Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Nathan Algren se stal hrdinou občanské války a tažení proti indiánům. V roce 1876 je z něj však troska a alkoholik. Poručík Gant ho přivede na setkání s japonským průmyslníkem Omurou, který mu nabídne práci při výcviku modernizované japonské armády. V Japonsku čeká Nathana tlumočník Simon Graham, který mu vysvětlí, že mladý císař Meidži chce otevřít zemi západní civilizaci, proti sobě však má rebely z řad samurajů, kteří brání dávné japonské tradice. Když rebelové, vedení samurajem Kacumotem, napadnou železniční stanici, dostane jednotka příkaz k nasazení do boje. Je poražena a těžce zraněný Nathan je zajat. Kacumoto ho ubytuje u své sestry, manželky samuraje, kterého Nathan v boji zabil. Žena o zraněného pečuje jen s velkým přemáháním, ale on se snaží pochopit mentalitu vesničanů i samurajů a učí se bojovat jejich zbraněmi. Překvapivě zde nalézá klid, po kterém vždy toužil. Když je vesnice napadena maskovanými bojovníky, postaví se na stranu obyvatel. Definitivně se přitom sblíží s Kacumotem a pochopí, že se nepostavil proti císaři, ale podle svého nejlepšího svědomí mu stále slouží. Když je samuraj pod záminkou jednání vlákán do pasti, Nathan ho osvobodí. Kacumotovi je jasné, že bitvu o záchranu císaře a tradičního Japonska prohrál, a chce spáchat harakiri. Nathan ho však přesvědčí, že lepší je padnout v boji. Poslední samurajové tedy vyjíždějí do bitvy a Nathan je odhodlán bojovat po jejich boku. (TV Nova)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (1 018)

Tosim 

všechny recenze uživatele

Sakra, jak bych to jenom vyjádřil jedním komplexním slovem? Nááádhera! Tom Cruise a vlastně celý film si mě získal už svým opilým a drsným proslovem na začátku. O všem dalším už se nehodí nic psát, snad jen podotknu to, že základní archetypální příběhy o cti, hrdinství či lásce se již po staletí moc nemění. Takže nevím, proč ten humbuk... ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Musím říct, že jsem k Poslednímu Samurajovi přistupoval poněkud s despektem, ale to je především problém osobních antipatií vůči hlavnímu představiteli a hrůze z toho, co se vznešenými válečníky cti a ducha provede Hollywood. Naštěstí se ukázalo, že to nebude až takový děs a patetická srágora, v níž se hrdinný veterán americké občanské války stane mistrem meče. Právě naopak, byl jsem mile překvapen, že se tu nehraje na bezvýhradné přijetí samurajského pojetí cti zčistajasna prohlédnuvším mužem ze Západu, ale daleko víc se jedná o jeho hledání vnitřního míru. Výkony na první pohled možná málomluvných Japonců ve spojení s velmi pohledně zpracovanými souboji a překvapivě procítěnou a atmosférickou Zimmerovou hudbou zvedly akcie Zwickova filmu až na slušných 70%. A po víc než další dekádě od doby, kdy jsem tenhle komentář psal, zvedám na 80%. Watanabe je tu za takového "ryzího charaktera", že zejména v dnešní době je mu třeba skládat větší obdiv než tehdy. PS: Pokud si to snad někdo myslí, tak tím posledním samurajem NENÍ Tom Cruise. ()

Reklama

Anthony 

všechny recenze uživatele

Cruise (až na úvodní smích) hraje velmi dobře, Watanabe fantasticky, Zimmer vytvořil nádhernou hudbu a především Edward Zwick jako režisér zabodoval: je výborný ve vykreslení atmosféry samurajské vesnice a charakterů jejích obyvatel a v závěrečné bojové scéně dokázal předvést skutečně něco strhujícího. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Výpravné, velkolepé a slzotvorné tak akorát, aby se Zwickův výlet do země vycházejícího slunce dal označit za povedený. Informace o kombinaci Tom Cruise a samurajský film jistě mohla mnohé japanology svádět k myšlence provedení seppuku, ale nakonec se z toho vyklubal jeden z mála snímků, kde nevysoký scientolog nepřekáží a nesnaží se na sebe strhnout pozornost. Možná to bude i tím, že ho Ken Watanabe svým charismatem zadupává do země kdykoliv se objeví na plátně a jeho poslední samuraj Katsumoto, jenž konečně našel svatou pravdu o dokonalosti všech květů, si rozhodně zaslouží naši úctu. ()

berg.12 

všechny recenze uživatele

Výborný výpravný velkofilm, se vším, co k tomuto žánru patří. Navíc s naprosto skvělými bojovými scénami a impozantní hudbou. Ale ty tuny klišé a patosu, které se na mě celý film neúprosně valily, a kterým samurajské prostředí dělalo pouhou kulisu, byly tentokrát na mě už moc a já se nemohl přinutit, abych film bral alespoň trošku vážně. ()

Galerie (94)

Zajímavosti (44)

  • Přestože ve filmu je zromantizovaná představa o samurajích, kteří by nikdy nepoužili palné zbraně, ve skutečnosti přímo samurajové v 16. století používali přinejmenším arkebuzy (jedny z prvních pušek), kterým se v Japonsku říkalo tanegashima. (Nick321)
  • Americký aukční dům Julien's Auctions prodával ve svých aukcích s filmovými předměty velké množství kostýmů, které mohli diváci ve filmu vidět. Drobné předměty, jako například slunečník, kopí, luk se šípy, samurajské katany či dřevěnou katanu, se kterou trénuje Nathan Algren (Tom Cruise), si nový zájemci z aukce odnášeli od 50 do 610 amerických dolarů. Větší zájem však byl o kostýmy a filmové uniformy. Klasická samurajská uniforma tak byla vydražena za 576 amerických dolarů. Zájem byl i o kostým samurajského ninji, který byl vydražen za 768 dolarů. Největší zájem však byl o kompletní kostým mistra Ujio (Hiroyuki Sanada), který byl nakonec vydražen za neuvěřitelných 37 120 dolarů. (Jimmy15)
  • Tom Cruise (Nathan Algren) uniknul o vlásek vážnému zranění, když se mu meč mihnul pár centimetrů od krku ve velké rychlosti. Incident se stal v momentě, kdy byl Cruise na mechanickém koni, který nezastavil v místě, kde měl. (don corleone)

Související novinky

Denzel Washington přejde Alpy jako Hannibal

Denzel Washington přejde Alpy jako Hannibal

14.11.2023

Stávky skončily, studia nelení a mohou tak vesele oznamovat nové projekty, na nichž se znovu rozjíždí práce. Nejinak je tomu u Netflixu, který se nikdy nebál drahých ambiciózních fláků, a proto teď… (více)

Chris Evans ztvární legendárního herce

Chris Evans ztvární legendárního herce

06.01.2022

Od té doby, co Chris Evans (Avengers: Endgame) opustil Marvel a vydal se vstříc novým projektům, daří se herci točit poměrně zajímavý žánrový mix. Brzy jej uvidíme v animáku Lightyear o Buzzi… (více)

Kdy bude další Jack Reacher?

Kdy bude další Jack Reacher?

15.08.2015

Tom Cruise momentálně točí kriminálku Mena pod dohledem Douga Limana (Na hraně zítřka) a už na podzim ho čeká další akční štace. Znovu si totiž zahraje Jacka Reachera, bývalého armádního… (více)

Jack Reacher 2 má režiséra

Jack Reacher 2 má režiséra

19.05.2015

První Jack Reacher vydělal 218 milionů dolarů a potvrdil tak lukrativnost Toma Cruise. Režisér Christopher McQuarrie se ale po Reacherovi vrhnul na pátý díl Mission: Impossible (uvidíme ho už 30.… (více)

Reklama

Reklama