Reklama

Reklama

Bestie

  • USA The Beast (více)

VOD (1)

Obsahy(1)

Rota Ruských T-55 zrovná afgánsku dedinu zo zemou, práve keď sú všetci mudžahídski bojovníci mimo dediny a rusi nemajú v ceste väčší odpor. Po príchode bojovníkov do dediny na čele s predstaviteľom Sandokana (Kabir Bedi) sa rozhodnú tanky prenasledovať. Pre ich veľké potešenie posledný z tankov, tank veliteľa roty odbočí nesprávnym smerom. Mudžahídi posilnený vierou v zničenie tanku ruským RPG sú mu neustále v pätách. (andykovac)

(více)

Recenze (89)

kenkaku 

všechny recenze uživatele

Překvapilo mě, že film jako je tento bych přehlédl. No... nepřehlédl. Po pár minutách mi došlo, že jsem ho už kdysi viděl. Má totiž několik momentů, na které se nezapomíná. Co bylo ale celkem nové je vnímání postav a jejich chování. Rusové už nejsou super padouši a Afghánci ultra chudinky. Je to víc o vnímání jednotlivců. Každý tábor má své vyřachané magory... film působí jako celek zatraceně dobře natočený. Armáda se chová jako armáda. Vše působí přirozeně a věrohodně. Každý krok má nějaký důvod (krom těch co dělají vyřachanci). Prakticky pořád se něco děje a musím uznat, že mě překvapilo jak tank může být důležitým "hercem". ()

tahit 

všechny recenze uživatele

Afganistan, co mi připadalo na počátku filmu jako pohled na krásný hornatý kraj této země a kde se zastavil čas, se v minutě změní v hrozné peklo, když ruské tanky přepadnou osamělou vesnici a následují silně emocionální scény surového zabíjení. Tak o téhle válce se říká prý "Ruský Vietnam". Brutální válečný příběh o ruských vojácích, který je zpracován americkým pohledem obsahuje utrpení civilního obyvatelstva a nemilosrdnou krutost útočících vojáků. Afgánští bojovníci zvaný mudžáhid se prolínají příběhem sice bez bližšího prokreslení postav, ale dost dobrý scénář sleduje spíše osudy posádky tanku a psychologii postav. Škoda, že závěr filmu je zbytečně vykonstruovaný a nevěrohodný. Možná si myslím, že v tomto případě by ruští herci asi pro mě byli přesvědčivější a dali do toho životnější projev, který tak dovedou ve válečných filmech obvykle zahrát. ()

Reklama

Juto 

všechny recenze uživatele

Film sa zaoberá sovietskou inváziou na Afganistan. Musím pochváliť réžiu Kevina Reynoldsa, ktorá je po technickej stránke výborná. Film má rýchle tempo, veľké napätie a brutalitu, ktorá je presvedčivá. Postavy na oboch stranách sú dobre vykreslené, a príbehu to dáva niečo viac ako obyčajný vojnový film. Má takmer shakespearovskú povahu. 8/10 ()

NinonL 

všechny recenze uživatele

Ruský tank vydrží všechno. I když má rozbitou vysílačku, prázdnou nádrž, zásobníky a z chladící kapaliny si posádka udělala samohonku, jede vítězně vpřed :-) Film se mi docela líbil, ideologicky moc podbarvený nebyl. Slušní lidé i svině na obou stranách barikády. Je smutné, že poté, co Sověti z Afghánistánu konečně odtáhli, vystřídali je Američané. Tragédie civilistů tedy pokračují. ()

noriaki 

všechny recenze uživatele

V dobách kdy měli Američané mudžáhedíny ještě rádi o nich natočili válečné drama The Beast of War. Psal se rok 1988, Sovětská okupace Afgánistánu se dávno proměnila v nekonečnou gerilovou válku a USA toho pochopitelně využili k získání morální převahy. Proto jsem čekal patosem přetékající propagandu o hrdinných Afgáncích a prohnilých Sovětech, ale dostal jsem překvapivě slušný film, který si až na pár zaškobrtnutí a lehce moralizující dialog na konci zachovává nadhled a kritický odstup. Obě strany mají své dobré i špatné momenty, Rusové pochopitelně spíš inklinují k temné straně, ale i tak se alespoň s částí z nich dá sympatizovat. Nečekejte žádné epické bojové scény, či dechberoucí herecké výkony, snímek stojí na atmosféře beznaděje a na maximální přirozenosti postav i akce. Jedinou velkou výtku směřuji na nepřítomnost ruštiny. Chápu že v osmdesátkách se to nenosilo, ale dnes už je "dabing" cizích vojáků obrovský handicap. ()

Galerie (32)

Zajímavosti (7)

  • Natáčanie prebiehalo výhradne v Izraeli, a to počas apríla 1987. (Real Tom Hardy)
  • Počas natáčania boli použité skutočné tanky T-55. Helikoptéra Mi-8 už ale napríklad skutočná nebola, namiesto nej sa použila Aérospatiale SA 321 Super Frelon. (Real Tom Hardy)
  • Ve scéna po průjezdu průsmykem, kdy posádka T-55 hledá svou pozici na mapě, má tank 351 na čelním pancíři návarek s šestimístným číslem 130545. O 5 minut později ve scéně u otrávené studny má tank hrající T-55 č. 351 na čelním pancíři přivařeně číslo 180300. Tento druhý tank s tímto číslem odehraje zbytek příběhu. (mikulin)

Reklama

Reklama