Reklama

Reklama

Příbuzní

(festivalový název)
  • Německo Familienbande (více)
Trailer
Německo / Lotyšsko / Estonsko / Ukrajina, 2016, 112 min

VOD (1)

Obsahy(1)

​„Narodil jsem se roku 1963 v ukrajinském Lvově, kde jsem také vyrůstal. Kvůli studiím jsem se ale ještě za sovětské éry přestěhoval do Moskvy. Moje kariéra filmového režiséra právě začínala, když se Sovětský svaz rozpadl. Ruským občanem jsem se tak stal prostě proto, že jsem tehdy žil v Moskvě," říká o svém původu proslulý dokumentarista Vitalij Manskij. O několik desítek let později jsou před dramatické následky jiných turbulentních změn postaveni i jeho blízcí, znenadání se ocitající na opačných stranách ukrajinských barikád. Vydává se proto po stopách majdanské revoluce, otištěných do stále horké půdy své rodné země. Rozvětvená rodina se stává nástrojem přesné a hluboké analýzy názorově rozklíženého regionu a ukazuje, že médii prezentovaná dichotomie na západ a východ země má žalostné nedostatky, přehlížejíc skutečné postoje Ukrajinců, ať už jde o obyvatele žijící u hranic s Polskem, v přímořské Oděse, či krymském Sevastopolu. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (4)

billyador 

všechny recenze uživatele

51. IFFKV Pomerne vyvazeny obrazek toho, co se posledni roky delo a deje na Ukrajine skrze zmapovani zivotu a nazoru vlastni rodiny... povinnost pro vsechny, kteri v tom maji bordel, ne ze by to necemu pomohlo, protoze bordel v tom evidentne maji i samotni ukrajinci, ale budete muset uznat, ze to neni jen o tom, ze Putin je kurva (ackoli vazne je) ()

Baldrick 

všechny recenze uživatele

Bohužel, co se po celou dobu tváří jako nezaujatý (vícehlasý) pohled na dění na Ukrajině prostřednictvím komentářů různorodých rodinných příslušníků, se ve zpětném pohledu ukazuje jako podprahová demagogie. Při návštěvě dědečka na Donbasu se ocitneme na rozdávání medailí za zásluhy jakési jednotky separatistů a je nám ostentativně naservírovaná vlajka se Stalinem. Ačkoliv ani dědula, ani nikdo z rodiny s nimi nemá přímo nic společného. Ale při žádné návštěvě Lvova, Oděsy nebo Kyjeva nezahlédneme ani cíp praporu či škorni "hrdinného" bojovníka Azovského praporu či stoupence Pravého sektoru (nota bene v akci). A samozřejmě banderovce nikdo z nich nezná, to je nějaká pomluva z vesmíru asi, respektive když už, tak ne všichni byli špatní, že... No, a když po projekci v debatě režisér prohlásí, že nerozumí pojmu "příměří" (buď je válka, nebo mír), pak již těžko něco dodat. Hlavně že si pak zanotovali s přítomným kyjevským pisálkem (nebo co to bylo), že je snad už všem jasné, kdo je tady ten novodobej nacistickej bubák, brrr (pro méně chápající, prolistujte si kterékoliv ukrajinské noviny, jsou toho neustále plné, ale propagandu dělá zásadně jen Rus, to je snad všem jasné). ()

Lischai 

všechny recenze uživatele

Tříšť momentek ze života různých příbuzných. Někdy víc k věci (mladý kluk hraje počítačové hry a ví, že bude muset rukovat a celá rodina to řeší) někdy míň (pár se hádá, jaká jsou slova hymny), ale celkově ne moc soudržných. Film otevře tisíc potenciálně zajímavých věcí, ale v žádné nejde do hloubky a pořádně ji nevykreslí. Jako juknutí do soukromí ukrajinských a ruských rodin v pohodě, ale o hlubším pozadí názorů na tu krizi jsem se nedozvěděl nic. ()

Galerie (13)

Reklama

Reklama