Reklama

Reklama

Obsahy(1)

22. listopad 1963 navždy změnil USA. Americký dokument nechává nahlédnout do zákulisí natáčení slavného snímku Olivera Stonea „JFK" a osvětluje možné scénáře atentátu na prezidenta Kennedyho. Drama „JFK" mapuje spory týkající se konspiračních teorií. Opírá se o několik knih a léta výzkumu, přesto je do jisté míry propagandou z pera levicově smýšlejícího režiséra Olivera Stonea. Ještě před premiérou se vyrojila nařčení, že režisér zkresluje dějiny tím, že nahrazuje fakta fikcí. Je však vůbec možné zajistit všechna fakta? Bude někdy možné dokázat, kdo byl skutečným pachatelem? Existuje pouze jediná možná interpretace? Byla vražda prezidenta tak jednoznačným případem, jak jej vláda za přispění Warrenovy komise zřízené k prošetření tragického dallaského atentátu prezentovala? Jednal střelec Lee Oswald opravdu sám? To jsou otázky, na něž hledá odpovědi nejen oscarový snímek, ale i dokument pojednávající jednotlivé teorie, které se objevily v průběhu 60. až 80. let a dodnes zaměstnávají mysl mnoha Američanů. (Česká televize)

(více)

Recenze (17)

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Mno, trochu rozpačité, zpočátku se sice tváří jako jako skeptické zhodnocení alternativních teorií, ale bohužel, velmi rychle se to změní, ke slovu se dostávají jen a pouze lidé, kteří brání fakta o druhém střelci et cetera. Neříkám, že by měl být film rozdělen půl na půl, co se názorového spektra týče, ale do háje, nechat promluvit někoho z druhé strany barikády by jen prospělo, jednak by byl film mnohem interesantnější výpovědní hodnotou, ale byl by i lepším filmem, jako takovým, mnoho mluvících hlav zde mlátí jen prázdnou slámu, díky které působí film subjektivně mnohem delší, než opravdu je. Trochu promarněná šance, příliš tendenční a zaměřené na jeden pohled a zároveň v mnohých minutách jen zoufale klouzající po povrchu. A navíc tu nikde není vesmírná vydra s chapadly. ()

nascendi

všechny recenze uživatele

Nevynechám príležitosť pozrieť si pohľad na atentát v dokumente, ktorý som nemal možnosť vidieť. Je naozaj ťažké po toľkých rokoch nájsť na atentáte niečo nové, objavné, šokujúce a ani som to neočakával. Stačilo mi, že sa v dokumente objavujú dobre usporiadané pohľady a názory rôznych svedkov tejto udalosti a preniká doň i údiv nad štátom, ktorý v záujme akejsi "štátnej bezpečnosti" odstraňuje alebo aspoň utajuje všetko, čo sa vládcom nehodí do krámu. Lebo iný dôvod pre ukrytie najdôležitejších dokumentov na 75 rokov nesvedčí o ničom inom, len o tom, že atentát bol pripravený a vykonaný v záujme a na pokyn najvyšších miest. Potom kašlať na taký štát. A smutné je, že takým štátom je v podstate takmer každý iný. ()

Reklama

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Možná ještě lepší než samotný film je tenhle doplňující dokument. Je to o konspiračních teoriích a nedá se to možná ani moc považovat za kdovíjak autentický dokument, ale má to sílu a dost možná tomu propadnete. Jak už jsem psal u filmu, konspirace kolem JFK jsou mé nejoblíbenější a tohle byla radost poslouchat a já jsem se u toho bavil a občas i něco dozvěděl. Ano, dost často tam mluví herci a tvůrci, ale někdy taky ne a v ty momenty je to nejzajímavější. Teorií je hodně a faktů málo, takže je jen na vás, co si vyberete. Navíc to dobře slouží i jako orientace v ději filmu JFK. Za mě spokojenost. 100%. ()

Berty00 

všechny recenze uživatele

Vpodstate film o filme ...Naozaj obdivujem Olivera Stonea,nijaký iný režisér by si nedal toľko námahy aby dal dokopy teóriu ktorá mi stále vrtá hlavou...The Question of Conspiracy rozoberá rôzne teórie a uhly pohľadu z osudného dňa pre celú ameriku...Faktov je veľa no vybať si ten správny bolo naozaj obtiažne no so skvelou odozvou... ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Nie je to film o filme JFK, len má rovnaké pohnútky. Aj dnes sa ešte nájdu ľudia, ktorí veria, že prezidenta zastrelil Oswald z okna z veľkej diaľky zastaralou zbraňou s vychýleným zameriavačom. Muž na pahorku spokojne odišiel na vlak, a ako sa to stalo, zostáva utajené na 75 rokov. Aj potom, ale predpokladám, že sa odhalia nejaké zmanipulované dokumenty, ktoré nikomu neublížia. V dokumente sa všetko podstatné odohrá v prvej polhodine a potom je to už len mlátenie prázdnej slamy a odbiehanie do príbehov mimo atentátu. –––– Novináři jsou jako zuřiví psy, chránící starý zločin. ()

Galerie (2)

Reklama

Reklama