Reklama

Reklama

V nemilosrdném světě politických stratégů je Elizabeth Sloaneová (Jessica Chastain) nejvyhledávanější a nejpůsobivější lobbistkou z celého Washingtonu. Elizabeth, která je proslulá jak svou mazaností, tak i skvělými výsledky, je vždy poháněna touhou zvítězit za každou cenu. Když se však postaví doposud nejsilnějšímu oponentovi své kariéry, zjistí, že vítězství může přijít příliš draho. (HBO Europe)

(více)

Videa (9)

Trailer 4

Recenze (289)

Tsuki 

všechny recenze uživatele

Zpočátku je s filmem těžké držet tempo, ale po chvíli se do toho divák dostane (a to i takový, kterému tématika lobbování a politiky není třeba moc blízká). A nakonec je to napínavá a trochu nepředvídatelná jízda, která má výborně vystavěný příběhový oblouk. Slečna Sloane je fascinující postavou balancující na hraně zákona, aby dosáhla nejen "vítězství", ale naplnila zároveň své přesvědčení. Jessica Chastain podává strhující výkon plný niterného napětí. Film zároveň předkládá spoustu zajímavých otázek, především ohledně etiky, ale dá se tam toho najít spoustu včetně zamyšlení nad tématem držení zbraní v USA. Zároveň se nám zde ukazuje velké téma lobbingu a můžeme si na tom uvědomit, že přestože má toto slovo negativní konotaci (lobbování je často spojováno také s korupcí), na samotném lobbingu vlastně není nic špatného. To, jestli je lobbování dobré nebo špatné, totiž určuje to, za co se lobbuje, úmysly lobbisty a také prostředky, které se k lobbování použijí. Všechno je to ve výsledku jen o nás lidech a o našich záměrech. Za mě tedy zajímavý námět s výborným provedením. Sama jsem ani nečekala, že mě tento film a jeho téma natolik osloví. ~(4,3)~ ()

mat.ilda 

všechny recenze uživatele

Obsahově dostiučiňující... pro toho, kdo ještě věří v pohnutky mocných jiné, než požitkové. Jinak nečekaně poutavě podaný raport o politických a marketingových manipulacích, byť mírně zašifrovaný kadencí dialogů na hranici srozumitelnosti tak, aby se divák nestačil zorientovat v zajetých praktikách typu: "Alexi, dej vědět dodavatelům demonstrantů" a jiných záludností určených k přetváření veřejného mínění, přesto vnímavým jedincům leccos našeptne. Samotná slečna Sloaneová se zde stává odrazem doby v níž žije a prostředí, ve kterém se pohybuje. Ke zvýšené koncentraci pozornosti se tak nutně přidává střídání pocitů obdivu, opovržení i lítosti a vnitřní tahanice o jejich převládnutí, neboť špičkové pracovní nasazení, umocněné snováním intrik, chorobnou touhou po vítězství a necitlivým využitím všech dostupných prostředků, nebývá slučitelné s normálním životem a výsledkem je bytost tak osamělá, že by se i džigolo ustrnul. Jako pozadí se už už nabízela jedna ze srdceryvných traumošek, kterými podobně nelítostní hrdinové procházejí v dětství, budiž scénáři ke slávě, že se tímto směrem neměl potřebu vyjádřit - to však neznamená, že by si občas nešikovně nevypomohl nějakou tou berličkou, mírně urážející divákův ostrovtip, což, alespoň mně, bohatě vykompenzovala strhující Jessica Chastain a zážitek mi víceméně nezkazilo ani finální novosvětské pozdvižení v soudní síni, ba dokonce ani fakt, že se v důsledku přijetí zákona vůbec nejednalo o výhru... ()

Reklama

nascendi 

všechny recenze uživatele

Tak tento film som si poriadne užil. Zaujímavý námet, dobre napísané dialógy a predovšetkým strhujúci výkon Jessicy Chastain mi poskytli neočakávaný divácky zážitok. Vôbec som pritom neriešil, či sa to takto nejako deje v lobistických kruhoch, či vôbec môže existovať lobistka s vlastnosťami geniálneho šachistu, ani o tom ako dlho sa scenárista trápil s jej záverečnou rečou. Bol som rád, že po nejakej dobe vidím film, ktorému môžem s pokojným svedomím dať štyri hviezdičky a zamýšľať sa akurát nad tým, prečo nie päť. O deň neskôr som si film pozrel opakovane. Všimol som si zaujímavý strih, výbornú kameru a hudbu a zvýšeniu hodnotenia už nič nestálo v ceste. ()

jhrasko 

všechny recenze uživatele

...ten film je brutálne únavný...a úmorný...prvá hodina štvrť takmer neupozerateľná...prostredie, charaktery, frekvencia slov...a v druhej polovici autori pripravia také zimomriavkové scény, ktoré so záverečným vyústením v spojení s hudbou Maxa Richtera proste nenechajú chladným ani toho najšialenejšieho workoholika / cynika či lobbistu...PS: prvá polovica tým pádom za 2, druhá za celých 6. PPS: milujem Gugu Mbatha-Raw! ()

Maq 

všechny recenze uživatele

Mám už docela plné zuby pohádek, které burana u obrazovky ujišťují, že on má patent na morálku, zatímco velké ryby - politici, právníci, burziáni, a další, v tomto případě lobbisté - jsou amorální vychcani. Z obchodního hlediska tu lež chápu, dobře znám, a za příslušný honorář jsem ochoten ji podpořit. Ale protože jsem na penzi a za peníze už pracovat nebudu a nechci, mohu se s vámi podělit o zkušenost jednoho takového vychcana coby právníka a obchodníka - totiž svou vlastní. Moje praxe mě nad veškerou pochybnost přesvědčila, že nejhorší zvěrstva se vždy vylíhnou v hlavách vrtáků, troubů, nýmandů, prostě amatérů. Členů té "morální" většiny. --- Je to proto, že nemají prakticky žádný morální trénink. Celý jejich život je určován faktory, nad kterými nemají kontrolu. Neřeší etické problémy, protože nemají možnost volby. Plují kam je to zanese, jak jde stádo. To je jejich "morálka". Jakmile začnou myslet, je to propadák, a typicky krutě amorální. --- Možnost volby je rezervována pro lidi silné, zodpovědné a samostatné. Jen tací mívají příležitost zvažovat etický rozměr svých činů. A volí, jak jinak, různě. Vrtáci vůbec nemají šanci to pochopit, neřkuli soudit. Ale co naděláme, filmy se dělají právě pro takové; je jich naprostá většina. --- Film hodnotím celkem příznivě, protože je to dobře udělaná zábava. Nic víc. Není to umělecké dílo, které by se snad nějak vyjadřovalo k etice. ()

Galerie (63)

Zajímavosti (7)

  • Jessica Chastain (Elizabeth Sloane) strávila v príprave na film mnoho času so skutočnými lobistami z D.C. (zajo91)
  • Značka piva, ktorú pije Elizabeth Sloane (Jessica Chastain) počas večere v čínskej reštaurácii, je Tsing Tao. (zajo91)

Reklama

Reklama