Reklama

Reklama

Koruna - Série 5

(série)
Trailer 1
Velká Británie, 2022, 8 h 48 min (Minutáž: 48–58 min)

Tvůrci:

Peter Morgan

Scénář:

Peter Morgan

Hudba:

Martin Phipps

Hrají:

Imelda Staunton, Jonathan Pryce, Lesley Manville, Elizabeth Debicki, Dominic West, Khalid Abdalla, Emma Laird Craig, Claudia Harrison, Andrew Havill (více)
(další profese)

VOD (1)

Epizody(10)

Obsahy(1)

Diana s Charlesem rozpoutají mediální válku a veřejná debata o smyslu monarchie je v plném proudu. Vítejte v 90. letech, kdy Alžběta II. řešila svůj největší problém. (Netflix)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (59)

theSaint 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Poslední série hrozivý sešup dolů. Velmi špatně zvolený casting (až na Camillu, Andrewa a starýho Fayeda). Obzvlášť princ Filip se nepovedl- mimo ve všem. Královna také žádná výhra, ale člověk si na ní přece jen zvykne. West se sice v roli Charlese snaží a po herecké stránce je nejvýš mezi všemi- jeho mimika, reč těla, chůze.. nastudoval si to poctivě, ale prostě to není typ ušlápnutých mužů a fyzicky je od Charlese tak daleko jak jen může. Debicki se pro změnu Dianě podobá, ale přehrává a vystačí si s pouhým jedním výrazem ala Diana. Neskutečně nezáživné. Jakoby se 5. série stala spíše bulvární senzací. A tak se nejlepším dílem celé série stává, ironicky, díl o Dodiho otci, kompletně bez královské rodiny. ()

somnar 

všechny recenze uživatele

Je na tom hrozně vidět, jak ty scenáristické konstrukty s vložkami z ruské historie či britské rozvodovosti zněly skvěle na papíře, ve výsledku ale prostě vůbec nefungují, protože jsou moc ploché a očividné. Asi tomu vážně chybí disciplína urputné baronky Thatcherové, když to najednou musí většinu svých postav ztrapňovat a nechávat třeba Dianu dětinsky hlasovat pro konec monarchie v televizní show. Škoda. ()

Reklama

filmmovier 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Od doby, kdy se Koruna začala vysílat, jsem o ní při každé přiležitosti prohlašoval, že jde o nejlepší seriál současnosti. To už letos neplatí, ale jenom proto, že přišel Rod draka – bez něj by bez problémů obhájila i letos. Sledovat (a poslouchat) ji je totiž pořád skutečně mimořádný zážitek a veliká radost. Ten feeling jedinečného dobového dramatu se sice díky přesunu do devadesátek dost vytratil, také epizodičnost, kterou se vyznačovaly minulé série je už pryč, příběh je až na výjimky kontinuálnější, jinak se ale nezměnilo vůbec nic. Hudba a výprava jsou skvostné, série pořád působí značně komorně (i přes svou velkolepost) a přestože casting některých postav je méně oslnivý než v minulých letech, není to nic zásadního. Nakonec je dobře, že dostaneme i tu šestou sérii. Díky tomu nemusí pátá nikam pospíchat a celek tak může dál plynout stejně poklidným tempem, jako doposud. Letos sice bez větších depresivních situací a silných emocionálních zásahů, kterých minulé díly přinášely víc než dost, ale o nic méně působivěji. Prostě výborná práce, ačkoliv ta devítka je tentokrát (maličko) slabší. Více zde. ()

VanTom 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

V 90. letech neřešila královská rodina zřejmě (podle tvůrců) nic jiného důležitého, než Dianu a skandály v jejím manželství (dobře, ještě vyřazení královské jachty si zasloužilo pozornost daleko mimo moderní realitu usazené panovnice). Možná škoda této monotematičnosti, ovšem stejně dokáže 5. sezóna strhnout – jak standardně nejvyšší řemeslnou jakostí, tak opět dokonalým novým obsazením. Zejména Elizabeth Debicki je neskutečně přesná, její pohled zranitelné laně se mi už nicméně začínal zajídat – což ponejvíce souviselo s úhlem oběti, jakým ublíženou princeznu scénář vykresloval. Navzdory tomu nakonec lépe ze vztahového marasmu vyšel Charles, rozhodný, s vizí a potřebou korunu posunout do nové doby. ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Trošku jsem u páté řady nechápal ten hejt na údajnou bulvarizaci daných okolností, dle mého si Peter Morgan z pochopitelných důvodů musel vždycky vymýšlet a média se dle mého bouřila jen proto, že jsme se už posunuli do doby, která je nám přece jen bližší a lépe si ji pamatujeme. Jinak ale neztratila Koruna nic ze svého kouzla, nové obsazení mě opět po pár dílech pohltilo a já se nemohl dočkat závěrečné 6. série.. ()

Galerie (136)

Reklama

Reklama