Reklama

Reklama

Nedokončený epos

(TV film)
  • Velká Británie Epic That Never Was, The
všechny plakáty

Obsahy(1)

Dokument britské televize BBC přibližuje historii Sternbergova nedokončeného projektu Já, Claudius, který měl natáčet v produkci Alexandra Kordy v roce 1937. "Kniha Roberta Gravese mě zaujala," uvádí Sternberg ve své autobiografii. "Mým záměrem nebylo jen ukázat život staré říše včetně arogance a rozkladu její civilizace, ale jejím prostřednictvím nastavit zrcadlo pochybným hodnotám naší současnosti a poodhalit kořeny chorobné ctižádosti. Představa, jak se nicotný člověk může stát bohem a zpět upadnout v bezvýznamnost, se mi zamlouvala." Film se stal díky neshodám mezi herci Sternbergovou noční můrou a jeho natáčení bylo později kvůli autohavárii herečky Merle Oberonové naštěstí ukončeno. Dokument Nedokončený epos uvádí vedle scén z natáčení rovněž zhruba tisíc metrů již realizovaného filmu, které se zachovaly v archivu Britského filmového institutu. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (3)

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Já, Claudius se mohl stát druhým vrcholem ve von Sternbergově zvukové filmografii, takto už nikdy nepřekročil svůj vrchol v Ženě a tatrmanovi a všechny jeho další filmy už jsou pouhým stínem jeho génia. Tento fascinující dokument opatrnou optikou hovoří ústy "pozůstalých" o situaci během natáčení. Opatrně z toho důvodu, že pro všechny uplynulé události byli ještě příliš živé a případná ostřejší kritika by nemusela prospět jejich další kariéře. A samozřejmě nejen pro Kordu by Claudius byl mezníkem zastiňujícím celou tu sérii filmů, kterou dodnes zastupuje jako nejúspěšnější projekt Šest žen Jindřicha VIII. (1933). Přeškoda té neukázněnosti, bohužel ne každý měl takovou disciplínu jako Marlene Dietrichová. Nyní ovšem musím prchnout k The Scarlet Pimpernel (1934), The Private Life of Don Juan (1934) a Rembrandtovi (1936). ()

Šandík 

všechny recenze uživatele

Velmi slušně natočený dokument. Samozřejmě, že toto více než čtyřicet let staré dokumentaristické dílko může i poněkud nudit, neboť jeho rytmus je ve srovnání se současnými, dynamicky točenými dokumenty vysloveně šnečí, ale zato je divák odměněn řadou dochovaných záběrů z nedokončeného velkofilmu "Já, Claudius". Bohužel nejsou víc rozebrány ony neshody v průběhu natáčení, takže se z dokumentu zdá, jako by bylo zastaveno jenom kvůli té nešťastné havárii, a přitom to v danou chvíli byla jenom ona příslovečná poslední kapka. ()

LeoH 

všechny recenze uživatele

Praotec všech filmů o filmu: rozvláčný, ale se spoustou materiálu k přemýšlení, třeba o té úžasné kontinuitě britské dramatické (čti divadelní, filmové i televizní) tvorby, která sahá nejspíš už někdy od předshakespearovských dob až k Monty Pythonům a dál – v realizovaných kouscích Claudia je krásně cítit obojí. Atmosféra zašlé slávy a opatrné přešlapování okolo důvodů pro zrušení projektu dělá z pouhého dokumentu o natáčení drama s vlastními postavami, konflikty a tajemstvím, kde se jen tak mezi řečí s nevídanou živostí přibližuje styl práce na někdejších blockbusterech. ****1/2 ()

Reklama

Reklama