Reklama

Reklama

Epizody(6)

Když Nathan Appleby, jeden z prvních psychologů, zdědí sídlo Shepzoy v jednom krásném, ale izolovaném údolí v hrabství Somerset, rozhodne se pro nový život svůj i své milované ženy Charlotte. Ale idylu brzy naruší podivné a znepokojující okolnosti, jež se nevysvětlitelně objevují v blízkosti stále více se trápícího Nathana. Je pronásledován, a proč a kým? Odpovědi otřesou jakoukoliv vírou tohoto muže a ohrozí vše a všechny, které kdy miloval. (Viasat)

(více)

Recenze (9)

helraiser 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Výborný mysteriózní seriál, ve kterém se prolínají dvě časové roviny. Mystery atmosféra je výborná, opravdu povedené herecké výkony, ale všechno se na konci podělá celkovým vysvětlením. Závěrečný díl se opravdu nepovedl a dost to celé zkazil, ale jinak to byla hodně slušná podívaná. Své fanoušky si tato duchařská minisérie jistě najde. ()

Marceloo 

všechny recenze uživatele

Uznávaný londýnsky psychológ Nathan Appleby (Colin Morgan) sa po rokoch strávených v meste vracia na vidiek, kde vyrastal. S týmto miestom sú spojené aj jeho nepríjemné spomienky, pretože tu prišiel o svojho prvorodeného syna. Keďže Nathanova matka zomrela, zdedí obrovskú farmu a s jeho ženou Charlotte (Charlotte Spencer) sa rozhodnú, že na farme začnú nový život. Zamestnanci farmy, problémy s úrodou a komplikované technické inovácie nie sú jediným, čo mladý a v tejto oblasti neskúsený pár trápi. Po zvláštnych udalostiach v dedine začína byť každému jasné, že po príchode nových vlastníkov sa v dedinke okolo sídla Shepzoy prebudilo niečo temné a nebezpečné. - Tak tento seriál ma velmi príjemne prekvapil. Nečakal som, že by ma mohol hororový seriál z Velkej Británie, kde vznikajú moje najmenej oblúbené horory, skombinovaný s historickým obdobím, ktoré je pre mňa v hororoch taktiež najmenej oblúbeným, takto výrazne zaujať. Už na začiatku si ma získalo parádne vizuálne spracovanie, fajnové kostýmy a absolútne neznáme, ale za to perfektne fungujúce herecké obsadenie. Každá epizóda má svoj charakteristický hororový príbeh, na pozadí ktorého sa vyvíja hlavný príbeh, ktorý vyvrcholí naozaj prekvapivo a je vidieť, že sa v tejto oblasti tvorcovia naozaj snažili. Rozpočet pre tento seriál zrejme nebol najmenší, ale je pekné, že niekto konečne zainvestoval do tohto žánru a vyplatilo sa to. The Living and the Dead však má aj nejaké tie negatíva. V prvom rade mi vadila stopáž u epizód, ktorá mohla byť nezvykom, ale u každej epizódy to bolo citelné. Taktiež je miernym problémom to, že keďže sa všetky epizódy odohrávajú v rovnakých miestach a majú dosť podobné zápletky, zdali sa mi dosť jednotvárne. Som prekvapený z toho, že sa tomuto seriálu nedostalo viac pozornosti, pretože napriek tomu, že spracováva notoricky známe témy, sú spracované s prehladom, inovatívne a zaujímavo. ()

Reklama

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Somersetská fara v roce 1894 a podivné nadpřirozené události a zlovolní duchové. Minisérie z počátku vypadající hodně dobře, aby se však každým dalším dílem čím dál více utápěla ve stereotypu, který byl ve finále ukončen ještě větší podivností. A protože se jedná o seriál Velké Británie, alespoň do poslední části tvůrci vrazili současnou propagandu na šíření mulatek, takže opět tu máme bílou ženu mající dítě s černým mužem.  Věhlasný anglický psycholog Nathan Appel a jeho prazvláštní etuda je po dějové stránce hodně na přemýšlení. Dějství v každé části vyvolává spoustu otázek, na které se těžko hledají odpovědi, Hned v první části máme šestnáctileté děvče začne krmit prasata malými kachňátky hned poté, co uslyší hlasy. Co tato skutečnost symbolizuje? Divák který to uhodne má vyhráno. Psychologie člověka tu má hodně co dočinění v obrazotvornosti všech daných skutků, které hýbou celou hysterií na duchovnem veškerého bytí. Tento seriál není jen tak pro leckoho, což potvrdí poslední část v celé své nesrozumitelnosti v psychologickém propojení dvou světů. Miniseriál coby hodně těžký kalibr v rámci seriálové tvorby, který se buď plně pochopí a nebo prostě ne. ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Nakonec hodnocení snižuju, protože první díl byl s velkým přehledem nejlepší a to propojování se současností v posledních dílech mi přišlo přinejmenším zvláštní.Colin Morgan je fajn, natočené je to velmi dobře, ale Angličané umí duchařiny stokrát líp. Opravdu mě to nijak příliš nenadchlo, což je opravdu veliká škoda, vzhledem k tomu, že seriálu hraje do karet prakticky úplně všechno. 65%. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Tak toto bolo pomerne veľké sklamanie, vzhľadom na hodnotenie, žáner a najmä námet. Čakal som niečo podstatne pútavejšie. Technická stránka nebola zlá - nádherné exteriéry, pekná výprava, chytľavá hudba, slušní herci... Problém vidím skôr v obsahovej stránke, ktorej tempo nebolo uspôsobené dôležitým a zaujímavým miestam v scenári, ktorých tu zase až toľko nebolo. Takže sa dejová linka často vliekla, nudila a atmosféra strácala na sile. A aj keď mám veľmi rád filmy kde sa prelínajú a ovplyvňujú dve časové roviny, tak v tomto prípade sa ten nápad autorom akosi nepodaril. V závere z toho vznikol taký mišmaš, že sa ani nedivím, že seriál ďalej nepokračoval. Podľa mňa sa v tom tak nelogicky zamotali, že východisko z toho bordelu nebolo na dohľad. Záver bol vôbec tým najväčším sklamaním. Slabší priemer. 55/100 ()

Galerie (171)

Zajímavosti (1)

  • Sídlo, v ktorom hlavné postavy žijú, sa v skutočnosti volá Horton Court a patrí k národným pamiatkam v Anglicku. (Marceloo)

Reklama

Reklama