Reklama

Reklama

V Londýně řádí sériový vrah žen, jehož poznávacím znamením je pánská kravata, kterou zanechává pevně utaženou kolem hrdla svých uškrcených obětí. Policie je samozřejmě v pohotovosti, všechny stopy však naneštěstí vedou k nevinnému muži. Ten bude svou nevinu muset dokázat, nejlépe tak, že skutečného vraha vypátrá sám... Zběsilost je předposledním filmem mistra filmové hrůzy Alfreda Hitchcocka. Při jeho natáčení se po více než dvaceti letech, strávených v Hollywoodu, vrátil do Londýna, v němž prožil dětství a mládí a kde vznikla díla, jež ho proslavila. Scénář příběhu o londýnském škrtiči napsal Anthony Shaffer podle knižní předlohy Arthura La Berna. Před natáčením Hitchcock strávil více než šest týdnů vyhledáváním zajímavých a působivých londýnských lokalit, z nichž ve filmu uvidíme například Covent Garden či Newgateské vězení. Hlavní roli bývalého letce, obviněného ze série vražd, ztvárnil Jon Finch, který začínal jako divadelní herec a v době natáčení Zběsilosti měl za sebou již první výrazný filmový úspěch v Polanského Macbethovi. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (190)

Eliott 

všechny recenze uživatele

Není to špatné, ale bohužel od Hitchcocka očekávám mnohem vyšší míru komplexnosti a to především u žánru krimi. Zde se tedy žádné šokující odhalení mistrovského plánu nekoná, neboť je zabíjení spíše nahodilým dílem šílence. A co hůř, jeho tvář byla známa již od začátku. Neříkám, že by příběh nebyl poutavý, protože to opravdu je, ale spíše zapadne do pouhého zapomenutelného průměru a nebo při nejlepším, lehkého nadprůměru. 60% ()

Astaroth12 

všechny recenze uživatele

Vo filme bolo viacero scén, ktoré ma rozčuľovali, lebo tie scény mali silno rozrušujúci efekt a za to sa postarali niektoré postavy, ale bolo to zahrnuté v dejovej linke a tak pán režisér to pekne domyslel. Ale jedno mi neskutočne prekážalo a to náhody, bolo ich tu veľa a dosť mi kazili, inač dobrý filmový zážitok. A čakal som, že tu bude tajomno okolo vraha a to tu tiež nebolo, režisér ho ukázal asi v 30 minúte a to zabolelo. Ale bavil ma detektívny príbeh, ktorý bol dokonalo prepracovaný a dobre sa pozeralo na inšpektora, ktorý mal niečo v hlave a vyriešil, nie zas tak jednoduchý prípad. ()

Reklama

Lavran 

všechny recenze uživatele

Ve svém posledním (opravdovém) tvůrčím vzepětí se Hitchcock navrátil zpět do rodné ostrovní kolébky a s jistotou vsadil na motiv "nepravého muže", jímž byl už nějaký čas pověstný. Třebaže již nepochybně nejde o toho samého Hitche jako na vrcholu jeho nejslavnějšího amerického angažmá, i přese všechny dílčí nesnáze, které jej poslední roky jeho režisérské kariéry provázely, potvrdil, že zdaleka nepatří do starého železa a stále dokáže držet tempo s nemilosrdnou dobou i trendy. Zběsilost je patřičně napínavá, rafinovaná, nebývale surová i cynicky úsměvná, byť nikterak objevná a formálně poměrně obyčejná, ale jako ideálně protřepaný thrillerový koktejl si zaslouží pozornost každého obdivovatele tohoto žánru. Ještě poznamenám, že Zběsilost, jakožto předposlední Hitchův film, měla úspěch nejen mezi kritiky (v Cannes i mimo něj), ale i slušný divácký ohlas a před definitivním autorským koncem vrátila tomuto stárnoucímu a zahořklému géniu radost do života a zlým jazykům vypálila rybník. Bohužel naposled..._____Kulinářské scénky jsou nezapomenutelné! ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Čím více Hitchcockových filmů vidím, tím víc mě zpětně mrzí, že jako první (a na dlouhou dobu také poslední) film, který jsem si od něj pustil, muselo být zrovna hororové Psycho, z něhož jsem zůstal více vyděšen a na konci i zklamán, než jakkoliv pozitivně nadšen. Ale tento britský krimi thriller ze staré školy, který jsem před chvilkou dokoukal, jsem si vážně vychutnal. Děj o nemocném zběsilém vrahovi a pátrání po něm má zde sofistikovanější charakter, jednotlivé motivy odhalení viny, nespravedlivého odsouzení či rafinované pomsty ze strany nejlepšího kamaráda dokážou udržet napětí po celý čas i přesto, že vrahovu totožnost dobře známe. Tento thriller sice jen velmi málo vyjde do exteriérů, ale když už tak činí, stojí to vážně za to, ať už jde o jednu výbornou noční pasáž v poštovním voze či vůbec ten silný realismus, jaký ze scén z pouličního tržiště ovoce a zeleniny dýchá. Také mě zaujal způsob, jakým Hitchcock natočil některé děsivé scény vraždy či naleznutí mrtvoly s tím, že zabírá jen statické prostředí mimo místnost tohoto dění (chodba, schodiště či pohled na budovu), ale stejně z toho díky atmosféře a dobře vystavěným předchozím scénám dokáže sálat obrovský kus napětí. Tady klapalo všechno skvěle bez hluchého místa až do samotného závěru. Herci, které vůbec neznám, se zhostili ústředních rolích výborně a humorná odlehčení zejména kolem figurky starého mládence komisaře a jeho kulinářské matinky mi rovněž dobře vpadla vhod. [90%] ()

Tayen 

všechny recenze uživatele

Je to Hitchcockův film a přesto z něj na mne Hitchcock nedýchá, jen občas si vybavím jeho odulou tvář se sarkastickým úsměškem, a to hlavně při scéně, kdy maniak zápolí s brambory. Rozhodně jsem ale nečekala tak přímou scénu, jakou je znásilnění a vražda, kterou nám režisér předvedl v plné parádě. Dalo se čekat, že Alfred zkusí i vody sériových vrahů žen, ale pro mě je to jeden z jeho slabších kousků. ()

Galerie (110)

Zajímavosti (12)

  • Film vydělal přes 16 milionů amerických dolarů při rozpočtu 2 milionů. Po několika finančních propadácích tak Hitchcock znovu natočil úspěšný film. (ČSFD)
  • Hitchcock se ve filmu ukáže na začátku, kde stojí v buřince v davu přihlížejících (a jako jediný netleská). (Němi)
  • Anthony Shaffer obdržel od Hitchcocka nabídku psát scénář po telefonu během silvestrovského večera. Nejprve se domníval, že se jedná o vtip, později ale zjistil, že mu skutečně volá Alfred Hitchcock. (ČSFD)

Reklama

Reklama