Reklama

Reklama

13. komnata - Série 11 (2015) (série)


13. komnata Leška Semelky (S11E14)

(epizoda)

Obsahy(1)

Zpěvák, skladatel a klávesista se vyrovnal s následky mozkové příhody, která mu od základu změnila život. Muzikant Lešek Semelka je jednou ze stálic české hudby. Jeho hity jako Šaty z šátků a Jsi prostě nejlepší patří k těm, které lidé poznávají. I když už odmala navštěvoval hudební školu a chodil zpívat do sboru, začal pracovat jako daňový úředník. Zároveň hrál v kapele a záhy bylo jasné, že hudba u něj převáží. V roce 1968 dostal nabídku do skupiny Cardinals a od té doby se Lešek na hudební scéně pohybuje dodnes. Po odchodu z Cardinals byl členem Blue Effectu a pak se vydal na sólovou dráhu. Po jazz-rockových začátcích se přiklonil k hlavnímu písničkovému proudu. Přestože jeho zjev i hlas nekonvenoval s komunistickým režimem, podařilo se mu zpívat a hrát, aniž si s režimem zadal. Rok 1989 přivítal s nadšením a politicky se angažoval. Po roce 1990 natočil album Můj věk, vystupoval v muzikálech Michala Davida, ale objevil se i jako host na desce rappera Vladimira 518. Je členem souboru Rock Opera.

Dnešní politická situace ho velmi znepokojuje. Tvrdí, že svět se zbláznil, a hodně se před společností uzavřel. Bohužel jeho trudnomyslnost a špatná životospráva, kdy denně vykouřil až šedesát cigaret, se odrazila na jeho zdraví, byť sportoval: hrál tenis a fotbal. Před třemi lety prodělal mozkovou příhodu. Při venčení svého psa v parku se mu udělalo zle. Naštěstí nějaká paní zavolala záchranku, čímž mu pravděpodobně zachránila život. V nemocnici mu diagnostikovali mozkovou příhodu. Zotavoval se tři čtvrtě roku, nekoncertoval, nehrál, neměl žádný příjem. Mrtvice však byla zdviženým varovným prstem, že takto žít nemůže, že musí změnit životní styl. Přestal pít alkohol, méně kouří a před rokem se s manželkou odstěhoval na vesnici. Už nechtěl žít ve městě a stresovat se, chtěl přestat myslet na hrůzy světa. Teď štípe dříví, chodí na dlouhé procházky se psem, nedívá se na televizi a nečte noviny. Hraje v muzikálu Tři mušketýři a potřebuje-li pobýt v Praze, přespává u nevlastní dcery, zpěvačky Heleny Zeťové. Uvědomil si, že rozčarování ze současnosti, obavy o demokratický a spravedlivý systém, které ho dohnaly do depresí a k prasknutí cévky v mozku, jež mohlo mít trvalé následky nebo skončit smrtí, nestojí za ztrátu života. Učí se žít jinak, klidněji. (Česká televize)

(více)

Recenze (2)

ghatos 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

"Chlapče, ty Beatles tě neuživý"! Lešek je v pohodě. Autenticky, rozvážným způsobem vzpomíná na svůj život i na velkou zdravotní komplikaci. Výborný byl jeho rozhovor u Karla Šípa. Tam byl opravdu vtipný :) . Na mě subjektivně působí jako dobrý člověk. 74%. ()

Galerie (6)

Reklama

Reklama