Reklama

Reklama

Jižanská pohostinnost

  • Česko Operace Southern Comfort (více)
Trailer

Obsahy(1)

Kdesi uprostřed nekonečných mokřin Louisiany se odehrává drama příslušníků americké národní gardy, kteří se při armádním výcviku kvůli malichernosti dostávají do ostrého střetu se starousedlíky. Banální krádež způsobí, že je zbytečně prolita krev a že se boj o přežití v bažinách začíná více než nápadně podobat válce ve Vietnamu. Pro příslušníky „víkendové“ armády se v louisianských bažinách rutinní cvičení náhle změní doslova v peklo na zemi, ze kterého není úniku. (North Video)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (76)

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

Normální blázinec toto... V žánrech chybí tag komedie, protože(asi nechtěná)vtipnost je to co celý film strhává a zároveň drží nad vodou svou zábavností... Je to konina, ale garantuju vám, že u toho zůstanete až do konce aby jste náhodou nepřišli o nějákou odzbrojující hlášku. Krom dvou chlapů má celá jednotka IQ houpacího koně a po úvodním blábolení o štětkách dojdou k loďkám v prázdném loveckém tábořišti na břehu močálu a zahlásí něco jako:"Lodě..Myslíte, že můžou plout? ".. Potom francouzsky mluvícím vidlákům nechají na břehu malinký vzkaz v angličtině a lodě si vypůjčí( čti čmajznou) aby stihli ty štětky.. Když jsou 100 metrů od břehu vidláci se objeví v tábořišti a tázavě koukají co se to kurva jako vlastně děje.. A tak jeden mentální frajer z naší jednotky vytáhne lehký kulomet a začne po nich-pro srandu-střílet slepýma(což burani absolutně nemůžou tušit-žejo)..A pak se všichni stááášně diví, že ti zlí burani střílí po nich....Wut???!!! To co následuje je prostě další jednoduchá "vidlácká naháněčka" lesem bez jakéhokoliv přesahu či cenného vkladu. Vojáci se chovají hůř než já, když jsem si jako kluk hrál na vojáky.. Orientace v krajině probíhá v duchu poučky:"Musíme jít na východ abychom došli na sever" :D :D No prostě utrpení-co vám budu povídat..... Má to ale parádní hudbu, Dva hlavní "hrdinové" jsou vcelku sympaťáci a posledních cca 10-15min. má dokonce i zajímavou-skoro paranoidní- atmosféru(což jsem po tom předešlém plácání v blátě už absolutně nečekal), která celý film zpětně trochu tahá z hoven. ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

No podívejme se na tenhle nenápadný buraní survival, který v mých očí překonává i přehypovaný Deliverance. Nejen, že film má atraktivní lokaci bažin a močálů, ale také velmi sympatickou partičku vojáků, kteří postupně padají jako švestky a divákovi to úplně jedno není. Plusem je také nepředvídatelnost určit směr, kterým se bude film pohybovat a slušně napínavé finále. Tohle mi sedlo 75% ()

Reklama

Mr.Apache 

všechny recenze uživatele

Walter Hill stojí jako tvůrce určitě za pozornost. A to nejen kvůli svým drsným snímkům s drsnými hrdiny. Warrriors jsou kultem a Crossroads milovaným filmem snad všech muzikantů, obzvláště pak bluesových. Termín "southern comfort" je pak dávno zavedeným popkulturním pojmem. Základní nápad stejnojmenného filmu je výborný: Postavit proti sobě kdesi v louisianských bažinách jednotku Národní gardy a partu jižanských domorodců. Provedení za slibnou premisou sice po většinu stopáže trochu pokulhává, ale za vynikající finále jsem byl v pokušení přihodit hvězdičku navíc. Ve srovnání s průkopníkem veškeré jižanské pohostinnosti, legendárním Deliverance, je však Hillův příspěvek do buranského subžánru přece jen o dvě třídy níž. ()

TheRaven 

všechny recenze uživatele

Aneb jak se může zvrtnout cvičení národní gardy (civilistů, kteří si občas hrají na vojáčky) v boj o holý život. Už téma survival „válečného“ thrilleru zní poměrně neotřele a Water Hill z něj náležitě těží, výsledek možná jen trochu kazí pár dějových či charakterových nedomrlostí. Ale jak správně poznamenal uživatel genetique, za pozornost stojí především to, že samotný boj probíhá přímo na vlastním území. Southern Comfort velmi dobře nadnáší znejišťující skutečnost - představuje nebezpečí neznámého (zde ještě podtrženo jazykovou bariérou), které na člověka může číhat ve vlastním domě. A právě ztráta bezpečí tam, kde je nejvíc očekáváme a potřebujeme, je na celém tématu to nejtísnivější (princip běžně využívaný v některých hororech). Velmi zajímavá alternativa k tehdejším filmům o válce ve Vietnamu – tedy k takovým, ve kterých nepřítel číhá venku, kde jsme na něj alespoň jakž takž připraveni. ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Zvláštní film, který si jistě zaslouží pozornost už pro své ústřední téma skupinky civilistů, cvičících aktivních členů poloprofesionální Národní louisianské gardy, kteří v počtu devíti mužů mají zaúkol pod kódem "Bravo" projít odlehlou část jihoamerického bažinatého parku a dojít zpět na základnu výcviku v určeném čase. Ono by to možná i vyšlo, kdyby nenarušili přirozené prostředí francouzských starousedlíků a "nevypůjčili si jejich lodě" bez dovolení...! Ktutá odveta domorodců začíná smrtí vedoucího jednotky NG a postupně umírají další a další na obou stranách střetu, kdo vyhraje a je to vůbec výhra..?!!! Velmi kladně hodnotím atmosféru a zpracování, nicméně přiblblost některých ústředních postav, členů NG, je neuvěřitelná. :-( ()

Galerie (44)

Zajímavosti (3)

  • Na Novém Zélandu je film hodnocen jako R16, protože obsahuje násilí a vulgární výrazy. (Terva)

Související novinky

Zemřel herec Fred Ward

Zemřel herec Fred Ward

13.05.2022

Dnešní květnový pátek třináctého bohužel přináší jednu smutnou zprávu pro svět filmu, ve věku devětasedmdesáti let totiž odešel americký herec Fred Ward, známý z filmů jako Chvění, Sedm neohrožených… (více)

Reklama

Reklama