Reklama

Reklama

Maturita v listopadu

  • angličtina Graduation in November
všechny plakáty
Česko, 2000, 87 min

Scénář:

Jiří Krejčík

Kamera:

Jiří Vojta

Obsahy(1)

V prosinci 1989 byl Jiří Krejčík požádán studenty českotřebovského gymnázia o pomoc v konfliktu s ředitelem školy, který měl zamezovat jejich iniciativě po 17. listopadu. Naléhavost žádosti režiséra oslovila a vytušil námět na film. V televizi s ním neuspěl, a tak se s kameramanem Jiřím Vojtou vydali do České Třebové vybaveni jen amatérskou videokamerou. Na konfrontační besedě v místní aule vzniklo asi 5 hodin technicky nedokonalého, ale historicky jedinečného materiálu. Když Krejčíkovi nevyšel záměr natočit na stejné téma hraný film, sestříhal po 10 letech videozáznam do celovečerního dokumentu, doplněného několika dotáčkami. Zde došlo i na reflexi tragického dovětku celé aféry, který byl dáván do souvislosti s Krejčíkovým natáčením a prohlubuje kontroverzi ve vnímání jeho dokumentaristického přístupu. (NFA)

(více)

Recenze (6)

Ynés 

všechny recenze uživatele

Jako studentku tohoto gymnázia mě hodně překvapilo, že se dokonce něco točilo i u nás na tak malém a kulturně dosti zaostalém městě. Jako dítě demokracie bych si už nedokázala představit, jaké by bylo žít v dobách komunismu a pokud by se podobná situace odehrála dnes, netroufám si říct, jak bychom se dnes zachovali na místech oněch šestnáctiletých studentů, kteří se beze strachu postavili tehdejším "autoritám". Rozhodně zajímavý snímek, který má váhu hlavně pro nás, kteří osoby, které v dokumentu vystupují, potkáváme každý den na chodbách a víme, jaký charakter v sobě opravdu skrývají. ()

BosMutus 

všechny recenze uživatele

Velmi cenná záležitost a svědectví doby. Jde vlastně o setkání dvou světů, v jistém ohledu i dvou generací. Ačkoliv je celé inscenováno, usměrňováno, dramatizováno a místy vyostřováno režisérem Krejčíkem, je z historického hlediska dosti přínosné. Osud ředitele Josefa Čebiše je smutný a je mi ho upřímně lidsky líto. Z dnešního pohledu nejsou bez zajímavosti vyjadřovací schopnosti mladých lidí, kteří i v dusné atmosféře dovedou vyjádřit své myšlenky a postoje srozumitelně. ()

vasosak 

všechny recenze uživatele

Velmi syrové. Režisér Krejčík nasbíral nesmírně vzácný materiál, který je nejlepším dokladem obrovského veletoče, který naše společnost v daném období zaznamenala. Dosud nedotknutelní a všemocní najednou stojí v tělocvičně ostrakizováni přesilou "dětí" a podřízených. A ač to vše probíhá vesměs opatrně a korektně, je vám těch >>dosud nedotknutelných<< až líto. Hlavním sdělením celého dokumentu nakonec není, kdo je zlý a kdo hodný, ale to, že všechno je jinak. Konec pana, respektive soudruha, ředitele je pak rozpačitou, ovšem příznačnou tečkou ()

Reklama

Reklama