Reklama

Reklama

Epizody(5)

Obsahy(1)

Česko, dnes. Nově jmenovaný ministr školství a mládeže Lubor Šnajdr brzy po nástupu zjišťuje, že rozpočet ministerstva je téměř vyčerpán projektem České nebe, jehož cílem je vyslat českou posádku na Měsíc. Vychází najevo, že posádka už usilovně trénuje v budovách areálu Brdy 1, který v účetnictví vychází na pět miliard, ale v realitě vypadá jako rozpadající se areál zrušené základní školy. A že centrifuga, kterou ředitel projektu ing. Sumec zanesl do účetnictví v hodnotě 250 miliónů korun, je ve skutečnosti upravený řetízkový kolotoč z majetku firmy Atrakce – Farkaš a syn. Je pochopitelné, že ministr Šnajdr má na Sumce řadu otázek. Ale protože Sumec promptně odcestoval na ostrov Martinik, kde si z peněz ušetřených z úřednického platu postavil luxusní hotel se soukromým kotvištěm, musí si své otázky zodpovědět Šnajdr sám. Hlavně tu jednu: jak dostat tu partičku ztracenců do konce roku na Měsíc a nemuset tak vrátit Evropské unii dotaci... Kosmo vypráví v nemilosrdné nadsázce příběh velkého projektu malého národa. Nelítostně se věnuje českým mindrákům, nezůstává však uzavřeno v české kotlině, ale vtahuje do své ironické hry i Američany, Rusy, Číňany, Poláky a Slováky. Je vyprávěno po dvou liniích: Hrdiny té první je čtveřice nekompetentních kosmonautů, kteří putují vesmírem v absurdní raketě spolu s živou slepicí, jejíž účast na vesmírném dobrodružství si vymínil sponzor letu, přední český drůbežář. Hrdiny té druhé je ministr školství a mládeže se svým tajemníkem, kteří let jistí zespodu a zajišťují mu jak politickou podporu, tak naplnění tvrdých podmínek sponzorské smlouvy. Žánrově Kosmo připomíná klasické české crazy-komedie, ale s temným podtónem společenské kritiky, trochu Zelený Raoul, trochu Červený trpaslík, trochu Jistě, pane ministře, ale zcela stoprocentně Česká republika roku 2016. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (444)

Adam Bernau 

všechny recenze uživatele

První díl jsem viděl jako prequel až po druhém a třetím, takže v pohodě. Jasně, např. rozhovor o tom, že hodit to na kuchařku, je eufemisticky řečeno poněkud nekonzistentní, nebo že když jednoho vyhodíme, vystačí nám palivo. Ale vadí? Symbolika vole! Taky dialogy občas jak z příručky pro začínající shitkomáře, ale jak upozorňuje Subjektiv: bez smíchu. A hlavně to není sitkom, nýbrž, jak deklarováno v titulcích, sittrag. A především český hrdinský epos. Polak v nebešpčenštwje! Oběť pro národ, Kábrte! Průlet Boženy Němcové. Smíření, kontemplace. Ty vole Slováci! Ř!!! Takže chtít z toho mít český Ano pane ministře je velmi přízemní, byť i tato linka je podstatná. Metodicky seriál není jen prorockým výkřikem (natočeno vloni) a nedisponuje jen detailistickými vychytávkami či nekončícími sledy naprostých odbourávaček (už jen pohled na Novotného za stravenkovou pokladnou je za všechny hvězdičky). Stojí za pozornost i koncepčně. Věren svému žánrovému zařazení "sittrag" zpravidla nechává díly vrcholit eskalujícími a přitom nečekanými katastrofami, na některé z nichž, troufám si tvrdit, nemůže být divák sitcomu emočně připraven. Nejbrutálněji strohým sponzorovým vyškrtnutím kapitánky poté, co se divák s postavami během dvou dílů už sžil a hodlá jim fandit. Jeden škrt pera, banální scénka a kapitánku už víckrát nespatříme, beze slova rozloučení. Nastupuje Agáta. To vyškrtnutí ovšem představuje další koncepční zajímavost. Jeho zdůvodnění jen tak prošumí a zní jako scénáristicky nepodařený (nebo trapný) vtip. Kdyby scénky s růstem prsou byly už před tím, byl by to pak standardní vtípek, jenže ony jsou až v závěru seriálu, aniž by jakkoli usnadňovaly si na kapitánčino vyškrtnutí vzpomenout, takže my méně bystří na to přijdeme až po několika dnech při rozjímání nad dílem a kdo ví, na co všechno jsme ještě vůbec nepřišli. ()

FrankSusta 

všechny recenze uživatele

Já jsem spokojen. Přesně proto v Polsku (či kde) existuje označení český film. Přesně tento typ do této kategorie spadá. Označuje se tím specificky český styl humoru, který je tak šílený a ulítlý, že to jiné země nemohou téměř pochopit. A tohle je přesně ono! Drsné zrcadlo zobrazující alternativní CO KDYBY realitu v Česku, která je jak vtipná, tak geniálně zobrazená a znepokojující. Příběh zabalený do mnoha neuvěřitelně vtipných situací a překážek je geniální... a já si to prostě zamiloval (není to do TOP 10, ale i tak). Skvělé, vtipné, a především ČESKÉ!!! ()

Reklama

zdepapepa 

všechny recenze uživatele

Už už jsem se těšil, jak budu moci pět ódy na tento český počin oproti mladšímu Space Force. Takže, místo pouhého kritizování, to udělám. Vynikající úvodní dvojice epizod, kdy se to jen hemží trefnou, typicky českou (pominu-li zřejmou inspiraci seriálem Jistě, pane ministře) a tudíž nezaměnitelnou, satirou. Zároveň to zastává mile optimistický, skoro by se dalo říci anti-čecháčkovský postoj k některým věcem, díky postavě čechoameričanky Jany Plodkové (která je ironicky opačným protipólem čerstvě skončené vlády Donalda Trumpa). A tam, kde se šetřilo na interiérech na začátku seriálu (ovšem zcela vhodně v rámci děje), tam je vidět kvalita setdesignu a kostýmů na jeho konci, alespoň z pohledu laika (ale taková Laika by to posoudit mohla). Druhá polovina seriálu ale už jde s absurditou (a zároveň i uvěřitelností) příliš daleko. Každou chvíli nějaký Deus i Diabolus ex Machina, postavy si přehazují Idiot Ball jako kdyby to byl horký brambor, ovšem o velikosti Boženy Němcové (což dává vzpomínku na závěr první řady Space Force). Humoru naštěstí příliš neubylo. Ubylo pouze toho tolik potřebného optimismu z první poloviny seriálu. Závěr však považuji za šťastný, ať už co do výsledku mise (i přes jeho minimálnost) nebo co do faktu, že jsme ji neabsolvovali jako samostatný národ. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Je mi líto, ale plánovaná setkání se seriálem Kosmo se nakonec smrštila na jediné. K tomu, abych pokračoval, by mě musel pilot přece jen víc nadchnout. Je docela dobře možné, že další díly budou lepší, ale je to přece jen pilot, který rozhoduje o tom, jestli investice času do zbytku seriálu má smysl, a první díl mě zkrátka nepřesvědčil. Takhle nějak si představuju naplnění termínu komunální satira. Není to vyloženě špatné a trapné, ale tak nějak mělké a nedotažené. Projevuje se zkrátka chronická nemoc české televizní tvorby. Chybí peníze a čas k tomu, aby se nápady dotáhly do zdárného konce. Na populárním seriálu Simpsonovi se podílí tým 22-25 scénáristů a úspěšné americké sitcomy typu Big Bang Theory jich nemají o mnoho méně. Tady to Tomáš Baldýnský táhne sám. Ono by to možná i stačilo, ale tak po pátém přepsání, a nevím, jestli je výsledek důsledkem zbytnělého sebevědomí a nekritičnosti nebo toho, že čeští scénáristé dostávají za svou práci příliš malý peněz, aby si mohli dovolit se svým dílem hrát a pilovat ho. Nedostatky by se našly i na poli realizace, režie rozhodně není oslnivá a problémy mám i s castingem. Jediný, kdo funguje na jedničku, je David Novotný. Zbytek týmu bych neváhal přeobsadit. Jana Plodková by možná mohla hrát blbou blondýnu, která se mezi kosmonauty dostala nedopatřením či protekcí, ale jediná zapálená a profesionální kosmonautka z NASA, to je prostě omyl. Kdyby nebylo tak výrazného nadšeného humbuku, asi bych neměl tak vysoká očekávání, se kterým se pojí následné zklamání, ale takhle na výš jak 2* a 45 % celkového dojmu nepůjdu. ()

MikeCool 

všechny recenze uživatele

TV-seriál. Pozoruhodný český satirický seriál. Některé díly jsou slabší a z některých naopak číší prvotřídní černý humor. | Sumec nemá kníry (65%), Česká škola (75%), Smrt docenta (75%), Smrt docenta (75%), Řekl někdo kočička? (70%), Triumf (70%) > Průměr: 71% (4*) | ()

Galerie (60)

Zajímavosti (23)

Související novinky

5. ročník festivalu Future Gate

5. ročník festivalu Future Gate

07.02.2018

Pátý ročník festivalu science fiction filmů zavítá do pěti měst. Jako každý rok představí časem prověřené klasiky i filmové novinky, a nově i dokumenty, workshopy, velkolepý koncert nebo diskuse se… (více)

Tvůrci Samotářů natočili kontroverzní seriál

Tvůrci Samotářů natočili kontroverzní seriál

24.04.2017

Produkční dům Davida Ondříčka Lucky Man Films má za sebou práci na celovečerních trhácích, jako jsou Samotáři, Jedna ruka netleská nebo Anthropoid. Novinkou v už tak pestrém portfoliu je seriál… (více)

Filmový festival Finále Plzeň oslaví třicetiny

Filmový festival Finále Plzeň oslaví třicetiny

14.04.2017

Jubilejní třicátý ročník filmového festivalu Finále Plzeň se uskuteční v termínu od 20. do 26. dubna 2017. Hlavním pilířem největší přehlídky českých a slovenských filmů bude i letos soutěž… (více)

Reklama

Reklama