Reklama

Reklama

Vražda na objednávku

  • USA Dial M for Murder (více)
Trailer

Když americký spisovatel Mark Halliday navštíví čerstvě vdanou Margot Wendice v Londýně, nevědomky tím spustí řetězec vydírání a vražd. Manžel Margot, Tony Wendice, si všimne jejích citů k Hallidayovi, začne se obávat rozvodu a s ním spojeného vydědění, a tak naplánuje její smrt. K tomu využije svého bývalého spolužáka Lesgateho, který je již zapleten do nezákonné činnosti. Margot se podaří Lesgatea v sebeobraně zabít, ale Tony vše nastrojí tak, aby byla obviněna za úkladnou vraždu. Hallidayovi nezbývá, než Tonyho vyřadit ze hry... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (276)

stilgar1 

všechny recenze uživatele

Film, kterým mě Alfred opět přesvědčil o svém úžasném talentu vytvořit dokonalou atmosféru a neskutečně vygradovat napětí. To všechno učinil v kriminálním filmu s neobvykle spletitým příběhem a ústřední postavou s takřka geniálně zločinnou myslí. A to zdejší Hitchovo cameo taky nebylo úplně k zahození ;) ()

choze 

všechny recenze uživatele

Britský dramatik Frederick Knott proslul dvěma komorními a solidně zamotanými thrillery (původně veleúspěšnými divadelními hrami, které následně přepsal do dvou neméně úspěšných filmů) a sice VRAŽDOU NA OBJEDNÁVKU a ČEKEJ DO TMY. Oba charakterizuje rafinovaná, až překombinovaná výstavba zápletky a vystačení si jen s jedním bytem a pár postavami. Oba příběhy také stojí na podobném půdorysu, kdy nicnetušící a zdánlivě bezmocnou ženu ohrožují ze zištných důvodů dva typy zločinců, z nichž ten chytřejší vydírá toho méně chytrého, aby mu se špinavou prací pomohl. Děj se ale u obou těchto her kočky s myší odvíjí značně odlišným směrem a v případě VRAŽDY výrazně nepředvídatelněji. Nemůžu se zbavit pocitu, že s takto kvalitním scénářem Hitchcock neměl moc co pokazit a že oproti svým jiným snímkům se tu filmařsky příliš neblýskl. Každopádně si - i díky dobře obsazeným a hrajícím hercům - připsal parádní thriller. ()

Reklama

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Tři muži (žárlivý manžel, milenec, nájemný vrah), jedna žena a ve vzduchu vražda. Na objednávku. Hitchcockovo další mistrovské dílo, které je takovou komorní Columbovkou (poručík v této době ještě jistě chodil na policejní akademii, ovšem je možné, že tvůrci slavného krimiseriálu se zde inspirovali, když vymýšleli koncept jednotlivých epizod). Líbí se mi propracovanost děje, herecké výkony a atmosféra filmu, který se prakticky celý odehrává v jednom pokoji. Přesto upoutá. Působivě natočená je obzvlášť scéna přepadení Grace Kelly, která právě zvedla telefonní sluchátko, aby vzápětí ucítila vrahův dech na svém zátylku. Dokonalý je pak Ray Milland, kterému když nevyjde původní vražedný plán, tak zaimprovizuje a s grácií plynule přejde na další, podobně promyšlený. Vyjde mu druhá verze? ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Od Alfreda Hitchocka, klasického Hollywoodu a adaptace divadelní hry s mysteriózním příběhem neočekávám v žádném případě filmový realismus a tedy ani nemám nejmenší důvod vytýkat zde často zmiňovaný neuvěřitelný děj plný náhod či údajně slabou psychologii postav. V rámci svého druhu jsem totiž viděl (a také patřičně si vychutnal) špičkově napsaný, zrežírovaný i zahraný thriller s takřka dokonalým budováním napětí, atmosféry a všech dějových peripetií. Herce Raye Millanda jsem měl spojeného především s „němým“ filmem The Thief, o to pro mě bylo zajímavější setkat se s ním na oplátku v hlavní roli konverzační inscenace a musím říct, že mi spolu s ostatními účinkujícími připravil opět skvělý zážitek. Z 9  Hitchcockových filmů, které jsem dosud viděl, je tento pro mě osobně určitě ten nejlepší, byť na některé slavné režisérovy kousky se teprve chystám. Tak jsem zvědav, zda Vraždu na objednávku ještě něco překoná. Každopádně dokonalé mistrovo provedení nedokonalé vraždy má ode mě plných 5 hvězd. [90%] ()

Psema 

všechny recenze uživatele

Do posledního písmena vypilovaný scénář se pod Hitchovým vedením opět stal nadprůměrným filmem. Leč tentokrát bych vytkl místy nevhodně použitou hudbu a především mírně přetaženou délku. Místy už začínala z poza závěsu vylézat nuda a minimalistické prostředí ji v tom jen podporovalo. To ovšem nemění nic na tom, že je Vražda na objednávku zajímavým počinem výjimečného tvůrce. ()

Galerie (50)

Zajímavosti (17)

  • Celosvětová premiéra proběhla 19. května 1954 ve Philadelphii. (Varan)
  • Film byl natočen za 36 dní. Natáčelo se od středy 5. srpna do pátku 25. září 1953. Natáčení probíhalo pouze ve všední dny. (Kulmon)
  • Film byl natáčen stereoskopickou 3D kamerou, ale uvedení ve třetím rozměru se s výjimkou premiéry dočkal až v 80. letech. Alfred Hitchcock se domníval, že třetí rozměr je nejvhodnější právě pro adaptace divadelních her. (filip.novak)

Reklama

Reklama