Reklama

Reklama

Zemřít pro design

(festivalový název)
  • USA Death by Design (více)
Trailer

Obsahy(1)

Výroba notebooků, mobilů a elektroniky vůbec je toxická. Zaměstnanci kvůli agresivním chemikáliím umírají na nové druhy rakoviny, mají postižené děti. Výrobci to vědí. Maří soudní procesy a tutlají informace už 30 let. Jedovaté látky nelze zlikvidovat. Rozežírají nádrže, pronikají do vzduchu, cestují po planetě – a škodí všem. Snímek metodicky rozkrývá problém globálních rozměrů. A ukazuje, jak je dále stupňován nelidskými podmínkami v čínských výrobnách, technikami „likvidace" starých přístrojů či praktikami, jimiž firmy dál nutí zákazníky kupovat nové modely. Na druhou stranu, ve světě se najdou i kutilové razící šetrné cesty, jak s elektronikou zacházet, aby pro nás neměla fatální následky. (Jeden svět)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (10)

Marze 

všechny recenze uživatele

Viděl jsem na veřejném promítánín v centru Prahy. Obsah : V Číně pracuji za polat 1 procento ceny Iphonu 12 h denne, 7 dní v týdnu. Za mesic 1 den volna. Apple opatril mobily srouby, ktere lidi nemohou vyroubovat. Zrátili tim zivotnost na 18mesicu baterie, to je doba kdy vas premmluvi si koupit novy model. Cinan ocenen v Evropě za databazi 110tisíc lokalit s porusenim norem. Žlutá voda v Čínských řekách, lidi umírají na rakoviny. Hodne firem plati nizke pokuty nez zlepsit vyrobu. Korupce , při kontrole napouštění čistou vodou z kohoutku. Čínske zeny kleceli pred kamerou. Z 29 IT firem jen Aplle odmitla zverejnit dodavatele. Jsme v dobe dinosauru kdy pocitac ma trvanlivost 3-4 roky. Pocitac ma olovo, rtut kadmium a dalsi tezke kovy. Evropská firmička, ktera umozni vymenit si baterii , pamet , prodloutit zivotnost na 7-deset let. Zatím malý zájem. Část pocitace je ze dreva. Podle odhadu je dvacet procent cinske pudy kontaminovano tezkymi kovy. USA firma - letaji a meri jedovaté oblaky z Číny doputující za 4 dny- u silneho aerosolu nevznikaji v oblacich kapky a dest z toho jsou extremy, ze nekde je malo vody a jinde zas moc. Bude vic hurikanu povodni - rikame tomu "body zlomu". Nyní se výroba počítačů v Číny presouva do lokalit s mene vladnimi omezenimi. Ale pomoci nasi kupni sily muzeme pozadovat lepsi bezpecnost prace. Dříve ještě v 90.letech byla podobná situace v Evropě. Těhotné paní vyrábějící počítače neřekli, že pracuje s Olovem. Narodilo se jí dementní dítě o které se dvacet let stará. V Číně 14 dělníku jedné firmy na výrobu počítačů skočiloo ze střechy. 18 letá dívka přežila, ale je na vozíku. Tolik obsah dokumentu. Pro mě je hlavně otřesná netečnost lidí, že někde umírá v bolestech na rakovinu de fakto kvůli nim jako těm, kdo výrobek kupují velké množství lidí. A krutost korporátních manažerů, o kterách se říká, že jsou psychopaté. celkově poučný osvětový informační poutavě natočený dokument. ()

Zagros 

všechny recenze uživatele

Už hodně dlouho jsem po žádném snímku neměl tak hnusné pocity a myšlenky. To, že výroba všech elektronických spotřebičů je pro přírodu a planetu zátěž a že spoustu lidí zotročuje, jsem věděl. Ale že je to až v takové míře mě šokovalo. Sám se ptám, jak je možné v tak velkém měřítku vědomě (není možné, aby o tom kompetentní lidé nevěděli) poškozovat lidi a přírodu. Opravdu jsou ty největší a nejoceňovanější korporace v našem systému schopny svým zaměstnancům způsobovat beztrestně rakovinu, zatajovat sebevraždy, do řek vypouštět tuny odpadu a další odpad jen tak nechat v haldách ležet nebo jej jen zakopat pod zem? Jednoduše si řeknou, hlavně že vyděláváme ty miliardy? Ano. Pro náš konzumní svět a pro systém, který funguje jen na základě nadvýroby a kupovaní si věcí, které ve skutečnosti nepotřebujeme, je to nezbytné a musí to šlapat dál. Bohužel ti zodpovědní s tím nic neudělají, jednoduše protože nechtějí. Dokument navíc krásně ukazuje, jak se nám všechno vrátí. Nezáleží na tom, že odpad vysypeme v Číně, příroda nám ho prostřednictvím klimatu (moře, mraky) jednoduše pošle zpátky a pak to bohužel odneseme všichni. Smutné je i to, že počet hodnocení dokumentu je 165!, což je vzhledem k počtu prodávaných mobilů a pc směšné. Před každým takovým nákupem by měl být tento dokument povinný. Věřím, že prodeje by hodně klesly a na světe by bylo o něco lépe. ()

Reklama

Merlinousek 

všechny recenze uživatele

Velmi silný dokument, který popisuje jak moc není Hunger Games jen film, ale docela skutečná realita, dokonce bych řekl, že HG je ještě mírné proti skutečnosti našeho světa, kdy třetí svět žije dost bídně (ve svinstvech), abych já mohl ťupat tady do teho krámu (laptop). Ach jo. Reakce na Vitex: Každý musí začít sám u sebe. A oni se ostatní přidají možná pomalu a postupně, ale přidají. Stačí být silný ve svém postoji a umět ho dobře vysvětlit. ()

Tosinek 

všechny recenze uživatele

Z hlediska argumentace pro me naprosto nedostacujici. Pulka dokumentu neni podlozena daty, ale vypravenim nahodnych lidi. Jedno mesto, kde vedle sebe bydli lidi s rakovinou, jeden pracovnik, ktery pracuje 30 dni v mesici nebo jedna holka se sebevrazednymi sklony (z 1 milionu zamestancu) pro me neni dostatecna pricinna souvislost. Sdeleni "prestante kupovat elektroniku" je zmineno spise az na konci. Ten "upgradovatelny" notebook bych teda chtel videt, protoze to je trochu kontradikce. Ale chvalim iFixit za posilani sroubovaku a opravu nefunkcnich zarizeni. A v Cine je to teda pekny humus. ()

Evander 

všechny recenze uživatele

Z tohoto dokumentu mám značně rozporuplné pocity. Při hodnocení dokumentů tohoto typu většinou přimhouřím oko a hodnotím výše, protože jsem přesvědčený, že mají svůj smysl a do určité míry šíří tolik potřebnou osvětu. Zde hodnotím cca 60% a i zde si myslím, že přidávám. Dokument sám o sobě je značně nepřesvědčivý, argumentace pak vysloveně chabá, a to je obrovská škoda, protože zrovna prezentované téma je nesmírně závažné a bohužel jeho závažnost bude do budoucna dále strmě stoupat. Chtělo by to reparátek, ale tentokráte pořádně... ()

Galerie (4)

Zajímavosti (1)

Reklama

Reklama