Reklama

Reklama

John Forsythe hraje amerického agenta, který si pro špionážní operaci na Kubě najme francouzského spolupracovníka jménem Devereaux (Frederick Stafford). Právě na Kubě se měly údajně objevit ruské rakety a také špión NATO s krycím jménem Topaz. V Havaně se Devereauvovo pátrání stává nebezpečným a zanechává za sebou otřesy ve vládě, vraždu, zradu i sebevraždu. Po skončení své mise se Devereaux vrací zpět do Francie a chystá se odhalit totožnost dvojitého agenta. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (73)

kinej 

všechny recenze uživatele

Zde úplně nerozumím slabšímu hodnocení. Podle mě je Topaz vynikající špionážní thriller pojednávající o zajímavých událostech kolem kubánské krize. Hitchcock se tentokráte držel při zemi, že film jako jeden z jeho tvroby považovat za téměř autentický. Co se týče provedení filmu, tak to považuji za vysoce kvalitní. Za vyikající například považuji realistickou špionážní pasáž z New Yorského hotelu, či napínavé scény z Kuby. Místo honiček zde převládá řešení problémů diplomatickou cestou či intrikami (viz. závěr). Vzhledem k tématice asi film ani nemohl mít ambice oslovit tolik lidí jako klasické kriminálky, ale slovo slabší mi k Topazu tedy nesedí. ()

jojinecko 

všechny recenze uživatele

Topaz má ďaleko od sofistikovaného špionážneho trileru, má bližšie k nenáročnej "zábave". Slabina nie je v scenári, ani hercoch, ani tá politická nekorektnosť mi nevadí... slabina je v réžii. Budem trochu "kydať" na môjho obľúbenca Hitcha, ale nemôžem si pomôcť, práve jeho réžia mi príde nedotiahnutá, povrchná..Tie miesta, kde mohol pritlačiť na pílu a vytvoriť dusnú atmosféru ostávajú nevyužité. Ale aby bolo jasno, nejedná sa vonkoncom o prúser, skôr o nevyužitý potenciál... a toho je škoda! ()

Reklama

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Někdo mě postřelil, ale jenom trochu." A mě se někdo pokusil zaujmout, pobavit a napnout, ale taky jenom trochu. Tak úplně to Hitchovi nevyšlo, protože zaujmulo mě to skutečně jenom trochu, pobavilo o kousek víc, ale to napětí se nějak nedostavilo. Spíš jsem začal věřit ideám kubánské revoluce, volit Fidela a vítat ruské rakety s dozimetrem v ruce. A to patrně nebyl účel vzniku tohoto snímku. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Topaz není úplně špatný, ale ani úplně dobrý film. Je to zvláštní film. Vlastně taková poctivá špionážní podívaná, na které je znát, že vznikla podle románu, a tak se to v ní hemží takovým množstvím postav, že se hlavní hrdina několikrát na dlouhou dobu z filmu úplně vytratí a ani vám to nepřijde divné. Nejhorší ale je, že film vůbec nemá žádné pořádné finále, vyvrcholení, nic. Hitchcockova režie to však zachraňuje a díky tomu, jak natočil všechny ty scény, ve kterých se mluví málo nebo vůbec, díky jeho nápaditým záběrům, mrazivému výjevu z mučírny a díky hudbě Maurice Jarreho se to dá sledovat celkem dobře. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Špionážna dráma, ktorá nezdvíhne príliš z kresla. Miestami má nudné pasáže, za čo môže aj dlhšia stopáž. Najzaujímavejšia je asi časť z Kuby, kedy sa hl. hrdina snaží ziskať a previesť z krajiny špionážny materiál. Jedno z posledných Hitchcockových diel pôsobí staršie, než v skutočnosti je. Pritom sa vôbec nejadná o zlý námet. Len to spracovanie je také ležérnejšie, bez zvratov či výraznejších momentov. ()

Galerie (101)

Zajímavosti (9)

  • Původní scénář napsal Leon Uris, ale Hitchcock se na poslední chvíli rozhodl jeho verzi nenatočit, a tak zavolal Samuela A. Taylora (scénář k Vertigo), aby scénář od začátku přepsal. Některé scény tak byly napsány jen pár hodin předtím, než byly natočeny. (ČSFD)
  • Film vychází ze stejnojmenného románu Leona Urise a Juanita de Cordoba byla skutečně žijící postavou. [Zdroj: Vždyť je to jen film] (Pavlínka9)
  • Hitchcock se ve filmu ukáže na letišti, kde vstane z invalidního vozíku. (Němi)

Reklama

Reklama