Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

John Schlesinger režíroval toto drama podle pravdivých událostí o dvou mladých mužích z Kalifornie, kamarádech již od dětství, kteří jsou chyceni při prodeji tajných vládních materiálů Sovětskému svazu. Christopher Boyce je slušný chlapec a hrdý Američan, který v semináři studuje na kněze. Ale rozhodne se se studiem skončit a s pomocí svého otce, agenta FBI, získá práci u CIA v komunikačním centru. Tam se dostane k citlivým dokumentům a jejich pročítání ho šokuje. Zjistí totiž, že CIA je zapojená do ovlivňování výsledku australských voleb. V televizi navíc sleduje vývoj skandálu Watergate a díky tomu všemu v něm roste nezvladatelný pocit zloby vůči arogantní vládě své vlasti. Proto se rozhodne něco s tím udělat. Na pomoc při předání tajných zpráv CIA si vezme kamaráda z dětství Daultona Lee. Ten má za úkol dodat tajemství CIA ruskému důstojníkovi na sovětské ambasádě v Mexico City. Ale Lee je nespolehlivý dealer drog a jeho nepříliš zdařilá špiónská akce dostane oba kamarády do mnohem větších problémů, než si vůbec dovedli představit. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (15)

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Když Hercule Poirot pracuje pro sovětskou ambasádu v Mexico City, nemůže to dobře dopadnout. 1) Pěkný 25letý Timothy Hutton (Chris, dělá u CIA) a ještě pěknější rovněž 25letý knírem zohyzděný Sean Penn (drogový delare Daulton) odvedli svoje. Ale nemohu si pomoci, největší dojem na mě udělal sovětský zpravodajský důstojník Alexander (39letý David Suchet), který očividně netušil, jaká zářivá detektivní kariéra ho čekala. Inu, každý má svou budoucnost, že?_____ 2) 59letý otevřeně homosexuální režisér John Schlesinger, londýnské dítě židovských rodičů ze středostavovské rodiny, vystudoval Oxford a odešel do televize. Ve filmech se posléze uplatnil také jako herec a v menším měřítku i jako scénárista či producent._____ 3) Skutečný Christopher Boyce byl odsouzen 14. 5. 1977 ke 40 letům vězení. 21. 1. 1980 uprchl z federálního vězení v Lompocu v Kalifornii. Byl na útěku rok a půl a během té doby přepadl 17 bank ve státech Idaho a Washington. 16. 9. 2002 byl omilostněn. V roce 2013 vydal knihu o svých zážitcích American Sons: The Untold Story of the Falcon and the Snowman. Falcon, protože se zajímal o sokolnictví, Snowman, protože jeho partner byl dealer kokainu a heroinu (v drogovém žargonu snowman je drogový dealer, kterého osobně neznáte)._____ 4) Skutečný Boyceův kamarád z dětství, o rok starší Andrew Daulton Lee se snažil zapojit i svého mladšího bratra jako drogového kurýra, rozšířit dále okruh špiónů a předávat zprávy také Číně. Byl poté odsouzen k doživotnímu trestu odnětí svobody a poslán do Lompocu. Vyšší trest si pravděpodobně zasloužil díky své trestní minulosti a drogovému dealerství. Byl omilostněn v roce 1998._____ 5) Závěrem duchaplný postřeh o Rusech (Boyce ve filmu): They're just as paranoid and dangerous as we are. I don't know why I ever thought any differently. ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Mam rád tohle téma, který se týká nejrůznějších konspiračních teorií, ale film mě prostě moc nebavil. Neni to sice vyloženě špatnej film, ale chybí tomu atmosféra a nějaká větší hloubka. Sledujete Seana Penna, jak si úplně v klidu dojde na ambasádu SSSR a nabízí tam nějaký tajný dokumenty, pak se tam setkává s těma rusákama, jak kdyby šel s kámošem na pivo a vypadá to, že tohle dělá celej život jako naprostou rutinu. Prostě úplná pohodička. Já bych asi takhle v klidu nebyl. Všechno mi to přišlo takový až moc snadný. Film je natočenej podle skutečnosti, tak možná, že to opravdu takhle probíhalo. Já jsem teda čekal, že film bude trochu víc dramatickej, hlavní postavy budou mít strach, třeba se budou chovat až paranoidně, ale toho jsem se nedočkal. Asi se z takovýho tématu dalo vyždímat víc. Jinak z herců mě nejvíc zaujal asi David Suchet. Zajímavý je, že nejvíc ho asi proslavila role Hercula Poirota, ale jinak hrál ve všech filmech zločince a záporáky. 55% ()

Reklama

Juto 

všechny recenze uživatele

Tento film je o špiónoch, ale nie je to thriller v rutinnom zmysle slova. Je to len precízne pozorný záznam toho, ako naivita, neskúsenosť, nemiestny idealizmus a chamtivosť viedli k jednému z najzvláštnejších prípadov zrady v americkej histórii. Táto špionážna dráma je aj pútavá štúdia postáv. Penn vložil do svojej postavy fascinujúcu výstrednosť a je z dvojice zaujímavejší, hoci Hutton ako zachmúrený mladý sokoliar podáva tiež dobrý výkon. 6/10 ()

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

"Nosíte zbraň, pane Lee ??" - "Co ?? Samozřejmě, že ne !!" - "Ale asi byste měl.." Bez ohledu na skutečnost, za jak výborný snímek vymykající se běžným rámcům špionážního thrilleru Dravec a feťák vlastně platí, mě skutečně nesmírně fascinuje, jak se Angličan John Schlesinger chápe charakterů ryze amerických, jak jim rozumí, díky čemuž zkrátka nelze nevzpomenout další v jistém smyslu velmi blízký snímek stejného režiséra, totiž Půlnočního kovboje.. Ani zde nelze jednoznačně říct, kterého z hlavních hrdinů jejich představitelé zahráli lépe, protože Sean Penn i Timothy Hutton si své role dávají svému věku navzdory s naprostou jistotou a bez výhrad.. Navíc k tradičně velmi jistému Davidu Suchetovi jen těžko lze říci cokoli pochvalného a zároveň objevného.. Dravec a feťák, to opravdu není špionážní thriller v běžném smyslu slova, když Schlesinger nevyužívá typických metod k vytváření toho potřebného napětí, zato výborně operuje s energií mezi oběma rozdílnými charaktery a především ukazuje studii charakterové přeměny.. Příběh nesmírné naivity, idealismu a chamtivosti a jednoho z nejbizarnějších případů velezrady americké historie zaráží svou diváckou nedoceněností, ale i svěžestí právě dík žánrovým ozvláštněním.. ()

flyboyeda 

všechny recenze uživatele

Tenhle film ma docela spatne hodnoceni, ale podle me mu trochu nepravem krivdi: a) je vyborne zahrany, mlady Sean Penn coby hystericky-labilni fetka predstavuje velmi slusny vykon, ktery ale v mych ocich jeste prevysuje nenapadny / premyslivy Timotty Hutton... b) tam jsou sympaticke az poeticke zabery letajicih ptaku :) Jde o pribeh podle skutecne udalosti, znazornuje dobrodruzo sifranta zamestnaneho u C.I.A., ktery se z osobne-politickych pohnutek, kdyz se naskytne prilezitost, rozhodne predavat informace konkurenci a v neposledni rade si trochu vydelat, zapletka/pouceni ve zkratce: kdyz uz se rozhodnete rozjet spionskej byznys, nemeli byste si za partaka zvolit imbecilniho retarda... Hlavni problem imho spociva v tom, ze se tvurci prilis soustredili na prubeh predavani informaci na ukor pricin, kdyz totiz T.H. ke konci filmu obhajuje sve jednani, patri to urcite k nejlepsim pasazim filmu, mozna jich to chtelo trochu vic, film rozhodne neni strhujici, ale za zkouknuti imho stoji... ()

Galerie (57)

Reklama

Reklama