Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Příběh z cyklu České televize Oběti o lidech postižených zločinem přináší drama muže, který se stal svědkem pouliční loupeže auta. Nejdříve jen užasle přihlížel, pak začal křičet. Zalarmoval lidi v domě a zděšeně pozoroval, jak mladičká zlodějka mlátí tyčí do majitele auta. Když přijela policie, přihlásil se ke svědecké výpovědi. Manželka ho odrazovala, chlapi v hospodě i v zaměstnání také. Ale noční návštěva zhroucené matky mladistvé zlodějky, prosící ho o svědectví, aby její dceru už konečně zavřeli, ho přesvědčila... Jako i v ostatních dílech tohoto cyklu, i v tomto dílu jeho autor Miroslav Sovják vypovídá o lidech, kteří se stali obětí nějakého zločinu. Tentokrát do hlavní role režisér Petr Slavík obsadil skvělého Jaromíra Hanzlíka. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (67)

Aky 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Profesionálně je to dobře napsané, příběh je vedený vynalézavě s několika docela překvapivými zvraty, na herecké výkony je radost pohledět. Co mi, zde, stejně jako na celé téhle "slavíkovské sérii" vadí, je ono soustředění všeho negativního, co lze v současnosti nalézt, do jednoho uzlu, který se odehraje v jendom či dvou měsících. Současná ztráta dvou zaměstnání, útěk postbubertální dcery, vražda, gamblerství, alkohol, předpojatý soudce, neschopný úřad práce, absence pozitivních příbuzenských vazeb... A to vše je podáváno formou, z níž se zdá být zřejmé, že toto je obecný snímek dnešní doby. Vlastně mi tam scházela už jen ona postava, která by přirozeným způsobem vyslovila onu zlomyslnou vět:u: za komunistů bylo líp. Proto jen 3*. ()

WinstonS 

všechny recenze uživatele

Jarda Hanzlík furt umí. Výborná inscenace, takhle nějak tady v Česku pořád žije spousta lidí - práce, rodinný stereotyp, chlastání, dluhy. Jeho postava dobráckého táty od rodiny, který prostě věří, že zlo musí být potrestáno, je velmi dobře napsaná, ale ještě víc mě dostalo to, co z celého filmu čiší a vyvěrá - bezvýchodnost žití a každodenní existence. ()

Reklama

kiddo 

všechny recenze uživatele

Hnusnej, hnusnej a ještě jednou hnusnej film, a to nejenom proto, že v něm starý člověk zůstane úplně sám, což je tematická chuťovka, kterou osobně naprosto nesnáším. Mám vůči Svědkovi jedinou, ale zásadní výhradu: tím, že dává do přímé souvislosti Hanzlíkovu ochotu jít před soud a jeho následný pád, dost otevřeně a aktivně brojí proti občanské činnosti, podporuje přizdisráčství a takový ten maloměšťácký ufňukaný étos „do ničeho se nepleť, táto, to se tě netýká a teď si sněz polívku, dyť tobě by taky nikdo nepomoh.“ Na televizi veřejné služby poněkud zvláštní poselství. ()

Zagros 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Ze seriálu Oběti jsem viděl Znásilnění a nedopadlo to úplně špatně, proto jsem si pustil i další díl z těch lépe hodnocených a to Svědka. Také tenhle díl je solidním televizním filmem. Zajímavý příběh, který více otázek vyvolá, než zodpoví. Když jsem svědkem zločinu, má cenu jít svědčit, nebo se na to mám raději vykašlat? Co je to spravedlnost a jak se nám občas odvděčí? Bohužel to nevyznívá moc ve prospěch angažovanosti. Může to být i drobná výtka filmu, který tím vlastně podporuje a utvrzuje jeden náš národní stereotyp – hlavně držet hubu a krok. V reálu si člověk za všechno dobré i špatné může sám. Vymlouvat se na systém, nadávat na policajty a svádět to třeba na vládu, je jednoduché, ale alibistické. Jo a nikdy nesázejte sportku… skvělý, i když naivní závěr. :-) ()

majky19 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších, ne-li vůbec nejlepší TV film, který jsem měl možnost zhlédnout, opírající se především o vynikající výkon Jaromíra Hanzlíka. Většina podstatných skutečností již zde byla avizována, ale i já se ztotožňuji s názorem, že snímek velmi dobře a bez skrupulí poukazuje na problémy, které jsou (a vlastně i budou) v naší společnosti stále aktuální. ()

Galerie (5)

Zajímavosti (3)

  • Přijmení postavy Jindřicha Vlacha a jeho představitele Oldřicha Vlacha se shodují. (navabaca)
  • Jaromír Hanzlík v roli špinavého, otrhaného a zarostlého bezdomovce využil během natáčení příležitosti a když viděl svého hereckého kolegu Jana Teplého procházet místem natáčení, oslovil ho, zda nemá nějaké peníze. Teplý dostál své pověstné nevlídnosti a absenci smyslu pro humor a „bezdomovce“ (Hanzlíka) velmi tvrdě odbyl. O to více se bavil filmový štáb. (sator)
  • Natáčení probíhalo v Praze v lokalitách Žižkov a Vinohrady. (Terva)

Reklama

Reklama