Reklama

Reklama

Záskok

(divadelní záznam)

Obsahy(1)

K mnoha smolným stránkám Cimrmanova života patřila i chudoba. V jeho divadelní kočující společnosti Lipany se projevila mimo jiné velkou fluktuací herců. Pokud šlo o odchod domluvený domluvený s dostatečným předstihem, dala se situace zvládnout. Došlo-li k němu s křikem a prásknutím dveřmi a často jen pár hodin před představením, prožil soubor i jeho principál horké chvíle. Takové zkušenosti stojí v pozadí hry Záskok. Milovníkům díla tohoto zneuznaného Čecha se dostává do rukou svědectví z této oblasti mistrova života, v níž se nejvíc naplnil jeho osud - z divadla. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (452)

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Moje asi nejoblíbenější Cimrmanovská hra. Miluji genialitu postavy Karla Infelda Prácheňského, se kterým bych rád hrál i zadarmo a dál, než "sem" se nepouštím, protože nejsem sebevrah! I když, "noooo, nemá talent!" K tomu skvělá postava šikovatele Vogeltanze ("Kde jsi, Vogeltanz!"), kterému se zapalila lýtka, i když Vlasta je vlastně Vlasta a další a další perly. Vynikající dílo z mozků pánů Svěráka a Smoljaka...kéž bych viděl na živo v hereckém složení, uvedeném v popisu filmu... ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Představení Záskoku je mimo jiné jeden z mých stěžejních argumentů, proč tvrdím, že Svěrák patří mezi nejlepší české herce, i když divadlo je samozřejmě něco jiného, tato hra byla výhradně jeho one-man-show a předvedl ji skvěle. Třebaže i samotný humor byl možná lehce jednostraně vystavěn na síle jeho postavy, bavil jsem se takřka královsky. Stále však necítím potřebu pro plné hodnocení, možná je to díky menším výhradám k přednášce a možná díky tomu, že na DVD to nikdy nebude tak opravdový zážitek jako v divadle (to spíš), každopádně doporučit Záskok bych se nezdráhal ani vteřinu. 8/10 ()

Reklama

C0r0ner 

všechny recenze uživatele

U Záskoku napíšu nejdřív samotné hodnocení a pak kompletní hodnocení všech Cimrmanů a budu sem odkazovat. Součást mojí rozšířené TOP 10. Viděl jsem ho mnohokrát a pořád celou dobu řvu smíchy, tečou mi slzy a bolí břicho. Neskutečná věc, která se povedla skupině kolem Smoljaka a Svěráka. Nejenom, že to je geniálně vymyšlené - hra o hře, ale především je každý charakter tak neuvěřitelně promyšlený a tak skvěle zahraný, až to bere dech. Tohle je pro mě divadlo, na které bych šel. Jak seminář, tak především hra samotná jsou absolutní klenot jakékoli české tvorby ve všech odvětvích, ke které se dá přirovnat tak možná Jágr, pivo a Škodovka...... Samotný nápad Járy Cimrmana je neskutečnou invencí několika běžných lidí, kteří dokázali stvořit kult Největšího Čecha, kterého zná snad každý. Nevím, jestli mají ostatní národy něco podobného, ale dost o tom pochybuji. A i kdyby, tak to rozhodně nebude dosahovat takových kvalit. Legenda, kterou zná každý a kterou musí mít každý rád. Neopakovatelný zážitek, který mě samotného dělá hrdým na to, kde žiju. Díky, pane Cimrmane, Váš život opravdu stál za to. 100% ()

kajas 

všechny recenze uživatele

Ač byl seminář zábavný, velmi mě potěšila jeho přijatelná délka (sotva 30 minut). Samotnou hru hodnotím jako nejlepší mezi všemi Cimrmany, které jsem měla možnost vidět. Brukner jako Vlastička je bezkonkurenční, stejně jako Svěrák v roli Prácheňského. A pointa? Kam se hrabe "Šestý smysl", to se nedá srovnat! :D ()

Blofeld 

všechny recenze uživatele

Moje nejoblíbenější hra od cimrmanovců, patrně díky tomu, že naše představení Pasti na myši podle Agathy Christie se díky záskoku při jedné z repríz na konci prvního aktu vykolejilo natolik, že mé pokusy o záchranu předčily i samotného Karáska. Posuďte sami: GILES DAVIS: A co se stalo s paní Stanningovou? SERŽANT TROTTER: /pauza/ Asi taky umřela. MAJOR METCALF: Tedy seržante, já se vám do toho nechci motat, ale není paní Stanningová náhodou ta, která včera zemřela v Culver street 24? SERŽANT TROTTER: /pauza/ Ano... ()

Galerie (7)

Zajímavosti (22)

  • Když se hra hrála poprvé v Českých Budějovicích, část hry, ve které Vavroch vzpomíná na Budějovice a nevěří, že by někdo mohl říct takový nesmysl jako „V Českých Budějovicích by chtěl žít každý,“ a divákům nepřipadala směšná.. Prý si diváci mysleli, že je to pro každé město proměnlivé. (Např. že v Prachaticích se řekne: „V Prachaticích by chtěl žít každý“). Až s výdejem hry na CD se tato věta stala populární i v Budějovicích. (mnaucz)
  • Autoři nejprve psali hru už zkaženou, ale pak napsali hru tak jak by vypadala nenarušená a pak ji "kazili". (Kulmon)
  • Karel Infled Prácheňský byl herec a skutečný předek Petra Bruknera. (Kulmon)

Reklama

Reklama