánu, který však nestojí mimo samotný příběh, naopak ho prostupuje, ovlivňuje a spoluvytváří... V posledním nastudování Romea a Julie zazáří sólisté Baletu Národního divadla – Marta Drastíková jako Julie, Ondřej Vinklát jako Romeo nebo Nikola Márová v roli Královny Mab. Oba představitelé titulních rolí za své výkony získali Ceny Thálie. Dále účinkují: Viktor Konvalinka, Mathias Deneux, Giovanni Rotolo, Jiří Kodym a další. Orchestr Státní opery řídí Václav Zahradník. (Česká televize)

(více)

Recenze (4)

spotczek 

všechny recenze uživatele

Srovnám-li zpracování ND a Mariinského divadla (obě uvedla ČT art), pak hudebně se mi více líbilo to petrohradské pod taktovkou Gergieva, ale lehkou inovací příběhu, koncentrací na taneční projev a hlavně souznění hudby s vyprávěním byla mnohem lepší choreografie Zuzkova. Je úžasné, jak stačí "málo", tj. mít šikovné tanečníky s hereckým talentem (např. M. Deneux), a nepotřebujete tak opulentní výpravu jako Rusové. Nicméně za vidění stojí obojí, protože tohle Shakespearovské drama se v žádné podobě nepřejí :-) Jinak doporučuji vystoupení kohokoliv z DekkaDancers (sólistů ND). 29.4. 2016 (minulý pátek) v Události baletní sezony v Divadle F. X. Šaldy v Liberci hodně pobavili, hlavně karikaturou Kyliánova Petit Cordu, na což člověk nemusí být ani kovaný baleťák :-) ()

Reklama

sehe 

všechny recenze uživatele

Ako krasne sa dá nenaplnená či naplnená láska dvoch mladých ľudí za asistencie geniálnej Prokofievovej hudby v dnešnej dobe podať i bez mečov-kordov. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Opravdu jsem spokojená, že vzniká tolik záznamů současného českého divadla. Přeci jenom vzpomínky blednou a divadelní programy zapadají prachem. ()

Galerie (9)

Reklama

Reklama