Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Kdesi v pohádkovém kraji leží docela malé, nepříliš bohaté, ale milé královstvíčko. Velký Titěrákov se tam říká. Této zemičce vládne král Valentýn (J. Satinský) a jeho moudrá choť (J. Bohdalová). Anebo je tomu naopak? Každopádně, oba královští manželé by už rádi viděli svého jediného syna, prince Huberta (I. Hora), ženatého a na královském trůnu. On si však nemůže princeznu, jakou si pan otec přeje, vybrat. Královským rodičům se zdá, že budoucí mladá královna je v nedohlednu. Ani jeden zatím netuší, že Hubert si už dávno našel královnu svého srdce – krásnou, avšak chudou Božidaru ze statku (A. Elsnerová). Oba zamilovaní ale svoji lásku tají. Vědí, že sňatku prince s chudou dívkou pan král nikdy nepožehná. Leda by se stal zázrak… (Česká televize)

(více)

Recenze (129)

jungewolf 

všechny recenze uživatele

Na konci pohádky je CHYBA : dvořané+muzikanti odčarovaní ("zmizelí") kouzlem skřítka RumplCimprCampra se po jeho odchodu/zmizení znova objeví, ale střelci z kuší na hradbách (které taky předtím odčaroval), se už zpátky neobjeví ....  . ***Princ/poté mladý král Hubert (I.Hora) je dabovaný hlasem Filipa Blažka. Scénář vznikl na motivy pohádek Jana Wericha "Hrášková princezna" a "Rumplcimprcampr" . ***Natáčela se mj. na severočeském státním hradu a zámku ve Frýdlantu v Čechách. Dále na hradě Bouzov na severní Moravě a také u zříceniny skalního hradu Valečov v Českém ráji u obce Boseň (okr.Mladá Boleslav) . Další - VIZ : Zajímavosti . ***Repríza : ČT 1, sobota 30.12.2023, 12.45 . ()

Gig 

všechny recenze uživatele

Víte, že Werich nestovořil jen tři skřítky, tři bratříčky, co vám dary dali? On totiž exituje ještě jeden skřítek - ten zlý. Má takové neobvyklé jméno. Jenom jak on se to jmenuje. Nu a pohádku o tom nehodném natočil ten, co má na svědomí třeba Nesmrtelnou tetu. Nu jak se to pozná? Třeba tak, že si zahrála tentokrát hodnou královnu. Nu a abychom tu měli nějakou podobnost s třeba právě Třemi veterány, tak si tu zahrál ctitel Wericha Julius Satinský. Tentokrát si nezahrál zlého, ale hodného pana krále. Kepka coby skřítek s podivným jménem je cývorná volba. Netradiční jmén hlavních rolí Božidara a Hubert je typická pro Wericha. No a o hudbu se postaral Ještě Václav Zahradník - ano ten, co má na svědomí Velerybu, Polepšovnu, S tebou mě baví svět nebo Křemílka a Vochomůrku. Po všech těchto ingradiencích dostaneme docela příjemnou pohádku. A pozor si dejte na Štístko. On má však ve skutečnosti jiné jméno. Jenda-hrejdále ví o tom své. ()

Reklama

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Pohádka, která nemá zpočátku jasně danou zápletku, ta přijde až v poslední třetině, stejně tak se zpočátku nerýsuje vysloveně zlá postava, ta také přijde až v poslední třetině a i tak na mě ona postava nepůsobila vysloveně záporně. Pohádka mě sice nedonutila někomu vysloveně fandit, žádná postava tady není nějak vyrázná ani není postavena před nějakou emotivnější událost, ale přesto mě bavila, působila uvolněně a s přísadou kouzel i pohádkově. Jen mě mrzí, že Tereza Brodská neměla větší prostor, z ženských postav byla absolutně nejvýraznější. ()

pytlik... 

všechny recenze uživatele

Naďa Urbánková ve své životní roli. Jinak mě u Rumplcimprcampra ani tak nefascinovalo jeho jméno, ale spíš, kdo mu ho dal? Jaký je vůbec životní koloběh pohádkových bytostí, jak se zrodily, jak se rozmnožují? Myslím, že je škoda, že to ještě někdo neprobádal. V podstatě mě napadají následující možnosti: a) pohádkové bytosti tu jsou od pradávna, vznikly společně se světem. S tím ale nekoresponduje, že třeba čerti často uvádějí věk kolem osmi set let apod. No, na druhou stranu, třeba jsou ti čerti v zásadě sklerotický a osm set let je poslední perioda, ze které si ještě něco pamatují, že jo. Anebo za b) nadpřirozené bytosti tu nejsou od pradávna, taky se rodí. Na druhou stranu jsem nikdy neslyšel vyprávět třeba takovou babu Jagu nějaký historky o svým dětství, jak třeba chodila ke svý babičce do perníkový chaloupky s košíkem s bábovkou a vínem. Na druhou stranu, dost možná se roděj způsobem né jako savci, ale jako třeba žáby, že se zkrátka vylíhnou z nějakých vajíček. Tím pádem nějaký dětský zážitky s příbuznýma mít nemůžou. ()

Paity 

všechny recenze uživatele

Proč musí být vždy v pohádkách království malé a chudé...? Proč se snaží filmaři stále o nějakou sociálníé rovnoprávnost tam, kde se o nic takového snažit vůbec nemusí? Pak člověk koukné na německé (a ohavné) pohádky a tam je všechno naleštěné, krásné, bohaté, velké, prostě žádná umírněnost. Jde přece o pohádku! ()

Galerie (13)

Zajímavosti (12)

  • Příbytek podivínského mužíka se točil u hradu Valečov. (JT19)
  • Snímek byl natočen na motivy pohádek Jana Wericha „Hrášková princezna" a „Rumplcimprcampr". (vyfuk)

Reklama

Reklama