Reklama

Reklama

Letecký konstruktér Robert Cummings je svědkem nacistického atentátu na továrnu, ve které pracuje. Během výbuchu je zabit Robertův nejlepší přítel a on sám je obviněn ze sabotáže. Aby očistil své jméno, vydává se na neúprosný hon napříč celou zemí, který vyvrcholí v závěrečném souboji na vrcholku sochy Svobody. Hitchcockův první film pouze s americkým obsazením uhání dopředu závratnou rychlostí skrze atmosféru strachu, z níž jde mráz po zádech, a představuje tak hotové mistrovské dílo napětí. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (95)

MontyBrogan 

všechny recenze uživatele

Žiaľ som sa dočkal nepodarenej Hitchcockovky. Pre americkú propagandu, ktorá bije do očí, nie je ospravedlnenie, že Sabotér bol natočený počas druhej svetovej vojny, keďže v ostatných filmoch z tej doby som to tak nepociťoval. Zároveň je vtipné, že utečencovi v hlavnej úlohe takmer všetci cudzí ľudia pomáhajú, aj keď väčšinou nemajú odkiaľ vedieť, že je nevinný. S takou dávkou ľudskej prezieravosti by nemusela byť nielen vojna, ale ani vláda, čiže by tu nebolo čo propagovať. V opačnom prípade ešte horšie, pretože pomáhať utiecť vinnému, by bolo zlé alebo naivné. Teda nič viac ako šikovne natočená medvedia služba. ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Dobrej filmek. Je vidět, že když Hitch netočil nic přehnaně noirovýho nebo zbytečně dlouhýho, ale jasnej a srozumitelnej film z přímočarým dějem, tak se na to dalo koukat. Tenhle film je od začátku slušně protnutý paranoiou a pocitem neustálého ohrožení. V první půlce navíc jede i velmi slušným tempem pořád kupředu. V půlce druhé to sice místy občas trochu ustrne, ale intenzivní finále to vynahradí. Řadím tenhle film na třetí místo mezi filmy co jsem zatím viděl od Hitche hned za Ptáky a Provaz, takže rozhodně spokojenost.85% ()

Reklama

Radko 

všechny recenze uživatele

Príbeh cesty krivo obvineného robotníka, núteného neustále sa presúvať z miesta na miesto, unikajúc pred políciou a navyše preukazovať nevinu. Všetko začalo dobromyseľne - zodvihnutím vypadnutej veci z vrecka robotníka a jej následným odovzdaním. Na ceste spoznáva rôzne charaktery. Napínavosť sa nestráca, ani v záverečnej scéne na Soche slobody. Hitchcock z času na čas použil všeobecne známe miesta histórie, či kultúry danej krajiny ako kulisu dramatických scén. ()

Cival 

všechny recenze uživatele

Na Hitchcocka prachsprostě průměrná záležitost. Lákavá premise je záhy pohřbena neskutečně naivním, někdy až přímo absurdním scénářem (postava moudrého starce a jeho neteře, která se chová přesně v duchu těch nejhorších klišé - "láska" a proměna názorů je spíš úsměvná), v němž navíc docela trapně rezonují vlastenecké nálady během druhé světové války. A proč Barryho sakra nezastřelí už v prvních pěti minutách? Sabotér je jedna velká nelogičnost, kterou zachraňují jen Hitchcockovsky klasické návaly napětí. Ale stále pro mě zatím nejhorší Alfie - navíc s naprosto nezajímavou ústřední dvojicí. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Americká hrdost a pak dlouho nic. Film, který byl starý za pár let, ale ve své době měl všechny předpoklady být kasovním trhákem, protože byl snad víc než aktuální. Být představitelem padouchů, asi bych se bál na ulici. Americký západ byl super už za druhé světové. NY mě ale nebaví a finále v soše svobody je jaksi navíc. ()

Galerie (73)

Zajímavosti (30)

  • Hitchcock původně chtěl, aby hlavní ženskou roli hrála Margaret Sullavan nebo Barbara Stanwyck. (Kulmon)
  • Hitchcock chtěl nejprve, aby hlavního hrdinu hrál Cary Grant a darebáka Harry Carey. (Kulmon)
  • Záverečný súboj v pochodni Sochy slobody má symbolizovať boj tyranie proti demokracii. (Biopler)

Související novinky

Zemřel herec Norman Lloyd

Zemřel herec Norman Lloyd

12.05.2021

Z kalifornského Los Angeles přišla smutná zpráva. V úterý zemřel americký herec, režisér a producent Norman Lloyd. Bylo mu neuvěřitelných 106 let. Zprávu o úmrtí médiím potvrdil Lloydův dlouholetý… (více)

Reklama

Reklama