Reklama

Reklama

Takoví normální vozíčkáři

  • Maďarsko Tiszta szívvel (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Dvacetiletý vozíčkář Zoli se spolu se svým tělesně postiženým kamarádem spojí s bývalým hasičem, který je také upoutaný na invalidní vozík, a dají se do služeb mafie, coby gang nájemných vrahů. Jak už to však v životě bývá, skutečnost je o něco prozaičtější... Maďarský režisér Attila Till v této originální, akcí nabité komedii obratně prolíná realitu s fantazií a přináší nenásilným způsobem vhled do životů hrdinů, žijících na okraji společnosti a toužících po věcech, jež jsou pro lidi bez postižení samozřejmostí. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Videa (6)

Trailer 1

Recenze (56)

Anderton 

všechny recenze uživatele

Maďarská wannabe ritchievka ostáva niečo dlžná svojim predobrazom. Nápad je výborný, avšak napriek tomu film nemá obzvlášť zaujímavé postavy, scenár je plný logických dier a nepôsobí príliš konzistentne. Výsledkom potom je, že aj oná niečo vyše hodinka a pol sa mierne vlečie. Každopádne sme sa dozvedeli dôležitú informáciu a zároveň varovanie, že Maďari by sa nemali miešať do rozhovorov o srbskom futbale. Toto posolstvo platí v globálnom merítku. ()

progression 

všechny recenze uživatele

Nejenom Belgičani dokážou natočit originální film s vozíčkářskou tématikou (Hasta La Vista), vytáhli se i Maďaři, kteří to pojali zase trošku jinak - důmyslný mix dramatu, absurdní komedie, gangsterské střílečky i "rozpitvávání" traumat z dětství i těch současných. Perfektně vybrané typy ústřední trojice (obzvláště ten voňavkový šikulka neměl chybu) i toho "psího" gaunera a originálně a důstojně vypointovaný závěr. Jen se "trošku obávám" toho, jestli odteďka nebudu chtít vozíčkářům nakukovat do igelitek :-) ()

Reklama

Big Bear 

všechny recenze uživatele

,,Provaz je příjemnější! '' ------ Takoví normální vozíčkáři jsou spíše dramatem než komedií a pokud tak černou jak pohřební prapor. Hned od první minuty jsem si říkal, že ti Maďaří jsou šílenci když natočili takovýto film. Film klouzající hned od prvopočátku na hraně absurdna, ale naprosto uvěřitelným způsobem. Film u jehož 103 minut si divák nutně uvědomí jakou má kliku, když jej nic nebolí. Jakou má naprostou kliku, že naprosto běžné překážky jako je schod či pouhý kopeček vůbec nevnímá, protože nemusí. Pro tělesně postižené je však často jeden obyčejný schod nepřekonatelnou překážkou srovnatelnou nám třeba se závorou a kopeček je pak přímo Evrestem... Jste-li upoutáni na invalidní vozík, vnímáte svět zkrátka jinak a moc dobře víte co vše vám komplikuje pohyb a tudíž život. Udělat tedy z těchto lidí partu gangsterů se mi zdálo skutečně extrémní. Přiblblá ultrakorektnost dnešního světa už i na mne zřejmě lehce vztáhla pracky. Jenže film je natočen tak jinak a tak přirozeně, že za chvilku tu imobilitu úplně přestanete vnímat a uvědomíte si ji jen ve vyhrocených situacích. Ačkolv mi trio ,,gangsterů'' přišlo velmi sympatické, nějak mi něco říkalo, že film bude mít zajímavý zvrat. A měl. A za to dávám tu pátou hvězdu. Moc se mi líbily herecké výkony hlavní trojky a skvěle vybranej byl i srbský mafián z jehož bezcitnosti a prázdných očí šla opravdická hrůza. Skvělý byl i český dabing, krom pana Zahálky exceloval i Cina. Tohle je zkrátka gangsterka fakt točená jinak a čím dál víc nad ní přemýšlím, tím více se mi to líbilo. Dávám tedy za 5 stříknutí voňavky Old Spice (co kdyby šla kolem nějaká kočka). .-) * * * * * ()

Jhershaw 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem to lepší. Černohumornější, bizarnější. Takhle se střídaji momenty absurdního humoru, dramatu a mladického odboje proti rodičím, a spolu to úplně nedrží, tím spíš když je délka zbytečně naředěna na 105 minut. Nicméně - je super, že na východě něco takového vzniká, a je škoda, že něco podobného nenatočí u nás. 70 % ()

dubinak 

všechny recenze uživatele

Tohle je opravdu trošku jiná komedie, než byste čekali. Už jen ta realita, že v hlavní roli je opravdu postižený herec je něčím velmi inovativní a ten nápad se nemusí líbit každému, ale mě osobně potěšil. Příběh, zápletka a závěr není bůhvíjaký zázrak, ale zpracování i černý humor mě neurazil, naopak. Vtip fungoval často a přistihla jsem se několikrát i ve smíchu. Maďaři mají své komedie něčím hodně charakteristické a když si vzpomenu na Revizory, říkám si, že v nich nejsou vůbec špatní. Čtyři slabší. ()

Galerie (84)

Zajímavosti (1)

  • Režiséra k natočení snímku inspirovala osobní zkušenost z dobrovolnické práce s postiženými. (Zdroj: MFF KV)

Související novinky

Nelítejte za filmem, zůstaňte v Praze!

Nelítejte za filmem, zůstaňte v Praze!

23.10.2016

3 kinosály, 4 země, 5 workshopů, 5 dní, 18 hostů, 40 filmů. MFF 3Kino – Praha 2016 proběhne ve dnech 2. až 6. listopadu ve dvou sálech kina Atlas, ale nově i v kině Evald. Festival se i letos… (více)

51. MFF Karlovy Vary

51. MFF Karlovy Vary

09.07.2016

51. ročník Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech před chvílí vyhlásil vítěze cen. A tak nezbývá než se ohlednout za již proběhnutým festivalem, který navštívilo přes 13 tisíc… (více)

Reklama

Reklama