Reklama

Reklama

Zlá krev

(seriál)
  • USA Feud
Trailer 1
USA, (2017–2024), 13 h 25 min (Minutáž: 45–60 min)

Předloha:

Laurence Leamer (kniha)

Hrají:

Jessica Lange, Susan Sarandon, Judy Davis, Alfred Molina, Stanley Tucci, Sarah Paulson, Kathy Bates, Jackie Hoffman, Alison Wright, Catherine Zeta-Jones (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(2) / Epizody(16)

Obsahy(1)

Seriál vypráví o legendárním soupeření mezi herečkami Joan Crawford (Jessica Lange) a Bette Davis (Susan Sarandon) v průběhu natáčení jejich jediného společného filmu Co se vlastně stalo s Baby Jane? Svoji rivalitu přenášely do svých rolí a nepřestávala ani za kamerou. Úspěšný režisér Ryan Murphy v seriálu zachytil, jak se herečky vyrovnávaly se stárnutím a sexismem v Hollywoodu tehdejší doby a jak pro ně bylo čím dál těžší vycházet mezi sebou, i když na jejich spolupráci závisel úspěch v závěru jejich kariér. (Streeper)

(více)

Videa (5)

Trailer 1

Recenze (40)

Tom Riddle 

všechny recenze uživatele

Joan Crawford a Bette Davis bývaly bohyněmi stříbrného plátna, a dnes jsou jimi taktéž. Nikoli stále, ale znovu. Město snů totiž není vlídným místem pro ženy s povislými prsy a hlubokými vráskami ve tváři. Takové ženy můžou před kamerou vydělat těžké peníze jedině tehdy, pokud to pořádně vře za kamerou. A jestli to nevře samo od sebe, to by v tom byl čert, aby páni producenti něco nevymysleli. Bette and Joan je esencí Ryana Murphyho. Ať už se jedná o jeho okouzlení klasickým Hollywoodem, stárnoucími herečkami (Joan a Bette i fantastické Jessica a Susan) nebo o jeho cit pro lidské drama, utrpení a bolest, Feud přináší přesně to, co se dá od Murphyho očekávat. Po vzoru ACS je seriál přehledně uspořádaný a precizně vystavěný (pravděpodobně díky faktu, že se rovněž jedná o sled skutečných událostí), a i když to dělá se stylem sobě vlastním a občasnou typickou afektovaností plnou až skandálně komických chvil, jedná se o citlivě natočenou tragédii a především poctu dvěma velkým ženám, které si nepochybně zasloužily mnohem lepší zacházení, než jakého se jim dostalo za jejich života. ()

vyfuk 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Z nějakého důvodu to na mě udělalo skvělý dojem. Možná to bylo kvůli skvělým a autentickým výkonům herců. Zahrát role a navíc zahrát teatrálnější hraní ve stylu padesátých a šedesátých let je neuvěřitelné umění. Možná je to dokonalým intrem, které hudbou neuvěřitelně připomíná Hitchcockovy klasiky a je i skvěle animačně a barvitě podkreslena. Může to být i tím, že seriál je zasazen do pro mě skvělého prostředí a vypadá naprosto skvěle. Nenudí mě. Na rozdíl od jiných. Drží si drive a každý díl něco nabídne. To kouzlo Hollywoodu a sporu dvou hereček mě prostě vzal. Foxové nyní sázejí na seriály kde každá série se specializuje na problém v tématu seriálu a funguje to a zní to skvěle. Viz American Crime Story. A ono to zde funguje skvěle. "My mother always said don´t say anything bad about the dead. Only say good. Joan Crawford is dead. Good." ()

Reklama

zahadum 

všechny recenze uživatele

Excelentný grandiózny seriálový skvost o dvoch hereckých rivalkách ktoré medzi sebou viedli ostrý konkurenčný a ľudský spor. Človek nevie čo skôr chváliť, herecké výkony ? na jednotku ! úchvatná dobová výprava na ktorej sa nešetrilo ?  bravúrne ! atmosféra tej doby nedýchne na vás pretože ona tam skutočne je ! dialógy ktoré písal niekto kto chodil tisíc rokov po svete ? dialógy v tomto seriály sú priam labužnícka delikatesa ! ani si neviem predstaviť niečo lepšie čo by takto skvele fungovalo. Tento seriál je pre mňa úplným prekvapením a moja polievka na dušu. žiaľ musím sa držať zemi a dávam " len " 100% ()

Beckett51 

všechny recenze uživatele

Mnoho již bylo řečeno o hereckém umu jak Susan Sarandon (kterou jsem předtím nijak moc herecký nevnímal), tak Jessicy Lange (kterou zbožňuji a díky této roli ještě mnohem více). Nicméně kdo neviděl tenhle skvost, zřejmě přišel o jedny z nejlépe zahraných rolí, co se kdy v televizi objevily. Obě mistrovské dámy srovnatelně špendlí divákovy oči k obrazovce tak neskutečným způsobem, že jsem měl pocit, jakoby celá řada trvala tak 2 hodiny. Závěr pak neskutečnej emoční nátěr ve všech směrech. "What's your name, sweetheart?" -Sylvia. -Fuck off, Sylvia." ()

William_ 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jeden z nejlepších seriálů podle skutečných událostí a herecký koncert vzdávající hold staré éře Hollywoodu. Už dlouho jsem při sledování nějakého seriálu neviděl, že by se herečky doslova vžily do postav, které hrají. Avšak zde J. Lange a S. Sarandon předvedly naprosto FENOMENÁLNÍ kus práce, podpořený naprosto skvělým scénářem, kostýmy, i výpravou. Každou epizodu jsem si neuvěřitelně užíval vše, co se na obrazovce odehrávalo. Musím zde zmínit naprosto dokonalý český dabing v podání Elišky Balzarové a Taťjany Medvecké. Dalším pozitivem na tomto seriálu shledávám nenásilné zahrnutí témat jako jsou sexismus, ageismus nenásilnou formou. Herecké obsazení je kromě ústřední dvojice doplněno o Alfreda Molinu nebo dvojici dam, které září v Murphyho nejúspěšnějším projektu AHS - řeč je samozřejmě o Kathy Bates a Sarah Paulson. Podobně jako filmový Babylon nebo seriál Nabídka, i zde je mi téma historie Hollywoodu a tvorba jednotlivých filmů/seriálů z té doby velice blízké. Až se budete nudit a hledat skvělé zpracovaný a provedený dobový seriál o 2 skvělých herečkách, které si šly po krku, jednoznačně Vám doporučím Feud - Zlou Krev. Tento seriál je skrytý klenot, který jsem naštěstí našel. Jak píší kolegové v komentářové sekci - povinnost pro každého milovníka kinematografie, Hollywoodu, Jessicy Lange a Susan Sarandon. ()

Galerie (84)

Zajímavosti (12)

  • Seriál se snaží vyvolat dojem komplotu a podpásového jednání Joan Crawford jako náhradnice za vítězku. Ve skutečnosti tato pravidla schvaluje Akademie a sama Bette Davis věděla, že Joan oslovila Anne Bancroft a Geraldine Page a může za ně cenu převzít. V dřívějších dobách byl tento postup běžný, pokud se nominovaná hvězda nemohla zúčastnit udílení, např. Raquel Welch za Goldie Hawn v r. 1970, Martin Scorsese za Ellen Burstyn v r. 1975 nebo Angela Lansbury za Peggy Ashcroft v r. 1985. Jedinou spornou věcí tak zůstává, nakolik bylo rozhodnutí členů Akademie o vítězce ovlivněno lobováním Joan a Heddy Hopper. Také tvrzení seriálové Bette (Susan Sarandon) o tom, že si Joan (Jessica Lange) Oscara nechala, je mylné. Měsíc po oscarovém ceremoniálu osobně předala Joan Crawford cenu Anne Bancroft přímo na Broadwayi po představení divadelní hry „Matka Kuráž a její děti“, kvůli které chyběla na předávání. (kenny.h)
  • Režisér Ryan Murphy urobil rozhovor s Bette Davis len pár mesiacov predtým, než zomrela. Z dohotnutého 20 minútového sa stal štvorhodinový. Keď sa jej totiž spýtal na Joan Crawford, sa rozrozprávala o tom, ako veľmi svoju kolegyňu neznášala. Rozhovor ale zakončila slovami "Bola profesionálka a to obdivujem". (Steny94)

Reklama

Reklama