Reklama

Reklama

Epizody(6)

Když Nathan Appleby, jeden z prvních psychologů, zdědí sídlo Shepzoy v jednom krásném, ale izolovaném údolí v hrabství Somerset, rozhodne se pro nový život svůj i své milované ženy Charlotte. Ale idylu brzy naruší podivné a znepokojující okolnosti, jež se nevysvětlitelně objevují v blízkosti stále více se trápícího Nathana. Je pronásledován, a proč a kým? Odpovědi otřesou jakoukoliv vírou tohoto muže a ohrozí vše a všechny, které kdy miloval. (Viasat)

(více)

Recenze uživatele MickeyStuma k tomuto seriálu (7)

Živí a mrtví (2016) 

Somersetská fara v roce 1894 a podivné nadpřirozené události a zlovolní duchové. Minisérie z počátku vypadající hodně dobře, aby se však každým dalším dílem čím dál více utápěla ve stereotypu, který byl ve finále ukončen ještě větší podivností. A protože se jedná o seriál Velké Británie, alespoň do poslední části tvůrci vrazili současnou propagandu na šíření mulatek, takže opět tu máme bílou ženu mající dítě s černým mužem.  Věhlasný anglický psycholog Nathan Appel a jeho prazvláštní etuda je po dějové stránce hodně na přemýšlení. Dějství v každé části vyvolává spoustu otázek, na které se těžko hledají odpovědi, Hned v první části máme šestnáctileté děvče začne krmit prasata malými kachňátky hned poté, co uslyší hlasy. Co tato skutečnost symbolizuje? Divák který to uhodne má vyhráno. Psychologie člověka tu má hodně co dočinění v obrazotvornosti všech daných skutků, které hýbou celou hysterií na duchovnem veškerého bytí. Tento seriál není jen tak pro leckoho, což potvrdí poslední část v celé své nesrozumitelnosti v psychologickém propojení dvou světů. Miniseriál coby hodně těžký kalibr v rámci seriálové tvorby, který se buď plně pochopí a nebo prostě ne. ()

Epizoda 1 (2016) (E01) 

Hned v prvních minutách se nám ukazuje něco nepatřičného. Vidina nějaké zvláštní osoby. Po seznámení s hlavními postavami se rozjíždí první záhadný příběh s dívkou svým chováním naznačující posedlost s ďáblem. Klasický příběh o vymítání? Konec asi překvapí. První epizoda ukazující směr miniseriálu nepřekvapí, ale osloví. ()

Epizoda 2 (2016) (E02) 

Osobní dějová linka hlavních protagonistů se vine dál a v rámci druhé epizody další záhada týkající se chlapce s vidinou lidí ho někam lákající. Mysterióznost se sice drží ve skromné rovině, avšak nejeví se nezajímavým. Samotný konec asi málokdo dokáže předvídat. ()

Epizoda 3 (2016) (E03) 

Příběh stále na koleji záhadologie, ale tentokrát poněkud nudný. A to je tu po dějové stránce více událostí, než by se dalo očekávat. Mysteriózní stránka příběhu je stále spíše mírnějšího rázu, ale vcelku promyšlený scénář to vynahrazuje. Jen to mělo být krapet živější. ()

Epizoda 4 (2016) (E04) 

Dějí se to tam na té usedlosti skutečně zvláštní věci. Tento příběh má spíše kriminální tajemnou atmosféru než tu mysteriózní, ale i tak za sebou zanechává nepříjemný pocit. Není divu závěrečné scény. Mladá žena ze současnosti, která je tu občas ukázána, již pomalinku začíná tušit, proč tomu tak vlastně je. ()

Epizoda 5 (2016) (E05) 

Na zajímavosti celý vývoj příběhu napříč epizodami neubírá na své intenzitě. Hodně se už vyobrazuje v rámci vzniku podezření a úvah. Napínavý konec ve své děsivosti vyvolává zvědavost asi nejvíce. ()

Epizoda 6 (2016) (E06) 

Hned na začátku nám je naservírována současná propaganda o šíření mulatek, takže tu opět máme bělošku mající dítě s černochem. Už tento fakt tuhle závěrečnou část shazuje dolů. Dějově jakoby jsme skočili zcela někam jinam, Psychologično minulosti se míchá se současností a naopak a to za zcela nevysvětlených situací. Podivnosti v záhadologii tu tímto bylo učiněno za dost. ()

Reklama

Reklama