Reklama

Reklama

Poslední dny Pompejí

  • Itálie Gli ultimi giorni di Pompei (více)

Obsahy(1)

Dobrodružný film založený na románe Edwarda Bulwera-Lyttona sa odohráva v tieni sopky Vezuv krátko pred smutne známym výbuchom. Jeho hlavným hrdinom je rímsky legionár Glaucus (Steve Reeves), ktorý sa nedávno vrátil z ďalekých krajov, kde bojoval v službách imperiálnej armády. Po návrate zisťuje, že jeho otec bol zavraždený skupinou lúpežných banditov, ktorí nosia čierne masky. Glaucus prisahá pomstu vrahom svojho otca, otázkou však je, do akých vysokých kruhov až sprisahanie proti jeho rodine siaha... (Incantator)

(více)

Recenze (16)

Martin741 

všechny recenze uživatele

Vyborne peplum, teda odborne mec a sandaly, natocil to z casti Sergio leone /Tenkrat na Zapade, Tenkrat v Americe/ a mne neznamy Mario Bonnard - a to mam v reziseroch slusny prehlad. Pompeje bolo mesto v Imperiu Romanu, ktore roku 79 po Kristovi pochoval vulkan menom Vezuv, a to tak, ze komplet. Rimsky cisar Vespasianus potom zorganizoval po celom Imperiu pomoc pre postihnutych - aj financnu. No a nieco k filmu - zistil som si, ze na tomto filme a na Rhodskom Kolose sa podielal ten isty filmovy stab, Steve Reeves tymto filmom vlastne prerazil, predtym mal len nevyrazne Pani Maji radi bloninky a Jail Bait. Toto je jeho prvy kvalitnejsi filmovy pocin, jak tak pozeram. Okrem Ryvsa som tu videl vtedy este krasnu Christine Kaufman /MU jmenem La Rocca, Konstatnin Velky 1962/ a Fernanda Rey /Eliso, muj Zivote, 1492 dobyti Raje a Francouzska spojka 1 a 2/. Toto uz nebol cierno biely film, kulisy boli praveze nadherne, dialogy vyborne, tempo masakrozne dobre - ani chvilu nehrozila nuda, nehrozilo zeby som sa odlepil od filmu. Mno jo, tak trochu plavam proti prudu, jo a z 5 % je mi to jedno, hoci na 95 % sa prudom rad necham unasat : 70 % ()

elizabeth_ba 

všechny recenze uživatele

Drží se to někde mezi dvěma dalšími zpracováními událostí kolem 24. srpna 79, které jsem viděla. Je to lepší než to italské novější , v němž se, podle mě dost neúspěšně, pokusili o linii v Pompejích tehdy a dnes (to už by ale na tom bylo hodně zle, kdyby to lepší nebylo) ale zdálo se mi to horší než jiné (seriálové) zpracování románu Edwarda G. Bulwer-Lyttona z roku 1984, které mi bylo jaksi bližší, přičemž ale uznávám, že mělo více prostoru než toto. Dívky byly obsazené dobře (srovnatelně se zpracováním z roku 1984), s mužskými rolemi to sice bylo horší, ale celkově to byl takový lepší průměr... ()

Reklama

Marek06 

všechny recenze uživatele

Druhý film mistra Leoneho není taková bomba jako jeho spaghetti westerny, souboje nic moc a boj s krokodýlem je docela úlet. Krokodýli mají nejsilnější stisk v živočišné říši, určitě by ho nebylo možné zabít holýma rukama tak, jak je zobrazeno ve  filmu. Závěrečná katastrofická část ale nevypadá špatně s ohledem na rok vzniku. Leone se v tomhle filmu teprve rozjížděl, lepší filmy natočil až později. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Priemerné až podpriemerné spracovanie námetu, ktorý aj sám o sebe je dosť nezáživný. Súboje sú žalostné, triky ani kulisy sa nevymykajú priemeru. Logika vo filme je takisto na žalostnej úrovni (bojovníci sa dostávajú do bezvedomia po jednom kopnutí či zvalení na zem, trápne súboje s levom či krokodílom), čo môžme prepáčiť roku výroby, ale neviem či aj kvartetu produkcií. Potežia akurát krásne talianske devy a tiež kultový Steve Reeves. Hodnotenie: 50% ()

fiLLthe3DD 

všechny recenze uživatele

Koukatelný počin. Příběh je celkem stravitelný (ačkoliv se zmůže jen na „politické intrikaření" s příměsí zrady a motiv pomsty) a oproti ostatním "sandálovkám" i svižnější, pořád se něco děje a i postavy jsou celkem sympatické. Technická stránka výborná - díky sytosti barev skvěle vyniknou krásné kostýmy a i ty kulisy vypadaly celkem k světu. Samtoná zkáza Pompejí je pak taky natočená velmi dobře... Ačkoliv mi tyto staré "peplum" filmy přijdou v mnohém nudné a nezáživné, tak výprava (kulisy, kostýmy + krásný obraz) je jedním důvodů, proč takovéto filmy vyhledávám... Klasické kulisy, dokreslovačky, miniatury a davy komparsistů vypadají totiž kouzelně :) ()

Galerie (14)

Zajímavosti (6)

  • Režisér Mario Bonnard onemocněl hned první den natáčení. Film režíroval převážně Sergio Leone, který byl také jedním ze scenáristů. (Marek06)
  • Obyvatelé Pompejí nevěděli, že Vesuv je sopka - téměř 1800 let nedošlo k její erupci. Takže latina nezná slovo sopka. (duklak2)
  • Kdyby bylo došlo k erupci jiný den, obyvatelé Pompejí by možná měli větší naději na útěk. Obvykle vítr vanul jihozápadním směrem, takže by přes Neapolský záliv odvál sopečný sloup pryč. Ale v onen osudný den vál severozápadní vítr - přímo na Pompeje. (duklak2)

Reklama

Reklama