Reklama

Reklama

Okno do dvora

  • USA Rear Window (více)
Trailer 2

Fotograf J. B. Jeff Jeffries (James Stewart) je kvůli zlomené noze odkázán na kolečkové křeslo. Jeho společníkem se v dlouhých chvílích stane okno vedoucí přímo do dvora, odkud má Jeff výhled do bytů svých sousedů. Sledování osudů nájemníků z protějšího domu ho pohltí natolik, že začne podezřívat jednoho z nich z vraždy své manželky. Jeffries se spolu se svou elegantní přítelkyní (Grace Kelly) pustí do odhalování zapeklitě složitého řetězce událostí... Událostí vedoucích k senzačnímu a strhujícímu konci. (Magic Box)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (686)

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Mistr napětí tentokráte bez napětí:) Okno do dvora je výborným snímkem se skvěle budovanou atmosférou. Nejedná se o nijak dramaticky vršený příběh s šokujícím rozuzlením. Okno do dvora spíše než vzrůstající napětí a strach nabízí pohled na značné množství humorných vsuvek, dialogů a krásnou, noblesní Grace Kelly. Největší strach jsem měla v jedné ze závěrečných scén, kdy "dotyčný" vstoupil do potemnělého pokoje Jamese Stewarta a na okamžik tak vstoupila do hry pověstná Hitchcockova hra se stíny a tmou. Během sledování jsem se ani jednou nepodívala na hodiny, zdařile postupující děj bez slabého místa mi nedovolil upřít zraky jinam, zato jsem však často přemýšlela nad tím, kam se poděl Alfredův styl. Nejsem zklamána, jen to byl jiný Hitchcock. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Výhled z jednoho okna vystačí Alfredu Hitchcockovi k natočení vynikajícího krimi thrilleru, v němž není nouze ani o vedlejší trochu romantickou linii mezi fotografem Jeffem a jeho přítelkyní Kelly. Příběh má od samého začátku výbornou atmosféru, objevují se zde i úsměvné scény a zní příjemná hudba. V kombinaci se znamenitými herci jako je James Stewart či Grace Kelly pak můžeme z tohoto snímku mít opravdový zážitek. Atmosféra zde pomalu houstne, jak je to u Hitchcocka typické, a posledních několik minut je skutečný nervák. Pád z okna sice působil lacině, ovšem to omlouvá rok vzniku. Pro mě v tomto případě neexistuje jiné hodnocení než plné. ()

Reklama

Falko 

všechny recenze uživatele

Ocakaval som prilis vela od tohto filmu a to bola chyba, ale dalo sa to inak, ked film natocil slavny Hitchcock a film si dlhodobo a silno drzi poziciu na prednych miestach v rebricku TOP 250 na IMDb? Momentalne je na 20-tom mieste. Pamätam si, ze Spielbergove studio DreamWorks SKG, ktore natocilo DISTURBIU (2007) s takmer rovnakym nametom sa dostalo do problemov kvoli tomu, ze ukradli namet, ako sa to vyriesilo netusim, ale Disturbia sa mi pacila viac. A preco? Uznavam, ze na 50-te roky to musel byt velmi napinavy a skvely film, avsak prvu hodinu okrem obkecavaciek a nudne sledovanie susedov sa tam vlastne nic nestalo, len akesi upodozrievanie jedneho z nich. Az druha hodina filmu zacala byt konecne zaujimava, ako daleko sa hlavny hrdina s patranim podozriveho dostane a najviac napätia priniesla asi az posledna stvrthodina. A to ma byt vsetko? To naozaj musia byt chvalene filmy, len ked su tam zdlhave dialogy, alebo len preto, ze to natocil Hitchcock? Mozete ma ukamenovat, ale Disturbia alebo aj take OKNO ZO SPALNE (1987) zo Steveom Guttenbergom, kde bola vrazda sledovana tiez z okna, len mal iny scenar sa mi pacili proste viac a nic sa na tom nezmeni. Ale je to skoda, lebo na tento film som sa dlho tesil a PSYCHO (1960) sa mi velmi pacilo. Teraz som zvedavy na VERTIGO / ZAVRAT (1958). Okno do dvora ma 4 nominacie na Oscara vratane najlepsej rezie Alfreda Hitchcocka, avsak Oscara vtedy ziskal Elia Kazan za dramu V PRISTAVU / ON THE WATERFRONT (1954)... 28.01.2010 ______ James Stewart - (L.B. Jefferies) +++ Grace Kelly - (Lisa Carol Fremont) +++ Wendell Corey - (Detektiv Thomas J. Doyle) +++ Thelma Ritter - (Stella) +++ Raymond Burr - (Lars Thorwald) +++ Judith Evelyn - (Slečna Opustená) +++ Ross Bagdasarian - (Skladateľ) +++ Geordine Darcy - (Slečna Torzo) +++ Produkcia: Alfred Hitchcock +++ Hudba: Franz Waxman +++ ()

dO_od 

všechny recenze uživatele

// To jsem si zase jednou málem nervozitou uhryzal prsty!)) Grace Kelly byla opravdu nádherná a božská to žena, její něžné polibky musely pana Stewarta přivádět do extází a ještě dál. Ale hlavní tu byla ta baletka z okna naproti! A hned po ní ten chladnokrevnej řezník z bytu odvedle. Nebo ne? Třeba se to Jeffovi celé jen zdálo, 6 týdnů v kuse zírat z okna.. to s člověkem může nemile zamávat. No, nebudu spoilerovat - ať se každý sám přesvědčí, jak to vlastně bylo. Já musím zase jednou tleskat ale tentokrát už se nedivím, Hitchcock doteď nezklamal a já už nevěřím, že se to někdy změní. Rear Window - 100% ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Síce nie dokonalé, ale výborne nakrútené. Budovanie a gradáciu napätia a jemný čierny humor Hitchcock tradične doplnil skvelým castingom na čele s Jamesom Stewartom a krásnou Grace Kelly. Dlho je film až príliš pozvoľní a zadržiava Pandorinu skrinku s klaustrofobickým napätím (čo je azda najvážnejší zápor filmu), ale finále je famózne. ()

Galerie (132)

Zajímavosti (67)

  • Všechny byty v domě Larse Thorwalda (Raymond Burr) měly zavedenou elektřinu, tekoucí vodu a byly obyvatelné. To byl také důvod, proč tu Miss Torso (Georgine Darcy) během měsíčního natáčení pobývala a odpočívala, jako kdyby se jednalo o její skutečný byt. (džanik)
  • Téměř všechny záběry byly pořízeny z bytu L.B. 'Jeffa' Jefferiese (James Stewart). Hlavní postava se tak objevuje v každé scéně filmu. (Kulmon)

Související novinky

Amy Adams bude ženou v okně

Amy Adams bude ženou v okně

27.07.2018

Režisér Joe Wright (Pýcha a předsudek, Anna Karenina) si jako svůj další projekt vybral adaptaci knihy The Woman in the Window, která neskrývá svou inspiraci v hitchcockovském thrilleru Okno do dvora… (více)

Kánon filmu 2011

Kánon filmu 2011

13.02.2012

V sobotu 21. ledna byl ukončen výběr filmů Kánonu filmu za rok 2011 a přinesl opět zajímavé výsledky. Původní prosincový termín konání výběru byl z důvodů nečekaných a smutných předvánočních událostí… (více)

Reklama

Reklama