Reklama

Reklama

Láznivý svět

(TV film)
Dokumentární / Krátkometrážní
Česko, 2016, 26 min

Obsahy(1)

Láznivý svět, na rozdíl od toho každodenního někdy spíš bláznivého, je světem pramenů, koupelí, zábalů, ale také společenského lesku a lehce pikantních aférek. Pohled do historie a současnosti Františkových Lázní očima zvídavého průvodce Jaromíra Hanzlíka přináší řadu zajímavostí nejen o léčebných procedurách těchto světoznámých lázní. Společně s Jaromírem Hanzlíkem se pokusíme nalézt genia loci Františkových Lázní. Možná to vystihl už v roce 1782 jejich zakladatel doktor Adler, který vedle léčivých pramenů vyzdvihl i moment, kdy „konečně, když se vzdálíme od domova, zůstaneme volní od nepříjemných úředních obchodů, od mrzutostí, od nepořádků přihodivších se v rodině a od ostatních starostí, stále se měnící nové předměty povzbuzují podivuhodným způsobem mysl, rozhovory s lidmi různých schopností, z různých zemí způsobují, že čas velmi příjemně plyne." A právě tohle je dodnes vedle pramenů a léčebných koupelí podstata lázní. (Česká televize)

(více)

Recenze (2)

PM1 

všechny recenze uživatele

Mám rád dokumenty ČT o krajině, městech, architektuře ČR. Naše republika je v podstatě strašně malá. Přesto je v ní tolik míst která člověk neviděl a nedokáže docenit. A lázně jsou jedním z nich, mimo jiné proto že dnes už se na odpočinek do lázní nejezdí tak jako dřív. Když se řekne lázně tak si já osobně představím první republiku, paničky v dlouhých šatech a promenády, ale že bych jel na týden do lázní to si představit nedokážu, na to jsem asi ještě moc mladý :). Takže já jsem rád za toto představení lázní. Nicméně bohužel tento dokument mohu srovnat s cyklem Národní klenoty. A v tom okamžiku už tento seriál tak dobře nevychází. Snad je to tím že je krátký a u některých věcí tím pádem povrchní, že nedokáže představit lázeňské město lépe, u architektonických památek leckdy jen tak prolétne kolem, právě na rozdíl od seriálu Národní klenoty, který s podobnou stopáží dokázal jít víc do hloubky a ukázat víc detailů a historie. A také z pana Hanzlíka by režisér nemusel křečovitě vyrábět lázeňského šviháka co se otočí za každou sukní, to myslím u dokumentu tohoto typu není třeba. Za mě tedy 3 hvězdičky a uvidíme u dalších dílů. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Jaromír Hanzlík je příjemný průvodce. Rušily mě herecké vložky, které vyprávění kouskovaly. Moc nového jsem se nedozvěděl. ()

Reklama

Galerie (3)

Reklama

Reklama