Reklama

Reklama

Koruna - Série 1

(série)
Velká Británie / USA, 2016, 9 h 43 min (Minutáž: 55–61 min)

Tvůrci:

Peter Morgan

Scénář:

Peter Morgan

Hrají:

Claire Foy, Matt Smith, Vanessa Kirby, Eileen Atkins, Jeremy Northam, Victoria Hamilton, Ben Miles, Greg Wise, Jared Harris, Simon Chandler, Nigel Cooke (více)
(další profese)

VOD (1)

Epizody(10)

Mladá Alžběta se stává královnou a musí řešit zásadní politická témata i osobní záležitosti, které ale často stojí v nečekaném protikladu. (Netflix)

Recenze (59)

Kaka 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

The Crown to má (zatím) skoro všechno. Je scenáristicky docela dobře stravitelná a to i pro typické netflixáky, kteří hltají všelijaké tv shows na pustých ostrovech apod. s výpovědní hodnotou čistá 0. Zároveň je umělecky ambiciózní, dobově věrná a skvěle trefená a patřičně dynamická a emocionální. I když se jedná vlastně téměř o ryze konverzační seriál, na plátně to divákovi obvykle ani nepřijde. V neposlední řadě skýtá nespočet zajímavých rozhovorů o důležitých věcech a různorodých filozofiích a pohledech na xy problematik. Mnoho z nich poplatné dané i dnešní době, protože některé životní hodnoty a rozhodnutí jsou stále stejná po stovky a tisíce let. Tak jako monarchie. První série si drží vysoký standart, bude radost sledovat ty další. ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Solidní depkařská záležitost. Nářez. Netflix se zase vytáhl. Že to bude dobré, jsem samozřejmě předpokládal, ale takovou pecku jsem opravdu nečekal (a nebýt Stranger Things, tak je to TOP z Netflixu za 2016). Claire Foy je jako Alžběta úžasná, Matt Smith dává zapomenout, že někdy hrál nějakého Doctora a John Lithgow jako Churchill... ten je na cenu. Nebo na všechny. Úchvatná atmosféra, neskutečně silný scénář bez jakýchkoliv děr, solidní zvraty na závěr každého dílu, sem tam nějaký ten konflikt... drama, u kterého není zbytečná ani jediná minuta, ani jediná vteřina (a které ostatně má úžasnou hudbu od Hanse Zimmera) a které nepůsobí ani trochu natahovaně a naopak po další epizodě (a po celé sérii) chcete okamžitě přídavek i když vás to pravděpodobně pokaždé naprosto emocionálně rozloží jako skutečně máloco (nic tak silného nejspíš neexistuje). Famózní v naprosto všech ohledech. Nesmírně se těším na druhou sérii. A na ty další taky. Je o čem vyprávět a Koruně věřím. 100%. ()

Reklama

Chrustyn 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Přiznávám se, že minulost, přítomnost i budoucnost britské královské rodiny, mě nezajímá, přesto jsem ale byl na Korunu zvědavý. Bohužel se ukázalo, že tato série opravdu nebude mým šálkem anglického čaje. Herecky bezchybné, výpravou a kostymi skvostné a vlastně i výborně napsané, ale nechávalo mě to chladným a zásadní okamžiky se vyskytly 5 minut před koncem každého dílu. Zkusím ještě 2. sérii, ale nevypadá to, že se seriálem strávím více času. ()

Kulda24 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem House of cards, akorát z minulého století. Bohužel jsem si dostatečně dopředu nezjistil, že to tak rozhodně nebude. Místo těžké politiky, jsem se dočkal rádoby pohádky o královně Alžbětě. Technická stránka seriálu je dobrá a je tu znát velká práce s výpravností. Bohužel po příběhové rovině je to tak nudné. Snad poprvé jsem měl u serálu problém dokoukat celou řadu. Ty hodinové díly mě ubíjeli. Pořád se to jen táhlo a jak říkám, tam se žádné techtle mechtle neděly prostě nic. Jsem zvyklý na dialogové seriály, ale potřebuji v těch rozhovorech cítit dynamiku a vášeň, ta tady tomu chyběla. Když nad tím zpětně přemýšlím, tak pocity vyhrají nad technickou stránkou a první série ode mě dostane 3,5*/5*. Druhou sérii rozkoukám až vyprchá trpkost z té první. 70% ()

Luicy 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

První série The Crown mě mile překvapila. Scénáristicky to nemělo chybu, děj byl zajímavý a já se od pozorování nemohla odtrhnout. Herecké obsazení v čele s překrásnou Claire Foy a charismatickým Mattem Smithem bylo rovněž super. Matt má bezesporu talent na postavy, u kterých si nejste jistí, zda jsou to zmrdi či vlastně dobré postavy. Nejvíc mě však zaujal John Lithgow, který vskutku bravurně ztvárnil Winstona Churchilla. Co dále musím pochválit je určitě hudba. Intro jsem snad ani jednou nepřeskočila a soundtracky jako např. Duck Shoot nemají chybu. Vskutku překrásné instrumentální skladby, ze kterých je cítit váha koruny. Podle mě seriál stojí za zhlédnutí, svou kvalitu si udržela i série druhá, svým způsobem i třetí (i když ani zde mi nebylo nové obsazení zcela pochuti, ale to je subjektivní), avšak poté už je znát klesající trend, což je trochu škoda, nicméně se to u seriálu s tolika řadami dalo očekávat. ()

Galerie (123)

Zajímavosti (1)

  • Letoun, na kterém se učí Filip (Matt Smith) létat, je De Havilland DH.82 Tiger Moth, který se v této verzi vyráběl pro účely výcviku. Moth se v různých verzích vyráběl v letech 1932-44. (Necrotongue)

Reklama

Reklama