Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Nad městečkem se rozprostřela tmavá jarní noc. Svit měsíce ani hvězd se neodráží v dláždění ulic, setmělá okna domů připomínají slepá očka krtků, veškerý pohyb ustal, jen rybářské čluny se tiše houpají v zálivu. Všichni lidé z ukolébaného městečka spí.
Vydejte se na cestu ze slov britského básníka Dylana Thomase, do idylického velšského městečka Llareggub, kde průvodcem vám bude všehoznalý básník (Richard Burton), kde není legendárnější postavy, než slepého kapitána Kočky (Peter O'Toole) a milovanější ženy, než byla jeho Rosie Probert (Elizabeth Taylor). Vždyť, kraj svého dětství si nosíme v sobě celý život... (dopitak)

(více)

Recenze (2)

dopitak 

všechny recenze uživatele

Zřejmě skvělá to věc pro efsíčkaře a hluboké znalce velšsko-shakespearovského jazyka, ale pro tuzemce kráčejícího po Královské procházce ve šlépějích Jaroslava Vrchlického, úděsná záležitost. Libilo se mi: dokumentární záběry krásné přírody, ňadra cikánské věštkyně, stejné partie sedmnáctileté kozopasky (Susan Penhaligon) kreslící po sobě rtěnkou. Film, postavený ze slov, jež ani google translator nezná. Tohle prostě neumím ocenit, možná že knížka je dobrá (podle všeho existuje i český překlad), nicméně film tak, jak je natočený, je hrozně těžce stravitelný. ()

rivah 

všechny recenze uživatele

!!! FILM NENÍ URČEN PRO MAINSTREAMOVÉ DIVÁKY - HOLLYWOOD, BOLLYWOD ap...... JE TO ZCELA JINÝ WOOD, v němž by se dozajista ztratili!!! ...................................................................................................................................................................................................................................Experimentální, umělecky náročný film, bez tradiční zápletky, je s imaginací a nadšením natočen Andrew Sinclairem. Vychází ze stejnojmenné rozhlasové hry Dylana Thomase, která nikdy nebyla dokončena a byla publikována až po smrti básníka (1954) s podtitulem HRA PRO HLASY. Básníkova poslední velká báseň je nesena volným veršem. Vypráví o životě v malé velšské rybářské  vesnici Llareggub (lze číst obráceně jako Bugger-all, tj. NIC řečené vulgárně jako HOVNO), v rozpětí více než 24 hodin........... Rodilý Velšan Richard Burton, zde jako První hlas, prochází dějem jako návštěvník a komentuje skrze voice-over život ve vsi bohatým básnivým jazykem. Druhý hlas (Ryan Davies), také návštěvník, nabízí náhled do tajných myšlenek barvitých charakterů tohoto místa. Mnoho postav je poznamenáno nenaplněným touhami. Starý slepý námořní kapitán Cat (Peter O'Toole) je pronásledován hlasy utopených druhů své posádky. Sedí v okně a poslouchá kroky kolemjdoucích a poznává je podle zvuků chůze. V jeho úzkostech ho konejší vzpomínky na ztracenou lásku, jedinou milovanou ženu, rozkošnou prostitutku Rosie Probertovou ( E. Taylorová, tehdy manželka Burtona). Řídící učitel Mr. Pugh (Talfryn Thomas) sní o otrávení své protivné ženy (Vivien Merchant), když jí přináší čaj............. Druhý hlas prozrazuje, že učitelka Gossamer Benyon (Angharad Rees) a loďkař Sinbad (Michael Forrest) se milují, ale nikdy si to neodvážili říci. Promiskuitní Polly Garter (Ann Beach) zpívá celý den o ztracené lásce Little Willy Wee, večer a v noci leží s oběma návštěvníky. Miss Myfanwy Price (Glynis Johns) prodává sladkosti rozjíveným školákům a čeká na pravidelný dopis od nápadníka Mog Edwardse (Victor Spinetti. Ještě je tu dívka (Susan Penhaligon) pasoucí kozu, snící o lásce a obkreslující si bradavky rúží.......... Toto, z větší části jemný lyrický kousek, nabízí film jako úvod do díla Dylana Thomase. Je tu jeho vrtošivá nálada, jakou projevují vesničané, šťastné duše obývající toto mírumilovné místo. Tento fim, věrný předloze, nabízí roztomilý, často humorný obraz velšského života..........Nešťastnou náhodou film zapadl a nedostalo se mu takové pozornosti, jakou by si zasloužil..../volně podle textu Dennise Schwartze/. (90%) ()

Reklama

Reklama