Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V prohnilém texaském městečku vedou zuřivou válku dvě strany. Záhadný cizinec John Smith stojí na obou... Nájemný pistolník John Smith v drsném podání Bruce Willise je na dlouhé cestě do Mexika, protože většinu života strávil hrou na schovávanou. Osud ho ale zavane do zapadlého texaského městečka kousek od mexických hranic s příznačným názvem Jericho v době přísné prohibice. Špinavý zapadákov si zcela podmanily dva pašerácké gangy, které odtud řídí špinavý trh s alkoholem a uzavřely mezi sebou křehké příměří. Záhadný cizinec dokáže hrát vypočítavou hru na obě strany, protože muž jako on se stará jen o svou peněžitou odměnu. Celý svůj život se totiž řídí pravidlem, že nežádá a především neprokazuje nikomu laskavost. V případě krásné Feliny ovšem udělá výjimku a rozpoutá tím krvavou válku znepřátelených gangů, v níž zůstane naživu jen ten poslední... Příběh mlčenlivého pistolníka Johna Smithe představuje moderní variaci na oblíbený námět potulného samuraje Sandžúróa ze slavného japonského filmu Ochránce (Jódžinbó) režiséra Akiry Kurosawy. Pro zajímavost lze doplnit, že námět se stal předlohou i pro scénář klasického spaghetti westernu Pro hrst dolarů Sergia Leoneho. (Česká televize)

(více)

Recenze (382)

Kothy 

všechny recenze uživatele

Docela drsný novodobý western s Brucem Willisem. Akce je tu dobrá, ale to je asi tak všechno. Děj už tak zajímavý není. Bruce se zastaví v zapadlém městě Jericho v Texasu někdy ve 30. letech. Vše tam stále vypadá jak na divokém západě. Zákony tu neplatí a vše řídí dva gangy. On se snaží z toho vytěžit co nejvíc a pendluje mezi nimi. Jde za tím, kdo nabídne víc. Je prakticky neporazitelný, jeho jedinou slabinou jsou ženy. Na ně taky dojede. Nemůže to skončit jinak než velkou přestřelkou. "Jeď do Mexika." ()

choze 

všechny recenze uživatele

Poslední zůstává je po Leoneho Pro hrst dolarů již druhým převyprávěním Kurosawovy Osobní stráže, natočené podle románu Dashiella Hammeta z roku 1927 a jde o jednu z nejcharakterističtějších Hillových prací - další z jeho dlouhé řady moderních westernů a lahůdková macho zábava hlučně rozehraná na notně zaprášeném pomezí gangsterek, westernů a akčňáků Johna Woo o zabijácích se svědomím, co kosí protivníky palbou obouruč. Ramenaté vypravěčské monology, stručné dialogy, spousta vystřílených nábojů a samozřejmě nemůže chybět ani rejžův oblíbenec Bruce Dern. ()

Reklama

buldock 

všechny recenze uživatele

Nejdrsnější hlavní role Bruce Willise , který (jakožto neznámý cizinec ve zkorumpovaném zapadákově v době prohibice a pašování alkoholu) střelivem opravdu nešetří a bez okolků napumpuje olovem každého , kdo se mu postaví do cesty. Kdo má rád drsňáka Bruce a jeho neoddiskutovatelný šarm , líbí se mu gangsterky let dávno minulých , ten si v tomto případě příjde na své. Mimochodem název filmu je všeříkající a velmi výstižný. Film: 75% ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Bruce Willis to u mě neukočíroval. Jeho typický motherfucker ksicht si tady nešetřil a táhnul se za ním jak smard z čerstvě odložených fuseklí. Chybí mi v tom ale strašně věcí, abych se u toho mohl bavit. Především fakt, že to má takový ten nádech westernu, který jsem nikdy zvlášť nevyhledával a taky fakt, že Bruce tam tolik nehláškuje jako například v Posledním Skautovi. On se ten jeho drsnej ksicht dá vydržet nějakej čas. Ale ne, když na něj musim čumět skoro dvě hodiny. V dnešní době mě baví víc, když si ze sebe dělá legraci a pouští se spíš do akčních komedií, než do vážných akčňáren, jako je právě Poslední zůstává. Na ty jeho velký akce to prostě nemá. ()

Vitason 

všechny recenze uživatele

Záhadný cizinec Bruce Willis projíždí malým zapadákovem Jericho a netuší do čeho se zaplete jediným pohledem na procházející dívku. Malé městečko ovládají dva gangy a Bruce se stane hybnou silou všech událostí v hodně stylovém filmu. Bruce je slušnej drsňák, ale i přes absenci svědomí pomůže všem ženám kolem sebe. Z Willisových komentářů je znát, že autoři byli nad věcí, takže pistole s padesáti náboji není problém. Dalším velkým pozitivem filmu je úžasně odporný padouch Christopher Walken. Dobrá výprava a skvělá atmosféra 20.let, škoda jen, že tento film propadl a není moc známý. ()

Galerie (18)

Zajímavosti (14)

  • Vozidlo, ktoré do Jericha v Texase šoféruje John Smith (Bruce Willis) a ktoré poškodí partia Doylových (David Patrick Kelly) stúpencov, je Ford Model A Coupe z roku 1928. (misterz)

Reklama

Reklama