Reklama

Reklama

Na sever Severozápadní linkou

  • USA North by Northwest (více)
Trailer
Thriller / Mysteriózní / Dobrodružný / Romantický
USA, 1959, 131 min

Scénář:

Ernest Lehman

Kamera:

Robert Burks

Hrají:

Cary Grant, Eva Marie Saint, James Mason, Jessie Royce Landis, Leo G. Carroll, Josephine Hutchinson, Philip Ober, Martin Landau, Adam Williams, Les Tremayne (více)
(další profese)

Americká kontrašpionáž si vymyslí neexistujícího agenta. Tajné služby si tohoto agenta ztotožní s reklamním odborníkem Rogerem Thornhillem (Cary Grant), který se tak jako volavka dostane do neproniknutelné hry agentů. Thornhill, pokoušející se celou věc objasnit, jen v poslední chvíli ujde jisté smrti při náletu letadla uprostřed pustiny, jehož iniciátorem byl nepřátelský agent Phillip Vandamm. Pouze krásná Eva (Eva Marie Saintová) mu nakonec podá pomocnou ruku, přestože ho zpočátku oklamala (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (567)

viperblade 

všechny recenze uživatele

Cary Grant je floutek, který následkem několika událostí bojuje o svůj život. Pak ale potká Eve a vše se ještě více zkomplikuje… Jedním slovem nádhera, dvěma slovy Alfred Hitchcock. Věděl jsem, že Alfred není jen režisérem hororů, ale že dokáže natočit takhle skvělý dobrodružný film, to jsem netušil. A najdete tam i (nemalou) špetku zábavy. Tento film bych doporučil každému, kdo chce začít s Hitchcockem, ale nechce horory. P. S. Mám toho nakoukáno poměrně dost, ale přesto v některých ohledech byl film přede mnou, takže i snímek starý přes 60 let vás může překvapit, to se vsaďte. ()

Gimp 

všechny recenze uživatele

Zdrcujici nastup, Grant perli, je ostry jako chilli, naprosto genialni dialogy. Bond HADR! Ve vlaku opet super nater, scena baleni - uzasna. Skutecne pekne prokreslene postavy. A co pak? Scena s letadlem, ouha, tenhle predchudce akcniho filmu je opravdu pouze jeho predchudce ale co, ten vybuch byl prece docela cool.. No a zaver? No comment. Profesor nedokaze nacpat do pistole jen dva slepe naboje, zavrenou branu nemuzeme projet, zaporaci nevlastni zadne strelne zbrane, jen lampicky a E.M. Saint (ktera je skutecne krasna, mozna i vic nez jeji jmenovkyne z Brna Silvia) nemuze utikat pred pronasledovateli protoze se ji zasekla vlecka v keri,,, + odporne komicka scena na skale.. To neslo!!! Presto budu verit Rob Royovi ze Hitchcock si ze me posledni ctvrthodinu delal prdelky a dam 4 a ne puvodne zamyslene 3 hvezdy... ()

Reklama

golfista 

všechny recenze uživatele

Opravdová klasika filmového napětí a geniální režie Alfreda Hitchcocka. Jak málo stačí k přehozemí výhybky běhu života ! Jednou si zavoláte číšníka a rázem začíná jedna z nejnapínavějších dobrodružných cest v historii filmu. A Cary Grant je opravdu neodolatelný - a to jsem normálně orientovaný chlap :) ()

POMO 

všechny recenze uživatele

Najamerickejšie, najfarebnejšie, najdlhšie, najdobrodružnejšie a vôbec po všetkých stránkach najveľkolepejšie spracovanie Hitchcockovej srdcovej látky krivo obvineného muža na úteku. Cary Grant je najsympatickejší herec svojej éry, Eva Marie Saint je krásna a krehká profesionálka, a všetko je to tak fantasticky nasnímané a zostrihané, až pradiem. Krásnej formálnej stránke dopomáha oscarom ovenčená výprava, zohrávajúca tu rovnakú rolu ako v Psychu alebo Vertigu - a to už je vzhľadom k žánru oddychového dobrodružstva čo povedať. Dokonalý film. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Alfreda jsem nikdy nějak nesledoval, ale tento film jsem měl v podvědomí prakticky odjakživa. Vynikající Gary Grant, jehož postava by se s trošku nadsázky mohla jmenovat James Bond. Krásná Eva Marie Saint, u které zaráží fakt, že nemá ve své filmografii více zářezů. Démonický Martin Landau a James Mason tvoří dvojici protihráčů. Ve své době musel být tohle dokonalý zážitek. Nejvíce mě bavily scény, ve kterých se toho zdánlivě zase tolik nedělo. ()

Galerie (130)

Zajímavosti (70)

  • Většinu filmu vidíme Rogera Thornhilla (Cary Grant) na levé straně plátna (obrazovky). (džanik)
  • Na studiové replice Mount Rushmore se natáčelo tak, aby žádný z prezidentských obličejů nemohl být spojován se zobrazením násilí. (džanik)

Související novinky

Nolan prozradil název nového filmu

Nolan prozradil název nového filmu

01.04.2019

Věčný tajnůstkář Christopher Nolan (Dunkirk, Memento) už pár měsíců dává dohromady svůj nový film. O tom se až dodnes nic moc nevědělo, do hlavní role byl obsazen John David Washington … (více)

Film Christophera Nolana našel hvězdu

Film Christophera Nolana našel hvězdu

20.03.2019

O novém filmu Christophera Nolana (Interstellar, Dunkirk) až doposud nebylo moc co psát. Některé zdroje snímek přirovnávaly duchem k Na sever severozápadní linkou a Počátku, tahle porovnání už ale… (více)

Projekt 100 / 2007

Projekt 100 / 2007

11.01.2007

Již 13. rokem se můžeme těšit laskavé péči organizátorů putovní filmové přehlídky Projektu 100, AČFK. Ti kažodorčně dbají o pravidelný přísun deseti mimořádně kvalitních filmů na stříbrná plátna po… (více)

Reklama

Reklama