Reklama

Reklama

Houstone, máme problém!

  • Chorvatsko Houston, imamo problem! (více)
Trailer
Chorvatsko / Německo / Česko / Katar / Slovinsko, 2016, 88 min

VOD (1)

Obsahy(1)

Mezinárodní intriky z dob studené války, odtajněné přísně střežené dokumenty a utajovaná dohoda mezi Johnem F. Kennedym a jugoslávským prezidentem Josipem Titem jsou jen špičkou ledovce tohoto poutavého debutu filmaře Žigy Virce. Snímek Houstone, máme problém!, v němž se stírají hranice mezi skutečností a fikcí, zkoumá mýtus obklopující původ amerického závodu o dopravení prvního člověka na Měsíc a neuvěřitelný příběh přísně tajného jugoslávského vesmírného programu, který Tito na začátku šedesátých let minulého století prodal za několik miliard dolarů Spojeným státům. Dokufikce, která obratně kombinuje archivní materiály se současnými rozhovory s filozofem Slavojem Žižkem a některými klíčovými postavami filmového vyšetřování - včetně bývalého jugoslávského vesmírného inženýra, amerického historika a generála Jugoslávské lidové armády ve výslužbě - je fascinujícím meta-zkoumáním zahraniční diplomacie studené války a tvorby mýtů, ale také lží, manipulace a špinavých her, které zasahují do utváření národní identity. (HBO Europe)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (11)

Seabeast 

všechny recenze uživatele

Víte kdopak stojí za rozdělením Jugoslávie? No přece Američané, kterým byl v minulosti prodán Jugoslávský vesmírný program, ale jaksi taksi moc nefungoval. Ani "splácení" v podobě vývozu automobilů značky Yugo neurovnalo už tak pošramocené vztahy. Přijde vám, že si vymýšlím? Tak určitě, jasně, že jde o přetvořenou fikci a o tom pojednává tento konspirační dokument. Velmi mladý režisér Žiga Virc za pomocí archivních záběrů a rafinovaného střihu vytváří tak zcela novou "realitu" a svůj vlastní scénář neexistujícího konfliktu. Smyslem toho všeho je poukázat na to, jak lze snadno překroutit fakta, kterým můžete hravě uvěřit, když jsou vám takto pěkně naservírována. Není tak zarážející, že se v médiích může něco takového dít a věřím, že pochybuje kde kdo. Houstone, máme problém! je protkaný také jedním paralelním příběhem, různým vyprávěním a excentrickým glosováním Slavoje Žižka. Zábavná a k zamyšlení hodná fabulace. ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

51. KVIFF - poměrně zajímavý konspirační dokument, u něhož člověk neví, čemu má věřit, zda vůbec tvůrci sami některé ty vyvozemé závěry myslí, nebo nemyslí vážně. Bezvýznamné plus za chorvatský ostrov Pag, některá místa jsem poznával. ()

Reklama

Jhershaw 

všechny recenze uživatele

Tahle mockumentary mě opravdu bavila. Avšak spíše ve své první polovině, která se věnuje samotnému vesmírnému programu, než ve druhé půlce, kde se řešily důsledky. Od tvůrců jsem ocenil, že v mockumentaci zašli tak daleko, že míchají reálné postavy s herci, dobové archivy dávají do jiného kontextu... se jeden pak nediví, kolik diváku se domnívalo, že zhlédlo dokument o tom, jak USA dotlačili Jugoslávii k válce :) 70 % ()

fatal_ 

všechny recenze uživatele

Snažit se ukázat, jak jednoduché je křivit nebo zcela měnit realitu, je skvělý nápad a je to v dnešní době potřebné. Tvůrci se však chytili do pasti toho, že vytvářeli celovečerní film, který se ale musel tvářit jako dokument a nemohl tak být příliš zábavný. Promítací čas řekněme 50 minut by býval k pochopení hlavního sdělení úplně stačil. ()

Galerie (6)

Reklama

Reklama