Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Nathan Algren se stal hrdinou občanské války a tažení proti indiánům. V roce 1876 je z něj však troska a alkoholik. Poručík Gant ho přivede na setkání s japonským průmyslníkem Omurou, který mu nabídne práci při výcviku modernizované japonské armády. V Japonsku čeká Nathana tlumočník Simon Graham, který mu vysvětlí, že mladý císař Meidži chce otevřít zemi západní civilizaci, proti sobě však má rebely z řad samurajů, kteří brání dávné japonské tradice. Když rebelové, vedení samurajem Kacumotem, napadnou železniční stanici, dostane jednotka příkaz k nasazení do boje. Je poražena a těžce zraněný Nathan je zajat. Kacumoto ho ubytuje u své sestry, manželky samuraje, kterého Nathan v boji zabil. Žena o zraněného pečuje jen s velkým přemáháním, ale on se snaží pochopit mentalitu vesničanů i samurajů a učí se bojovat jejich zbraněmi. Překvapivě zde nalézá klid, po kterém vždy toužil. Když je vesnice napadena maskovanými bojovníky, postaví se na stranu obyvatel. Definitivně se přitom sblíží s Kacumotem a pochopí, že se nepostavil proti císaři, ale podle svého nejlepšího svědomí mu stále slouží. Když je samuraj pod záminkou jednání vlákán do pasti, Nathan ho osvobodí. Kacumotovi je jasné, že bitvu o záchranu císaře a tradičního Japonska prohrál, a chce spáchat harakiri. Nathan ho však přesvědčí, že lepší je padnout v boji. Poslední samurajové tedy vyjíždějí do bitvy a Nathan je odhodlán bojovat po jejich boku. (TV Nova)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (1 015)

tron 

všechny recenze uživatele

„Povedzte mi, ako zomrel." - "Radšej vám poviem, ako žil.“ Robustný historický (relatívne akčný) veľkofilm, ktorému veľmi veľa dáva prostredie, do ktorého je dej umiestnený. Staroveké Japonsko je vykreslené ako úžasne mystické, ale zároveň realistické miesto, ktoré by som určite aspoň na chvíľu chcel navštíviť. Povedal niekto Šogun? Cruise v hlavnej úlohe to nekazí, ale za hviezdu je tu najmä skvelý sympaťák Ken Watanabe, ktorý na skvelom sympaťáctve následne postavil celú svoju hollywoodsku kariéru. Posledný samuraj nie je moja srdcovka, občas je priveľmi patetický, inokedy zas možno jemne zdĺhavý. Ale nemám to srdce dať takejto silnej filmárčine menej, ako 4*. Diváci zjavne tiež, takže snímka s robustným rozpočtom 140 miliónov ich na celom svete trhla 456, wow. ()

Reklama

ajuska 

všechny recenze uživatele

Zkrátka a jasně: hollywoodský velkofilm se vším všudy. Žádné překvapení se nekonalo. Děj byl veskrze průměrný, občas těžce stravitelný, ale především velmi předvídatelný. Přes značné množství patetických scén ve mě Poslední samuraj nedokázal vyvolat jedinou emoci a jen chladně plul k "dojemnému" konci. Asi už mě zkrátka všichni ti padlí, kteří mají před smrtí vždycky čas na srdceryvné promluvy, a ti udatní, kteří pokaždé jako jediní čirou náhodou přežijí krvavý masakr, poněkud nudí. ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Chvílema jsem si připadal, jako bych se procházel po japonské zahradě za zvuků koto a šakuhači, chílema jsem byl stržen vírem bojů a oceňoval jejich skvělou choreografii. Po vizuální stránce tenhle film nemá chybu, přírodní scenérie (Nový Zéland je opravdu krásný kus země, natáčet tam byl nápad za všechny jeny :o)) jsou oku lahodící a závěrečná bitva je vskutku věrohodně vypadající nekompromisní řežba. Kdo rozhodně příjemně překvapil, byl Cruise. Konečně se oprostil od svého typického přehrávání a ve své roli působil přirozeně. Plné bodové hodnocení hatí minuty po závěrečné bitvě. Ta samotná měla velký emocionální náboj, z jízdy samurajů vstříc kulometné palbě mrazilo, ale následné klišé a přemíra patosu zamrzelo. Jinak by to bylo bez výhrad. Pro zajímavost: v Japonsku se Poslední samuraj stal nejúspěšnějším filmem roku a posbíral tam větší tržby, než v samotných Státech. Zvolené téma a japonští herci dokázali divy. ()

Brouk 

všechny recenze uživatele

Příjemné překvapení. Krásné scenérie... Velmi slušné výkony japonských herců... Jediné, co mě rušilo v tomto filmu... bylo hodně Cruiseho, jako supermana (proč ten Cruise poslední dobou hraje samé supermany... že by komplex z výšky a postavy?)... a jeho nepřesvědčivý přechod na jiný způsob myšlení a cvičení... ... Ale co, je to producent tohoto filmu... tak co by nemohl... Watanabe! Jsi pašák a samuraj každým coulem... :-) ()

Galerie (94)

Zajímavosti (44)

  • Tom Cruise (Nathan Algren) před natáčením rozhodně nebyl žádným nováčkem v oblasti akčního žánru, což ovšem neznamenalo, že se na roli nemusel důkladně připravovat. Naopak - díky svým zkušenostem už předem věděl, jak náročné to bude: "Věděl jsem, že abych všechno to, co scénář vyžadoval, byl schopný uhrát, budu muset pořádně zabrat a dostat se do formy. Bylo mi jasné, že když se budu muset správně pohybovat v pětadvacetikilovém brnění, budu muset zpevnit tělo a naučit se přenášet váhu. Když totiž v bojových pózách ohnete kolena a snížíte svoje těžiště, na kolena je to hrozná záběž. Stejně jako na třísla, šlachy a tak dále. Musel jsem přibrat třináct kilo čistých svalů. (...) V podstatě jsem trénoval podobně jako Algren ve filmu a trvalo mi to celý rok. Když vidíte například, jak cvičím při západu slunce, vypadá to na pohled jednoduše, a spousta lidí si řekne, že by to zvládli taky. Ale věřte mi, že když na to nemáte dost pružné tělo, kterému navíc ještě musíte vštípit určité pohybové návyky a eleganci, nedá se to dělat. Navíc je to i součást vývoje postavy - všimněte si rozdílu v mých pohybech v první bitvě a v té závěrečné. A samozřejmě tu byl ještě další důvod, proč jsem musel být ve formě. Prostě proto, abych se dokázal dostatečně kontrolovat a při všech těch soubojích nikomu neublížil. Naše meče samozřejmě nebyly skutečné, ale ale pořád byly dost ostré na to, aby vám při té rychlosti usekly prst." (NIRO)
  • Závěrečná bitva se udála 26. května. Skalní fanoušci a členové štábu se na film dívají opakovaně každý rok, přesně v tento datum. (HellFire)
  • Tom Cruise (Nathan Algren) uniknul o vlásek vážnému zranění, když se mu meč mihnul pár centimetrů od krku ve velké rychlosti. Incident se stal v momentě, kdy byl Cruise na mechanickém koni, který nezastavil v místě, kde měl. (don corleone)

Související novinky

Denzel Washington přejde Alpy jako Hannibal

Denzel Washington přejde Alpy jako Hannibal

14.11.2023

Stávky skončily, studia nelení a mohou tak vesele oznamovat nové projekty, na nichž se znovu rozjíždí práce. Nejinak je tomu u Netflixu, který se nikdy nebál drahých ambiciózních fláků, a proto teď… (více)

Chris Evans ztvární legendárního herce

Chris Evans ztvární legendárního herce

06.01.2022

Od té doby, co Chris Evans (Avengers: Endgame) opustil Marvel a vydal se vstříc novým projektům, daří se herci točit poměrně zajímavý žánrový mix. Brzy jej uvidíme v animáku Lightyear o Buzzi… (více)

Kdy bude další Jack Reacher?

Kdy bude další Jack Reacher?

15.08.2015

Tom Cruise momentálně točí kriminálku Mena pod dohledem Douga Limana (Na hraně zítřka) a už na podzim ho čeká další akční štace. Znovu si totiž zahraje Jacka Reachera, bývalého armádního… (více)

Jack Reacher 2 má režiséra

Jack Reacher 2 má režiséra

19.05.2015

První Jack Reacher vydělal 218 milionů dolarů a potvrdil tak lukrativnost Toma Cruise. Režisér Christopher McQuarrie se ale po Reacherovi vrhnul na pátý díl Mission: Impossible (uvidíme ho už 30.… (více)

Reklama

Reklama