Reklama

Reklama

Koruna

(seriál)
  • Velká Británie The Crown
Trailer 4
Velká Británie, (2016–2023), 55 h (Minutáž: 39–72 min)

Tvůrci:

Peter Morgan

Hrají:

Claire Foy, Olivia Colman, Imelda Staunton, Matt Smith, Tobias Menzies, Jonathan Pryce, Vanessa Kirby, Helena Bonham Carter, Lesley Manville, Josh O'Connor (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(6) / Epizody(60)

Seriál sleduje politické soupeření a osobní životy za vlády královny Alžběty II. a události, které určovaly dějiny druhé poloviny 20. století. (Netflix)

Videa (12)

Trailer 4

Recenze (262)

Mr.Apache 

všechny recenze uživatele

Viděl jsem asi pět dílů a většinou to byla totální nuda. Nechápu, jak tvůrci mohli s takovým teoreticky silným námětem něco takového dokázat. A taky moc nechápu, jak to ještě může tolik lidí na csfd tak vysoce oceňovat. Ale možná je to prostě tím, že mě baví ve filmech, v seriálech i v životě úplně jiné věci než je. ()

jerry12 

všechny recenze uživatele

90%. The Crown je řemeslně téměř bezchybný seriál naznačující o britské monarchii leccos, nejvíc ze všeho však to, že Buckinghamský palác byl vždycky mj. plný debilů. Kromě toho, že je přísně realistickou sondou do zákulisí vzpamatovávající se poválečné georgovské monarchie a nastupující modernity, zároveň ukazuje, že život v Buckinghamském paláci je - byť zahalen monstrózní konzervativní symbolikou britské monarchii vlastní - stejně lidský a lidsky zkažený, jako kterýkoliv jiný. U seriálů podobné povahy bývá často problém vychytat ideální poměr mezi autentičností a dramatičností; ne tak pro Petera Morgana, který dokázal, byť s pozvolnějším rozjezdem, vytřískat z příběhu maximum atraktivity a zachovat přitom stoprocentní královské genius loci. Další excelentní práce Netflixu, který v dnešní seriálové produkci, snad až na HBO a občas AMC, nemá konkurenci. Navíc výkony Claire Foy a především Johna Lithgowa doslova berou dech. Perfekcionistická práce. A abych nezapomněl, ještě jednu věc jsem si díky The Crown uvědomil - kdyby se Eduard VIII. nevzdal trůnu ve prospěch George VI., britská i světová historie 20.století by vypadala dočista jinak a bezpochyby dočista hůř. Dějiny jsou determinovány vývojem, který by v každém dílčím bodě mohl nepatrnou změnou převrátit vývoj celého lidstva. To je fascinující představa. ()

Reklama

VenDulin85 

všechny recenze uživatele

Sto bodou pro UK. Podařilo se jim mě zaujmout, zajmout, pohltit. I když hodně z děje člověka naštve. V podstatě cokoli, co Alžběta chce (pro manžela, sestru, pro kohokoli), je zamítnuto, protože zvyky, vláda, bla bla bla. Prostě být královnou není takové terno, jak by se někomu zdálo. Herecké obsazení unikátní od Alžběty až po Winstona, ten konkrétně hraje v devátém díle tak, že mi téměř ukápla slza. ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

netuším do jaké míry je historicky správně,ale i přes pár hluchých míst to Netflix zase dokázal.Má sice v mých očích i lepší kousky,ale tahle ve finále hodně smutná,výpravná a historická podívaná opravdu stojí za to.Claire Foy Alžbětu ve svojí prvotní rozpolcenosti a konečně totální svázanosti dala s přehledem,stejně jako Lightgow dal Churchila...a v mnoha ohledech všechny zastínil...80% ()

Marze 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Seriál je především příběhem královnina celoživotního vyrovnávání se s rolí, pochybnostmi o tom, zda ji vykonává dobře, a tendencí zároveň vinit sebe sama i se zbavovat viny přemítáním nad náhodností svého údělu. Velké části první i druhé řady dominuje Winston Churchill v podání amerického herce Johna Lithgowa. V nejnovější třetí řadě seriálu se královna setkává s prvním labouristickým premiérem, Haroldem Wilsonem. A příležitostně se do jejího života na chvíli vlomí i další historické osobnosti jako třeba Jacqueline Kennedyová. Třetí řada seriálu Koruna (The Crown) je na Netflixu s českým dabingem. ()

Galerie (789)

Zajímavosti (29)

  • Napriek opakovaným výzvam kráľovských historikov tvorcovia stále odmietali každú epizódu uviesť oznámením, že ide o "fiktívnu dramatizáciu inšpirovanú skutočnými udalosťami". Tento termín prvýkrát použili až pri zverejnení upútavky na 5. sériu. (krasomama)
  • Seriál byl kritizován, že reálné historické události překrucuje a přehnaně dramatizuje. Mnoho osobností a institucí, kterých se děj dotýkal, například bývalí premiéři John Major a Tony Blair nebo Gordonstoun School, kde studovali princ Filip a Charles, seriál veřejně odsoudilo. Britský kulturní tajemník Oliver Dowden a herečka Judi Dench vyzvali, aby každý díl začal upozorněním, že děj je fiktivní. Netflix k tomuto přistoupil až u páté řady. (kenny.h)
  • Skutečný Michael Fagan prohlásil seriálový děj za nesmysl, nelíbil se mu jeho herecký představitel a tvůrce kritizoval, že s ním incident vůbec nekonzultovali. Tvrdil, že údajný rozhovor byl krátký, zdvořilý a nekonkrétní. Podle jeho tvrzení byla královna vzhůru, seděla na posteli a překvapeně se zeptala, co tam dělá, načež prakticky okamžitě vyběhla z pokoje vyhledat pomoc. Důrazně odmítl, že by královnu požádal o cigaretu, protože „by to bylo drzé a neuctivé“ a rovněž odmítl, že by mluvili o Margaret Thatcher nebo její politice. (kenny.h)

Související novinky

Obsazení Fantastické čtyřky potvrzeno

Obsazení Fantastické čtyřky potvrzeno

15.02.2024

Velké tajemství to nebylo, ale oficiálně potvrzeno taky ne. To se změnilo včerejším Valentýnem, kdy Marvel oznámil definitivní obsazení své Fantastické čtyřky. Reeda Richardse, nejgeniálnějšího vědce… (více)

Logan od Mangolda je součástí MCU kánonu

Logan od Mangolda je součástí MCU kánonu

03.11.2023

Po zveřejnění informace, že se ve dalším pokračování Deadpoola, jenž je zatím bez oficiálního názvu, po několika narážkách z předcházejících dílů konečně objeví po boku Ryana Reynoldse i navrátivší… (více)

Netflix chystá americkou Korunu

Netflix chystá americkou Korunu

14.10.2023

Streamovací gigant Netflix dobře ví, jaké seriály patří mezi jeho nejzajímavější. Stejně tak si jsou hlavouni z programového oddělení vědomi, že nic nejde natahovat věčně, většinou navíc nechávají… (více)

Poslední řada Koruny má datum premiéry

Poslední řada Koruny má datum premiéry

10.10.2023

Netflix oznámil, že šestá a poslední sezóna seriálu Koruna bude rozdělena do dvou částí. U velkých věcí jako jsou Zaklínač nebo Stranger Things už je tento formát pro Netflix prakticky standardem,… (více)

Reklama

Reklama