Reklama

Reklama

Megastadiony

(TV film)
  • Francie Megastadium : Le tour de France
Francie, 2016, 75 min (Special Edition: 52 min)

Hrají:

Valérie Levy (vypravěč)

Obsahy(1)

Seznamte se s fotbalovými svatostánky, na kterých se odehrají zápasy mistrovství Evropy. Pohled do zákulisí nejmodernějších sportovních staveb současnosti. Nádherné snímky z ptačí perspektivy a atraktivní pohledy do zákulisí odhalují tajemství stadionů, které hostí tradiční turnaj nejlepších fotbalových reprezentací Evropy. Francouzští architekti a inženýři postavili nebo zrekonstruovali arény, jež jsou technickými skvosty současné architektury. Očekávaný sportovní svátek proběhne na stadionech nejnovějšího typu, pohodlných a bezpečných, schopných pojmout desítky tisíc diváků. My navštívíme Paříž a Marseille, Lyon a Lille, Bordeaux a Nice, tedy města, která se mohou chlubit megastadiony jednadvacátého století. (Česká televize)

(více)

Recenze (10)

Karlos8 

všechny recenze uživatele

Lépe už snad ani Francie nemůže být připravená na EURO 2016, alespoň co se týče svatostánků, které hráčům a fanouškům umožňují zažít skvělou atmosféru. Je vidět, že pokud je touha něco dokázat, tak jde všechno. Není pochyb o tom, že tyto investice do nových stadionů v řádech stovek milionů eur se budou Francii vracet ještě pěkných pár let. Smekám před architekty, projektanty a dalšími lidmi, kteří se jakkoliv podíleli na výstavbě těchto stadionů. Zatraceně dobrá práce! ()

bohemia_regent 

všechny recenze uživatele

Stavby jsou to nádherné, nejvíc mě dostaly ty v Lille a Bordeaux. Škoda že ČT odvysílala zkrácenou verzi dokumentu, kam se vešlo pouze sedm z deseti stadionů pro fotbalové EURO 2016. Nedostalo se na Saint-Étienne, Lens a Toulouse, přičemž hlavně první z nich je architektonicky mimořádně zajímavý. -------- V titulcích filmu uvedeno: režie Quentin Domart. ()

Reklama

otík 

všechny recenze uživatele

V tomto dokumentu sledujeme stavbu nebo renovaci nejznámějších stadionů ve Francii pro evropský šampionát ve fotbalu v roce 2016. Bohužel vzhledem k minutáži a jedinému dílu jsou všechny informace hrozně zhuštěné do krátkého projevu stavitele a vypravěče. Chtělo by to spíše seriál, kde by se jeden díl věnoval každému stadionu zvlášť. I proto jde tady o totální průměr, který má nabídnout rozhodně více informací než sám může zvládnout. Hudba: A- Music ()

GilEstel 

všechny recenze uživatele

Jelikož pracuji v oboru stavebnictví, nechtěl jsem si nechat ujít dokument o výstavbě francouzských fotbalových svatostánků pro MS2016. A jaký je můj dojem? Jde vesměs o vizuální prezentaci díla architektů. Boj o přízviska jako největší, multifunkční, ekologický. Ale pokud jde o technickou stránku, nedozvíme se prakticky nic. Např. Pohyblivá zatahovací střecha v Lille je sám o sobě obrovský fenomén. Kolejnice střechy je uložena na dva příhradové nosníky. Není ale řečeno jakou mají výšku, ani jak řešili napojení přídavného předpjatého lana při spodní přírubě. A takto je to se vším. Pak deset minut posloucháme, jak se kropí a seká trávník. U žádného stadionu nám ale neřeknou nic k založení. Je jistě rozdíl zakládat na pláži v Nice a v Paříži na říčních sedimentech nebo na skále. Holt co na stavbě není vidět, o tom se raději nemluví vůbec, ačkoli je to zásadní věc. Stačí jen v rychlosti prolistovat příslušnou odbornou publikaci a člověk má víc informací než z celého dokumentu. Svůj popularizující účel film asi splní dobře, ale to by měl potvrdit spíš někdo nezaujatej. No a přihlouplý název dokumentu mluví taky sám za sebe. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Som fanúšik futbalu a štadióny predstavujú môj najväčší architektonický fetiš. Ničím menším, ako extázou, tento film pre mňa byť nemôže. Navyše ako Slovák tu trochu pociťujem našu európsku malosť a veľkohubosť pri prezentovaní v podstate úplne obyčajného štadióna v Trnave je až zarážajúca. Mali by sme sa prebudiť a postaviť aj my niečo poriadne pre našich futbalistov. Nemusí to byť pre 50 tisíc divákov, ale ako vidíme v tomto dokumente, kapacita nie je pri fantázii žiadnou prekážkou. ()

Galerie (16)

Reklama

Reklama