Reklama

Reklama

Božské

(festivalový název)
  • Francie Divines
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Režisérka a spoluautorka scénáře Houda Benyamina vtělila zkušenost pařížských předměstí do silného, pečlivě vystavěného vyprávění s epickým vyvrcholením. Hlavní postava, dívka Dounia, jejíž rodina žije v romském slumu, sní o bohatství a luxusu. Zhlédne se v Rebecce – místní královně podsvětí. Ta se Dounie ochotně ujme a začne jí zadávat různé úkoly. Souběžně s kriminálním životem se rozvíjí i citový život Dounie: seznamuje se opatrně s tanečníkem Djiguim. Otázkou je, jak Dounia skloubí vznikající vztah se svou gangsterskou kariérou. Postava Dounie je rozkročená mezi dětstvím a dospělostí. Je dravá, zvědavá, ale také nevinná a křehká. Náročný part hlavní hrdinky, která chce předčasně dospět, přidělila režisérka vlastní sestře, a riskantní krok se ukázal jako úspěšný. Film ukazuje zkušenost ghetta a představuje zajímavou galerii silných ženských postav, ale zároveň se dotýká těch nejobecnějších témat, jako jsou přátelství, láska a rodina. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (29)

EastWicka 

všechny recenze uživatele

Je jí asi šestnáct, je chytrá, netrpělivá. Má všechny předpoklady uspět. Což v dimenzích jejího světa - světa ohraničeného romským slumem a spletí uliček mezi sámoškou a mešitou - znamená mít dost ostré lokty, aby vám dala příležitost místní královna drogové a čórkařské scény. Dounia a její dětštější kamarádka sní o životě na pláži, hromadách peněz a to vše je v jejich představách na dosah ... Strhující film nezapřel ženský pohled, který se zálibou spočine na pěkném mužském těle, a dokázal působivě vystihnout, vyřvat vztek, který tady není jen trendy doplňkem příběhu, ale jeho jádrem. ()

DannyBoy80 

všechny recenze uživatele

Zajímavý film, první půlka se celkem vleče a sledujeme pouze mladistvé kravky jak nemají respekt před ničím. Taková typická debilní mládež z geta či předměstí. V druhé polovině už se začíná více něco dít, postavy se nějakým směrem vyvíjejíí, dochází ke konfliktům a změnám. Vše proloženo moderním tanccem, který není vůbec rušivý, až překvapivě. Pěkné sociální drama, trochu depresivní. ()

Reklama

Streeper 

všechny recenze uživatele

KVIFF 2016 - Tady se vážně vyplatí napsat přísloví 'To nejlepší nakonec' a to se mi přesně stalo. Nejlepší film, co jsem na letošním festivalu viděla. Líbila se mi to proměnnost scén mezi ghettem, divadlem a přátelství. Navíc naprosto dokonalý výkon hlavních hereček. Byla jsem překvapená a konec všechno dovršil, hodně jsem si poplakala. ()

Brylin 

všechny recenze uživatele

Film Božské byl uváděn na MFF Karlovy Vary 2016 a získal si ohromnou přízeň publika. Já se však s většinou v tomto případě rozcházím, a to poměrně výrazně. Houda Benyamina napsala příběh se silným základním motivem, ale nepromyslela ho do detailů. Odhlédneme-li od prvního dojmu, který neznalé francouzských předměstí šokuje a neumožní v klidu vnímat logiku scénáře, musíme konstatovat, že to docela skřípe. Dobře to popsal/a ve svém komentáři "iz67". Ani "královna podsvětí" Rebecca, ani obraty v chování Dounie a už vůbec ne citové lapení Reby pro mě nejsou uvěřitelné. Musím ovšem ocenit skvělé herecké výkony a nahlédnutí na předměstí velkých měst ve Francii, kde je realita mnohdy i horší. Jestli je "vyspělá" západní Evropa pro někoho ještě vzorem, měl by se tam jet podívat. Solidní tři hvězdičky. ()

angloumene 

všechny recenze uživatele

Při sledování Božských se ke mě neustále vkrádala vtíravá myšlenka, že tohle všechno ve Francii natočili jako takové nenápadné edukační video o tom, že děti ze sídliště (nebo jakéhosi romského gheta) by se vlastně měli chovat slušně a že házení kamenů po hasičích se ne vždy musí vyplatit. Jinak jsem se ale po celou dobu projekce nechala unášet na vlně opravdu silných emocí, na kterých tohle dílko stojí. Celkově se jedná o tradiční film o dospívání dětí z vyloučených lokalit v tak trochu netradičním kabátku. ()

Galerie (9)

Zajímavosti (2)

Související novinky

51. MFF Karlovy Vary

51. MFF Karlovy Vary

09.07.2016

51. ročník Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech před chvílí vyhlásil vítěze cen. A tak nezbývá než se ohlednout za již proběhnutým festivalem, který navštívilo přes 13 tisíc… (více)

Reklama

Reklama