Reklama

Reklama

Bestie

  • USA The Beast (více)

VOD (1)

Obsahy(1)

Rota Ruských T-55 zrovná afgánsku dedinu zo zemou, práve keď sú všetci mudžahídski bojovníci mimo dediny a rusi nemajú v ceste väčší odpor. Po príchode bojovníkov do dediny na čele s predstaviteľom Sandokana (Kabir Bedi) sa rozhodnú tanky prenasledovať. Pre ich veľké potešenie posledný z tankov, tank veliteľa roty odbočí nesprávnym smerom. Mudžahídi posilnený vierou v zničenie tanku ruským RPG sú mu neustále v pätách. (andykovac)

(více)

Recenze (89)

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Správně drsnej a špinavej válečnej film pojednávající o malé skupince tankistů v nemilosrdném prostředí prašného a vyprahlého Afghánistánu. Začátek filmu je vyloženě odpornej (obsahově, nikoli kvalitativně), postupem času z filmu malinko čiší lehce zidealizovaný scenáristický konstrukt, ale tvůrcům budiž ke cti maximální nečernobílost a snaha o co nejsyrovější nasnímání. Důvodem je samozřejmě určitě to, že ve filmu nevystupuje americká armáda (patriotismus se nekoná), nýbrž se jedná o snímek z rusko-afghánské války. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

,, Nemohu být dobrým vojákem, ve špatné válce " Pro mne zase jeden z válečných filmů o jejichž existenci jsem dodnedávna neměl ani tušení. Je to skvělé komorní drama. Osádku tanku, která zmasakrovala afghánskou vesnici pronásleduje skupina mudžahedýnů. Tank je navíc poškozen, bez rádiového spojení a ke všemu osádka nesouhlasí s názory a způsobem velení velitele tanku. Spíše než nějaké širší pojetí Rusko-Afghánského konfliktu zde sledujeme několika denní epizodku jednoho zbloudilého tanku uprostřed nepřátelského prostředí. Nepřátelského nejen z důvodu přítomnosti jak stín pohybujících se povstalců, ale i z hlediska drsné vyprahlé hornaté pustiny... Lehce mi vadila jen jedna věc, - rychlý názorový obrat jednoho ze členů osádky T55 a méně uvěřitelný závěr. A čekal jsem, že se zde bude mluvit Rusky. Tankisté hovoří anglicky a Tálibové svým jazykem. Ale to je jen detail. Rozhodně se jedná o další ze skvostů proti-válečných snímků z Afghánu a může se směle řadit po bok 9Th Rotě a dalším. Rozhodně doporučuji vidět! * * * * ()

Reklama

Loki81 

všechny recenze uživatele

Vyborny nizkorozpoctak! Videl jsem ho cca pred 10 lety na coz jsem si vzpomnel hned pri uvodni scene lisovani Anfgance. Vahal jsem mezi 4-5*... nakonec jsem prece jen hodnotil 89%. Duvodem byl 'milosrdny' a zbytecne laskyplny konec propusteni osadky tanku, ktery by v realu vypadal uplne jinak... urizli by jim bez kecu koule a narvali jim je do huby... No mercy. ()

tahit 

všechny recenze uživatele

Afganistan, co mi připadalo na počátku filmu jako pohled na krásný hornatý kraj této země a kde se zastavil čas, se v minutě změní v hrozné peklo, když ruské tanky přepadnou osamělou vesnici a následují silně emocionální scény surového zabíjení. Tak o téhle válce se říká prý "Ruský Vietnam". Brutální válečný příběh o ruských vojácích, který je zpracován americkým pohledem obsahuje utrpení civilního obyvatelstva a nemilosrdnou krutost útočících vojáků. Afgánští bojovníci zvaný mudžáhid se prolínají příběhem sice bez bližšího prokreslení postav, ale dost dobrý scénář sleduje spíše osudy posádky tanku a psychologii postav. Škoda, že závěr filmu je zbytečně vykonstruovaný a nevěrohodný. Možná si myslím, že v tomto případě by ruští herci asi pro mě byli přesvědčivější a dali do toho životnější projev, který tak dovedou ve válečných filmech obvykle zahrát. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Film je najzaujímavejší predovšetkým tým, že si berie na mušku vojnu v Afganistane z pohľadu sovietskych vojakov i Mudžahedínov. Napriek tomu, že Sovieti sú so svojimi ničivými tankami oné beštie, divák drukuje aj im. Z hercov upútal George Dzundza v roli svojského veliteľa sovietskej posádky. Vo vedľajšej roli je možné vidieť aj "Sandokana" Bediho. Akcia v kamenistej púšti je fajn a aj tempo je slušivé, aj keď kratšia stopáž by nebola odveci. Rečové bariéry medzi Afgáncami a Sovietmi sú až príliš jednoducho zbortené, ale veta "Ty - RPG - kabum - tank" je bombová. ()

Galerie (32)

Zajímavosti (7)

  • Natáčanie prebiehalo výhradne v Izraeli, a to počas apríla 1987. (Real Tom Hardy)
  • Ve scéna po průjezdu průsmykem, kdy posádka T-55 hledá svou pozici na mapě, má tank 351 na čelním pancíři návarek s šestimístným číslem 130545. O 5 minut později ve scéně u otrávené studny má tank hrající T-55 č. 351 na čelním pancíři přivařeně číslo 180300. Tento druhý tank s tímto číslem odehraje zbytek příběhu. (mikulin)
  • Vojenský konzultant pre filmárov Dale Dye uviedol, že nákup tankov od IDF "vybavil" počas popíjania drinkov v hoteli v Tel Avive. (Real Tom Hardy)

Reklama

Reklama