Reklama

Reklama

V nemilosrdném světě politických stratégů je Elizabeth Sloaneová (Jessica Chastain) nejvyhledávanější a nejpůsobivější lobbistkou z celého Washingtonu. Elizabeth, která je proslulá jak svou mazaností, tak i skvělými výsledky, je vždy poháněna touhou zvítězit za každou cenu. Když se však postaví doposud nejsilnějšímu oponentovi své kariéry, zjistí, že vítězství může přijít příliš draho. (HBO Europe)

(více)

Videa (9)

Trailer 5

Recenze (289)

Viktooorka 

všechny recenze uživatele

Jsou povolání, které bych nikdy nemohla dělat. A lobbing je jedno z nich. Všichni lobbisté by měli při svých aktivitách dodržovat určité etické zásady, pokud se to děje, nemám s tím problém, ale… Miss Sloane je přesně ten prototyp lobbisty, který jde přes mrtvoly a své zakázky si vybírá podle přesvědčení, jestli ho zvládne vyhrát, ne podle morálních zásad. Jessica hrála skvělou mrchu, s kterou bych nechtěla být v jedné místnosti, na tož ji mít za šéfovou. Celkové téma lobbingu za ne/zpřísnění držení zbraní v USA je téma, na který má každý svůj názor, všech se nás dotýká a mě docela zajímá. Miss Sloane je svižné drama, které Vás nestihne nudit, vyvolá plno rozporuplných pocitů, pravděpodobně i šokuje. „Příjemná“ záležitost. ()

Maq 

všechny recenze uživatele

Mám už docela plné zuby pohádek, které burana u obrazovky ujišťují, že on má patent na morálku, zatímco velké ryby - politici, právníci, burziáni, a další, v tomto případě lobbisté - jsou amorální vychcani. Z obchodního hlediska tu lež chápu, dobře znám, a za příslušný honorář jsem ochoten ji podpořit. Ale protože jsem na penzi a za peníze už pracovat nebudu a nechci, mohu se s vámi podělit o zkušenost jednoho takového vychcana coby právníka a obchodníka - totiž svou vlastní. Moje praxe mě nad veškerou pochybnost přesvědčila, že nejhorší zvěrstva se vždy vylíhnou v hlavách vrtáků, troubů, nýmandů, prostě amatérů. Členů té "morální" většiny. --- Je to proto, že nemají prakticky žádný morální trénink. Celý jejich život je určován faktory, nad kterými nemají kontrolu. Neřeší etické problémy, protože nemají možnost volby. Plují kam je to zanese, jak jde stádo. To je jejich "morálka". Jakmile začnou myslet, je to propadák, a typicky krutě amorální. --- Možnost volby je rezervována pro lidi silné, zodpovědné a samostatné. Jen tací mívají příležitost zvažovat etický rozměr svých činů. A volí, jak jinak, různě. Vrtáci vůbec nemají šanci to pochopit, neřkuli soudit. Ale co naděláme, filmy se dělají právě pro takové; je jich naprostá většina. --- Film hodnotím celkem příznivě, protože je to dobře udělaná zábava. Nic víc. Není to umělecké dílo, které by se snad nějak vyjadřovalo k etice. ()

Reklama

Tsuki 

všechny recenze uživatele

Zpočátku je s filmem těžké držet tempo, ale po chvíli se do toho divák dostane (a to i takový, kterému tématika lobbování a politiky není třeba moc blízká). A nakonec je to napínavá a trochu nepředvídatelná jízda, která má výborně vystavěný příběhový oblouk. Slečna Sloane je fascinující postavou balancující na hraně zákona, aby dosáhla nejen "vítězství", ale naplnila zároveň své přesvědčení. Jessica Chastain podává strhující výkon plný niterného napětí. Film zároveň předkládá spoustu zajímavých otázek, především ohledně etiky, ale dá se tam toho najít spoustu včetně zamyšlení nad tématem držení zbraní v USA. Zároveň se nám zde ukazuje velké téma lobbingu a můžeme si na tom uvědomit, že přestože má toto slovo negativní konotaci (lobbování je často spojováno také s korupcí), na samotném lobbingu vlastně není nic špatného. To, jestli je lobbování dobré nebo špatné, totiž určuje to, za co se lobbuje, úmysly lobbisty a také prostředky, které se k lobbování použijí. Všechno je to ve výsledku jen o nás lidech a o našich záměrech. Za mě tedy zajímavý námět s výborným provedením. Sama jsem ani nečekala, že mě tento film a jeho téma natolik osloví. ~(4,3)~ ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Je debutující Jonathan Perera pseudonymem Aarona Sorkina či není? Toť otázka. Spíše však není, jelikož tak do morku kostí ryze sorkinovský scénář by přes veškerou snahu nevyplodil ani Sorkin sám. Kulometné deklamující dialogy, neustálý frenetický pohyb, samá kvádra a kostýmky, prosklené kanceláře, postavy slouží čistě jako nositelé světonázorů/postojů, herci z Newsroomu, zákulisí a politikaření s vysokou politikou úzce propojené profese (v tomto případě lobbingu) a tak dále. Ano, jde o názorově neskrývaně angažovaný snímek (ve stylu Životu Davida Galea a jeho postoji vůči trestu smrti), ale to není na překážku vůbec ničemu. Je to totiž podchycené sofistikovaně i s citem. Navíc v jádru jde o sakra zdařilou heistovku, která dodržuje veškerá pravidla žánru. A to i bez loupeže jako takové. Zkušenější divák nepochybně finální tah prokoukne hned zpočátku (což mu nijak neubírá na působivém podání), ale na škodu tu není vůbec ničemu, protože to oplývá natolik nekompromisním tahem na branku, gradací (nemalý podíl na tom má, jak jinak, Max Richter), chladným vizuálem a hereckými výkony, že si to lze vychutnat na více úrovních než pouze jako "levičácký lobbing za zpřísnění pravidel pro nákup zbraní a čistší politiku". ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Jessica Chastain na svou životní roli čekala docela dlouho, ale sakra stálo to za to. Filmu naprosto dominovala a bezprostředně po závěrečných titulcích jsem přesvědčen, že by ho utáhla úplně sama, aniž by jí Strong a spol. přihrávali. Atraktivní je i námět sám, protože o regulaci zbraní se ve Státech mluví už nějaký ten pátek a zákulisí lobbistických bojů podává Madden zábavně, poutavě a hlavně přehledně. V závěru pak přišel nejen vynikající monolog v podání hlavní hrdinky, ale zároveň nečekaný zvrat, který postavil dosavadní děj na hlavu přičemž do toho všeho parádně zapadal. 100% ()

Galerie (63)

Zajímavosti (7)

  • Jessica Chastain (Elizabeth Sloane) strávila v príprave na film mnoho času so skutočnými lobistami z D.C. (zajo91)

Reklama

Reklama