Reklama

Reklama

Ingrid Bergmanová a Cary Grant v americkém špionážním filmu. Brzy po skončení druhé světové války je známý nacistický špion Huberman odsouzen americkým soudem. Jeho dcera Alicia se nemůže zbavit zklamání a pocitu viny z činnosti otce, o níž neměla vůbec tušení. S touhou na vše zapomenout se vrhá do víru života plného divokých večírků a alkoholu. Na jednom z nich se setkává s přitažlivým mužem, který jí není lhostejný. Později zjistí, že T. R. Devlin je americký agent. Alice chce vykoupit provinění svého otce a nabídne Devlinovi, že mu pomůže proniknout do centra německých špionů ukrývajících se v Brazílii. Proto se nakonec provdá za Alexandera Sebastiana, který žije v Rio de Janeiru, a získává díky němu přístup do tajné organizace...
Thriller režiséra Alfreda Hitchcocka zaujme působivým a vynalézavým zpracováním, skvělým scénářem a úžasným vedením kamery (Ted Tetzlaff). Vynikající jsou i herecké výkony Ingrid Bergmanové (Alicia), Caryho Granta (Devlin) a Clauda Rainse (Alexander Sebastian).
Film byl dříve uveden pod názvem Pověstný muž. Nepřesný překlad u nás před lety zavedli filmoví historici Jaroslav Brož a Myrtil Frída ve své knize 666 profilů zahraničních režisérů (A-Z). Ten byl pak postupně přejímán dalšími publicisty a historiky. Česká televize se rozhodla nyní snímek uvést pod názvem, který přesněji odpovídá ději příběhu. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (207)

PKD 

všechny recenze uživatele

Hodně slušný thriller. Kvalit Spellbound sice nedosahuje, ale i zde jest několik napínavých scén (zejména ve 2.pol.) jak guma od trenýrek.;-) Hl. duo je samoz. bezchybné a special quest star...Neviditelný (ten původní, samozřejmě!) či kpt. Louis Renalt z Casablanky, je svým výkonem zajímavý, jako vždy. Jen asi prvních 15min. nebo tak, je tak nějak...divně...divných nebo co.;-) ()

Falko 

všechny recenze uživatele

Zaujimave spojenie romantiky a spionazneho thrilleru, ktore ale pekne funguje. Druha polovica filmu nemala chybu hlavne vdaka stupajucemu napätiu.... 03.01.2009 ____ Cary Grant - (Devlin) +++ Ingrid Bergman - (Alicia Huberman) +++ Claude Rains - (Alexander Sebastian) +++ Louis Calhern - (Kapitán Paul Prescott) +++ Leopoldine Konstantine - (Anna Sebastian) +++ Produkcia: Alfred Hitchcock +++ Hudba: Roy Webb +++ ()

Reklama

GodComplex 

všechny recenze uživatele

Ale jo, vcelku kvalitni Hitch na pomezi 3* a 4*. Jeho priserne trademarky jako neustale hrani pred screenem (zejmena pri jizde v aute) se sice nezaprely, navic Ingrid Bergman fakt malo prehravala, nejake to relativne solidni napeti se ale nakonec dostavilo, diky spionaznimu undercover feelingu to bylo i docela zabavne a natocene to bylo jako vzdy zrucne. Sakra, tentokrat jsem ale zmeskal Cock cameo! 6/10 ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Škoda, že druhému poločasu, při kterém divák napětím ani nedutá, předchází první dějství, u kterého těžko neusnout. Chválím kameru a samozřejmě mistrně zvládnuté pasáže s napětím. Po přečtení Grantova životopisu se musím jen smát, že v tomhle filmu je první hvězdou (a ovšem, jako první v titulcích, o což se někdy vedly velké zákulisní bitvy), ale mnohem větší prostor a roli zaujímá Ingrid Berman. ()

liquido26 

všechny recenze uživatele

Žánru Film-noir moc nehovím (EDIT: spíše nehověl v době, kdy jsem viděl tento film). Taky tenhle film mě zezačátku nechával spíš chladným. Říkal jsem si, že to je prostě dobrý, ale ničím výjimečný thriller, kde se nic moc neděje, ale na druhou stranu se u něj člověk ani nenudí. No ale ten závěr mě zcela dostal. Nečekal bych, že někdo může tak dramaticky natočit chůzi ze schodů. To bylo fakt něco. Takže chůze ze schodů Pověstnému muži a pochybné ženě vynesla nakonec plné hodnocení. ()

Galerie (59)

Zajímavosti (25)

  • Režisér Alfred Hitchcock sa dostal na zoznam sledovaných osôb CIA po tom, čo vo filme využil ako jeden z hlavných elementov príbehu použitie uránu. (srbak)
  • Legendární polibek Cary Granta a Ingrid Bergmanové byl přerušovaný z toho důvodu, aby nepřekročil povolenou délku! (Kulmon)
  • Nejoblíbenější film dcery Alfreda Hitchcocka Pat a druhý nejoblíbenější film jeho manželky Almy. (ČSFD)

Reklama

Reklama